Perussuomalaiset

Tapio Lämsä

Kuusamon laajakaistaselvitys – kommentointia

Eli näköjään Kuusamon kaupunki sai sitten ainakin jonkinlaisen selvityksen laajakaista-asioista pystyyn. Kaupungin sivuilla on nyt siis jonkinlaiset esikyselylomakkeet kaupungin ja Telian puolella odottamassa vastauksia. Sen verran nyt on alkuun kehuttava, että vihdoinkin selvitys laajakaista-asioista on siis pystyssä. Tästä siis kehut kaupungille ja kaupungin päättäjille, että vihdoinkin asiaa selvitetään. Silloin voi todeta, että muutamien henkilöitten – kuten esim. minun ja Ilkka Tammen toitotus asiasta on tuottanut tulosta. Tuskin asiaa olisi laitettu pukilleen ilman julkista painetta.

Itsessään kyselylomakkeet pitävät sisällään sen asian, mitä esikyselyiltä vaaditaan. Jos ihmiset vastaavat näihin asioihin laajasti ja kertovat tarpeensa niissä, niin ihmisten ja muitten tarpeista saadaan kunnollinen kuva. Siksi laaja jakaminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on tärkeätä. Tällöin ihmiset vastaavat helpommin kyselyyn. Ja mahdollisimman monen ihmisen vastaaminen on asian suhteen tärkeätä.

Se, että ainoastaan Telia on mobiilipuolen kyselyssä – on selkeä puute. Myös Elisan ja DNA:n käyttäjiä Kuusamosta löytyy. Siksi nämäkin operaattorit saisivat olla mukana siinä kyselyssä. Tällöin mobiilin toimivuudesta saadaan kattavampi kuva.

On siis toivottavaa, että mahdollisimman moni paikkakunnalla asuva ja myös paikkakunnalla kiinteistön omistava ulkopaikkakuntalainen vastaisi kyselylomakkeisiin. Jos otanta jää liian pieneksi, niin todelliset tarpeet jäävät piiloon ja tällöin koko selvitys menettää oikeasti merkityksensä. Ja silloin myös kaupunki pääsee luistelemaan osuudestaan pois.

Jos kuituhanke saadaan sitten pystyyn, niin hankkeen taloudellinen pohja pitää varmistaa – tähän lääkkeenä on se, että kuidulla on tarpeeksi sitoutuneita käyttäjiä ja hinnoittelu on järkevällä tasolla. Tällöin taloudellinen pohja on varmistettu – millä osuuskunta- tai yhtiömallilla kuituverkko sitten toteutetaankaan. Kuitenkin ainakin itse lähden siitä, että kuitu on vedettävä ennemmin tai myöhemmin tarvitsijoille.

Yhtä asiaa nykyisen kaupunginjohdon lausunnoissa ihmettelen – millä oikeasti kaupunginjohtaja kaadereineen luulee homman pelkästään markkinaehtoisesti? Markkinaehtoisesti homma hoituu varmasti Kuusamon keskustaajamassa ja Rukalla, mutta muualla tuskin. On täyttä haihattelua kuvitella, että jonnekkin syrjäkylään kuitu vedettäisiin markkinaehtoisesti. Ja yleisesti ottaen suureen osaan paikkakuntaa se kuitu tarvitaan.

Jos kerta vuoteen 2030 mennessä verkossa liikkuvan datan määrä nousee 150-kertaiseksi, niin mobiiliverkko ei vaan yksinkertaisesti riitä. Joten kaupunginjohtaja voi lopettaa samantien lätinät jostain markkinaehtoisesta toiminnasta syrjempänä. Joten Mannisen Jouko kaadereinesi – kääntäkää se takkinne.

Mutta seuraillaampa asian kehittymistä – kuitenkin jotain heräämistä on tapahtunut, tavoitteena ollut selvitys on nyt tosiasia. Tästä voi kerrankin kehua kaupunkia.

Osallistu keskusteluun!


4 kommenttia
Nimetön
#1

5g tulee kuhan maltat olla hösyämättä näin se menee

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Uolevi
#4

Sama kun pyyhit persettäs 5G:llä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Mahtavasti onnitteluja Lämsä, kyllä näköjään jotakin tapahtuu, kun vain jaksaa vääntää ja pitää asiaa esillä. Hieno homma!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Eikö takin kääntäjiä oo jo ihan riittävästi?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000