Perussuomalaiset

Tapio Lämsä

Jonglöörit ja dinglöörit tilastonikkareina

Jees! Lupailinkin tuonne eräällä facebook-palstalle analyysiä kyseisellä palstalla olleesta kyselystä. Kyselyssä kysyttiin, kumpi on Kuusamon kannalta tärkeämpi asia, tietoverkot vai Rukan kondolihissi. Tietoverkot sai 74 ääntä ja kondolihissi 54 ääntä. Eli tästä raakaotannalla voi päätellä, että tietoverkkoja pitivät kyselyyn vastanneet tärkeämpinä. Ja näinhän se järjellä ajatellen onkin.

Mutta sitten jatkokeskusteluissa huomasi erään jännän asian. Nämä asiat eivät kuulemma ole vertailukelpoisia. Suoriltaan näin onkin, mutta jos ajattelemme kokonaisuutta jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, niin tuonkin voi määrätyssä mielessä pistää vertailuun. Aina monimutkaisen kokonaisuuden ollessa kyseessä, tässä tapauksessa Kuusamon paikkakuntana, näitä vertailuja pystytään tekemään pilvin pimein erilaisten asioitten välillä. Tietenkin jonkin yksittäisen muurahaisen askelta verrattuna esim. kondolihissiin lienee turha tehdä, mutta nuo ovat kuitenkin kokoluokaltaan sellaisia asioita, että ne voi hyvinkin pistää vertailun alle. Vertailu sitten periaatteessa kertoo sitten sen, mitä kukin pitää kokonaisuuden kannalta tärkeämpänä. Tästä päästäänkin pienen aasinsillan kautta tilastoihin ja vastaaviin asioihin.

Tilastojahan voidaan myöskin tehdä monella tapaa ja niillä voidaan myös harhauttaa, sekä itseänsä että muita. Kuusamossa esimerkkinä on harrastettu erityisesti viimeaikoina tilastokikkailua, jolla kaivetaan lähinnä esille kaikki positiiviset asiat. Homma on mennyt jo jossain mielessä itsekehun ja -harhautuksen puolelle. Erilaisissa asioissa esitellään ihmeellisiä lukuja ja myös sellaisia lukuja, joissa ei seurantaväli esimerkkinä ole relevantti. Otetaan yksi esimerkki, eräs kaupungin viskaali vertaili kaupunginvaltuuston kokouksessa viime vuoden elokuun ja syyskuun välistä väestönkasvua Kuusamossa. Nousu väestössä oli kuulemma 15 henkilöä. Asiahan pitäisi oikeasti tehdä siten, että tuossakin verrataan vähintään kahden samankuun väestökehitystä ja tarkasteluvälinä olisi vähintään yksi vuosi. Mieluummin pitempi aika.

Kuusamossa näyttää olevan nykyään menttaliteettina se, että tilastot pyritään aina esittämään siten, että kaikki näyttää pelkästään positiiviselta. Kuitenkin tilastoinnin ja lukujen tarkoituksena lienee se, että niillä voitaisiin päätöksenteon tueksi antaa reaalitilanne eikä mitään siloiteltua ja kiillotettua julkikuvaa. Mitä koko paikkakunta tarvitsee, on se että asiat ilmoitetaan relevantisti mahdollisimman hyvin analysoituna ja ongelmakohdat huomioon ottaen. Nykyinen jonglööraus ja dinglööraus saisi jo vihdoinkin loppua. Tiskiin se mahdollisimman oikea ja raaka data, niin pääsisimme eteenpäin kunnolla monessa asiassa.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Tapani Pollari
Iloinen
#1

Hyvä Tapio..

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Matti myöhänen
#2

Hissi tuli ja teitä pinnoitettu ihsn sama mitä möliset

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000