Perussuomalaiset

Tapio Äyräväinen

Mitä mätää Ruotsinmaalla?

Ruotsissa ruotsidemokraattien kannatus näyttää olevan huimassa nousussa. Metro-lehden julkistamassa kyselyssä puolue saa 17,7 prosentin kannatuksen. Jyrkän maahanmuuttokriittistä puoluetta äänesti syyskuussa pidetyissä vaaleissa 12,8 prosenttia.

Suurin puolue kyselyn perusteella olisi edelleen sosiaalidemokraatit, joka saisi 29,6 prosenttia äänistä. Vaaleissa äänisaalis oli 31 prosenttia. Kokoomuksen kannatus on nyt 23,1 prosenttia eli kutakuinkin sama kuin vaaleissa.

Kysely tehtiin 4.-5. joulukuuta eli sitä alettiin tehdä päivä sen jälkeen, kun sosiaalidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven ilmoitti uusista vaaleista. Löfvenin johtama hallitus kaatui, kun sen budjettiesitys hylättiin valtiopäivillä. Viime kädessä budjetin kohtalon sinetöivät ruotsidemokraatit, jotka kieltäytyivät antamasta sille tukeaan.

Löfven on hyökännyt päivän Dagens Nyheter -lehdessä rajusti ruotsidemokraatteja vastaan. Hän haukkuu heitä uusfasistiseksi yhden asian puolueeksi.

Samalla Löfven perää puolueilta yhteistyötä yli perinteisten blokkirajojen, jotta ruotsidemokraatit eivät pääse sanelemaan politiikan ehtoja.

On omituista että hallituspuolueet keksivät budjetin, jolla ei ole läpimenon mahdollisuuksia eivätkä he keskustele opposition kanssa, eivät keskustele ruotsidemokraattien kanssa, eivät kenenkään kanssa. Ehdotus pannaan äänestykseen, josta varmasti tiedetään, että takkiin tulee.

SD:n historiassa kaikki ruotsin muut puolueet ovat ilmoittaneet, että eivät ole missään tekemisissä SD:n kanssa. Edelleen SD ei saanut yhtään valiokuntapuheenjohtajuutta, vaikka olivat kolmanneksi suurin puolue ruotsissa. Kun yhteistyö ei kelvannut, niin vaihtoehdot olivat vähissä. Demarit ilmoittivat, että SD:n tulee tavan mukaan äänestää tyhjää.

En näe tässä mitään ideologiaa, jos ei yhteistyö kelpaa, niin ollaan sitten Ruotsindemokraateissakin tiukkana ja ei hyväksytä vastavuoroisesti budjettia. Ei kai se ollut kenellekään mikään ylläri, että jos kolmanneksi suurin puolue ärähtää, niin näinhän tässä käy.

Puolueet ovat hädissään kun demokratia toimii parhaalla mahdollisella tavalla, eli kansalaiset voivat vapaasti valita mitä puoluetta äänestää. Tässähän tapahtuu se toisessa asiayhteydessä hyvänä pidetty ilmiö, eli monimuotoistuminen. Politiikan monimuotoistuminenhan pitäisi tuoda erilaisia kantoja esille ja siten antaa mahdollisuuksia valtion suunnan muuttamiseen kansalaisten haluamalla tavalla.

Toisten puolueiden törkeä käytös yhtä puoluetta kohtaan kertoo sen tosiasian, että nämä puolueet eivät ole vielä valmiita demokratiaan, vaan haluavat mitätöidä osan kansalaisten äänistä ja leimata heidät fasisteiksi, koska he ovat erimieltä asioista. Tuo parjaaminen sataa ruotsindemokraattien laariin ja tekee parjaajista heikkoja ja säälittäviä kansan silmissä.

Mitä demokraattista on siinä, että vaaleissa kolmanneksi tulleen puolueen kanssa ei haluta edes keskustella. Eivät ruotsalaisetkaan niin hölmöjä ole, etteivät käsittäisi että Löfven, jolla ei taida olla kaikki kynttilät kuusessa palamassa, halveksii 13. prosenttia ruotsalaisista äänestäjistä. He eivät todennäköisesti pidä siitäkään, että Löfven leimaa heidät fasisteiksi.

Demokratia toimii näin, eikä siihen ole Löfvenillä tai kenelläkään muulla nokan koputtamista.

Tapio Äyräväinen

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Erkki Mikkonen
#1

Toivottavasti Ruotsissa on käänne parempaan tapahtunut ja Ruotsidemokraatit kohoavat Ruotsin suurimmaksi puolueeksi. Mielipidetiedusteluissa Ruotsidemoktaatit saavat säännöllisesti liian pieniä gallup-lukemia ja kaikissa vaaleissa he ovat saaneet jopa useita prosenttiyksiköitä suuremman kannatuksen kuin mitä on ennustettu. Viimeisimmän mielipidetiedustelun mukaan äänestäjien vihamielissyys heitä kohtaan on laantunut aika lailla, sillä jo yli puolet ruotsalaisista olisi valmis hyväksymään yhteistyön tekemisen heidän kanssaan. Vielä jokin aika sitten tämä lukema oli vain 20 %:n tienoilla. Ruotsin ekstremistinen maahanmuuttopolitiikka ei voi jatkua loputtomiin ilman ”imperiumin” vastaiskua.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Antsu
Hämmentynyt
#3

Niimpä ja Reindfeld vinkuu lisää murheita/elätettäviä Afrikasta jne.Kuin heittäis bensaa liekkeihin tuollainen puhe.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nurzwell
Vihainen
#2

Vittu teidä Persujen toimintaan on maailman vaikein löytää..tarvitte IT apua..voisin auttaa

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000