Perussuomalaiset

Tapio Lämsä

Laajakaistapisteytys Kuusamossa – läheneekö nollaa?

Törmäsin tuossa muutama päivä sitten Kalevan pikku-uutiseen Viestintäviraston arvioon eri kunnille annetuista pisteytyksistä laajakaista-asioissa. Kymmenen parhaan paikkakunnan joukossa löytyi löytyi – ”yllättäen” Taivalkoski ja Pudasjärvi. Taivalkoski oli toisella sijalla yli kolmella tähdellä ja viidentenä yli kahdella tähdellä Pudasjärvi. Jännä juttu, että näillä meidän naapuri paikkakunnilla on siis vedetty kuitu.

Kuusamoa ei varmasti näy tässä pisteytyksessä kovinkaan ylhäällä. Selkeä syyhän siihen on se, että täällä lähdettiin aikoinaan täysin sokkona panostamaan mobiiliin. Tällä ratkaisulla kuviteltiin, että laajakaistan toimivuus paikkakunnalla on taattu. Tällä hetkellä tilanne on se, että laajakaista toimii paikkakunnalla välttävästi. Samalla kaupunki mainostaa kaikenlaisia digitaalia verkossa olevia palveluita kiivaasti. Jonkinlainen ristiriita tässä asiassa on.

Kuusamossa ei ole mietitty asiaa aikoinaan kunnolla. Hommaa on viety lähinnä mobiililobbaajien avustuksella siihen, että ainoastaan mobiiliverkot riittää paikkakunnalle. Voi kyllä todeta, että Kuusamossa on ammuttu omaan jalkaan aiheessa ainakin puolenkymmentä vuotta. Ja riski näyttää olevan se, että omaan jalkaan ampuminen jatkuu. Tämä johtuu siitäkin, että minkäänlaista aktiivista otetta kaupungilla aiheeseen ei ole. Onko kaupungin päättäjillä minkäänlaista käsitystä esimerkkinä siitä, että millä vauhdilla verkossa oleva datamäärä tulee kasvamaan lähivuosina?

Olen tässä jo kohta parin vuoden ajan jauhanut siitä, että asia pitäisi selvittää perinpohjin. Kuntalaisaloite on tehty aiheesta ja nyt odotellaan, että milloin tämä selvitys tulee. Selvitys olisi pakko tehdä, jotta oikeat toimenpiteet laajakaistayhteyksien parantamiseksi voitaisiin tehdä. Ilman minkäänlaista selvitystä voi taata sen, että suurella todennäköisyydellä mennään jälleen kerran takapuoli edellä puuhun. Kyse on myös siitä, että mikä on paikkakunnan imago. Tuskin kuusamolaiset haluaa kotipaikkakuntansa olevan tietoliikenneyhteyksissä minkään mustan aukon.

Toistan tässä jo vappupuheessani heittämäni haasteen ja kohdistankin sen nyt suoraan valtapuolue keskustan suuntaan. Johan te keskustalaiset veditte hihasta muut yllättäen homekoulukysymykseen liittyen Nilonkankaalle rakennettavan uuden koulun rakentamisen. Joten kaivakaa nyt siis kellokkaittenne kesken tämäkin asia esille ja heittäkää nyt esitys aiheesta. Esimerkkinä selvitys – joka on oikeasti luvattu tehdäkin.

Tilanne on kuitenkin se, että se kuidun veto on välttämätöntä ainakin osaan paikkakuntaa. Ja parempi tehdä se silloin, kun asiaan on vielä aikaa. Pakkotilannetta ei kannata odottaa – se on puusilmien touhua. Joten toimikaa – kiitän!!

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000