Perussuomalaiset

Suvi Karhu

Kehitysapu leikkuriin!

Jokin aika sitten uutisoitiin tuoreimmista kehitysavun väärinkäyttöön liittyvistä tapauksista. Tansaniassa ICT-sektorin kehittämiseen liittyvässä hankkeessa virkamiehille ja paikalliselle henkilökunnalle maksettiin erilaisia palkanlisiä, ja kirjanpidossa oli puutteita ja epäselviä kuluja. Tansaniassa asiasta vastaava ministeriö oli lähestynyt Suomea, että asiaa ei saisi penkoa enempää ja he haluaisivat tuen jatkuvan. Suomi on yrittänyt periä tukia takaisin, onnistumatta. Niin ikään Tansaniassa oli tarkoitus kouluttaa aurinkoenergiayrittäjiä, mutta hanketta vetänyt säätiö ei toimittanut tuen saatuaan mitään raportteja rahankäytöstä, ja rahat katosivat.

Kehitysavun tehottomuudesta sekä suoranaisista väärinkäytöksistä on varoiteltu pitkään. Esimerkiksi 2009 sambialaistaustainen Dambisa Moyo kirjoitti bestseller-kirjan “Dead Aid”, jossa hän kehitysavun lopettamista. Taustaltaan hän on taloustieteilijä ja opiskellut Harvardissa sekä Oxfordissa ja työskennellyt sekä Maailmanpankissa että Goldman Sachs-liikepankissa. Kirjassaan Moyo osoittaa, miten kehitysapu on vahingoittanut Afrikkaa. Loputon kehitysapu on tuottanut riippuvuutta, rohkaissut korruptiota ja lopulta huono hallinto ja köyhyys on muuttunut pysyväksi. Hän ehdotti ratkaisuksi vapaata kauppaa, vientiä ja talouskasvua sekä rahoituksen hankkimista vapailta finanssimarkkinoilta. Hän korostaa, että hätäapua ja lahjoitusrahoitukseen perustuvia järjestöjä ei pidä lakkauttaa. Aikanaan jopa Erkki Tuomioja kehui kirjan näkemyksiä, mutta mitään suunnanmuutosta demareiden politiikassa ei kuitenkaan ole näkynyt kehitysavun lappamisen suhteen, päinvastoin.

Suomessa toki ministeriö kehua retostelee jatkuvasti, miten pieni osuus kehitysavusta joutuu väärinkäytöksiin tai korruptioon. On kuitenkin huomattava, että ulkoministeriö on itse vuonna 2013 myöntänyt, ettei kaikki väärinkäytökset tule ilmi, sillä hankkeisiin tehdään vain pistotarkastuksia. Ja vaikka väärinkäytös paljastuu, rahoja harvemmin saadaan takaisin.

Jo vuonna 2013 Tansaniassa tapahtuneisiin kehitysavun väärinkäytöksiin on puututtu ja tukiohjelmia on lakkautettu. Syyllistyneet ovat olleet hyvinkin korkealla hallinnossa, ministeriöissä asti. Tuolloin Tansania on kuitenkin siirtänyt syytetyt syrjään viroistaan. Meno ei kuitenkaan ole muuttunut vuosien aikana, ja Suomikaan ei ole oppinut läksyään.

Viime vuosien kenties kuuluisin kehitysavun kritisoija Suomessa on ollut entinen suurlähettiläs, ulkoasianneuvos Matti Kääriäinen. Hän kirjoitti kirjan “Kehitysavun kirous” vuonna 2015, jossa hän lataa täyslaidallisen kehitysavun järjettömyyteen, sillä avusta hyötyvät lähinnä kehitysmaiden eliitti. Köyhyys on vain lisääntynyt, vaikka Saharan etelänpuoleiseen Afrikkaan on kipattu kehitysapua länsimaiden toimesta yli biljoona dollaria. Hän myös siteeraa ulkopuolisia arvioitsijoita, joiden raportin mukaan kehitysyhteistyön laatu on yleisesti ottaen heikkoa eikä osoittanut viitteitä kestävistä tuloksista. Kääriäinen ehdottaa ratkaisuksi monikansallisten yritysten verojen välttelyn lopettamista, veroparatiisien sulkemista sekä kauppajärjestelyjä kehitysmaiden ongelmat tunnistaen.

Eikä vuottakaan ilman seuraavaa uutista, sillä 2016 uutisoitiin Sambian maatalousjärjestölle myönnetyistä avustuksista, jotka olivat kadonneet järjestön toimitusjohtajan taskuihin. Pelkästään vuoden 2014 aikana järjestön tileitlä oli kadonnut kaksi miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja oli ottanut melkein joka viikonloppu kassasta 5000 dollaria omiin tarpeisiin. Hänen palkkansa oli 29 000 dollaria kuukaudessa, joka Suomen hintatasoon suhteutettuna vastaa muutamaa miljoonaa euroa. Kuukaudessa. Hän rakensi rahoilla omalle maatilalleen mm. tenniskentän, klubitalon, kalalammikon ja muutakin mukavaa. Sambian maatalousjärjestö on saanut koko rahoituksensa käytännössä Suomelta ja Ruotsilta.

Vuonna 2016 tuli ilmi 28 ulkoasiainhallintoon kohdistunutta väärinkäytöstä tai väärinkäytösepäilyä.

2018 paljastui Sambiasta myös toinen merkittävä väärinkäyttöepäily koskien sosiaaliturvajärjestelmää “Social Cash Transfer”, jota on tukenut Suomi, Ruotsi, Irlanti ja Iso-Britannia. Suomi tuki hanketta vuosina 2016-2017 neljällä miljoonalla eurolla. Vuonna 2019 Suomi päätti lopettaa kaiken kehitysyhteistyön Sambiaan. YLE oli haastatellut uutista koskien myös Matti Kääriäistä, kuka toi esille hyvin sen, miten 45 vuotta kehitysapua Sambiaan on jäänyt tavoitteista pitkäaikaisten vaikutusten osalta.

Kaiken tämän tiedon valossa on ehkä ihan aiheellista esittää kysymys, että onko kehitysavussa todellakaan mitään järkeä? Erityisesti, kun Suomi itse ottaa vuosittain useita miljardeja euroja velkaa, jotta osa rahoista voidaan lahjoittaa vastikkeetta ulkomaille. Suomen valtion velkakirjojen korot ovat nousussa ja on mahdollista, että korkomenot nelinkertaistuvat vuosikymmenen loppuun mennessä. Pelastetaan Suomi ja leikataan kehitysavusta.

Lähteet: https://www.talouselama.fi/uutiset/nain-harskisti-kaytettiin-suomen-maksamaa-kehitysapua-rahaa-tansanian-virkamiehille-hamaria-konsulttipalkkioita-ja-ravintolakuluja/cd1f2c43-ff46-4c01-94de-a18a59209c7c

https://maailmankuvalehti.fi/2009/7/lyhyet/apu-kyykkyyn/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Dambisa_Moyo

https://www.kaleva.fi/um-kaikki-kehitysavun…/1850658

https://www.maailma.net/…/suomi-perii-tansanialta…

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000865704.html

https://yle.fi/…/suomen-kehitysapua-katosi-korruptioon…

https://www.suomenuutiset.fi/kehitysapu-valui-johtajan…/

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/201704132200101581

https://yle.fi/a/3-10647752

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


50 kommenttia
Nimetön
#1

Sosialistinen internationaali levittää Afrikkaan rahaa, oli suuntana vaikka aseelliset tai vain gebardihattujen kultavarastot, josta raha jaetaan jopa Putinia tukeviin maihin. Demarit Suomessa kuuluvat tuohon sosialistiseen internationaaliin täysjäseninä, joten varovaisia saa olla. Tämä demareiden kansainvälisen järjestön johtoajatuksena on kaataa maapallon kapitalistinen järjestelmä ja ajaa tilalle kommunistinen järjestelmä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Suomalainen kehitysapu .perustuu vahvaan ortopologiseen tutkimukseen. Kuten feministinen taloustiede ja maahanmuuton tarpeellisuus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Kehitysmaihin on aikoinaan tarjottu vaikka ilmaisia traktoreita ym. maataloustyökaluja ja huusseja ym. ja selvää rahaakin, mutta ylpeys torjui avun, vaikka se oli täysin vilpitöntä. Ruokakriiseihin on toimitettu selvää viljaa ja muuta apua, mutta nykyisten sosialistien aikana tuet on toimitettu rahana, jolle riittää monen moista käyttöä, vaikka sitten aseisiin, mutta niillä ei nälkäisten vatsoja täytetä, vain nälkäiset hiljennetään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#10

Sekä yleiseen harhaluuloon että kehitysapu muka vähentäisi maahanmuuttajien, pakolaisten tulemista Suomeen ja EU:hun.
Todellisuudessa kehitysapu vain lisää maahanmuuttajien, pakolaisten tulemista Suomeen koska niissä köyhissä maissa väestömäärä lisääntyy vielä enemmän ja samalla heidän kuolleisuudet vähenevät. Suomeen tulee ulkomaalaisia ihmisiä vain siksi koska he haluavat Suomesta parempaa elintasoa kuin heidän alkuperäisessä maassaan. Sekin pitää paikkansa että rikollisuus on monilla arabeilla, afrikkalaisilla ihan geeneissäkin. Suomessa tosin valitettavasti usein suojellaan näiden rikollisien yksityisyyttä jättämällä välillä julkaisematta heidän nimen, kansallisuuden uutisista. Toisaalta samankaltaista tämä on monilla muillakin maahanmuutto myönteisillä mailla. Esim. USA:n Tulsassa tapahtuneen Isreal Trejon kirveellä tekemän henkirikoksen enemmistö uutismedioista jätti julkaisematta ilmeisesti rasismi leiman pelossa, valtamedioista vain 2kpl uskalsi tästä julkaista uutisen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Sekä yleiseen harhaluuloon että kehitysapu muka vähentäisi maahanmuuttajien, pakolaisten tulemista Suomeen ja EU:hun.
Todellisuudessa kehitysapu vain lisää maahanmuuttajien, pakolaisten tulemista Suomeen koska niissä köyhissä maissa väestömäärä lisääntyy vielä enemmän ja samalla heidän kuolleisuudet vähenevät. Suomeen tulee ulkomaalaisia ihmisiä vain siksi koska he haluavat Suomesta parempaa elintasoa kuin heidän alkuperäisessä maassaan. Sekin pitää paikkansa että rikollisuus on monilla arabeilla, afrikkalaisilla ihan geeneissäkin. Suomessa tosin valitettavasti usein suojellaan näiden rikollisien yksityisyyttä jättämällä välillä julkaisematta heidän nimen, kansallisuuden uutisista. Toisaalta samankaltaista tämä on monilla muillakin maahanmuutto myönteisillä mailla. Esim. USA:n Tulsassa tapahtuneen Israel Trejon kirveellä tekemän henkirikoksen enemmistö uutismedioista jätti julkaisematta ilmeisesti rasismi leiman pelossa, valtamedioista vain 2kpl uskalsi tästä julkaista uutisen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#16

Tuli viesti vahingossa tuplana, ei ollut tarkoitus. Toisessa postauksessa onneksi kuitenkin nimi oikein.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#3

Suvi , niin se näyttää olevan , ettei kehitysavussa ole mitään järkeä , ainakaan Suomen kannalta !! Mutta kun jotkut tuntuu , vetoavan kansain välisiin sopimuksiin , ketkähän niitäkin on , allekirjoitelleet ??! Ne on niitä faaraon , vääriä neuvon antajia , jotka sai aikaan sammakkoja , mutta eivät niitä , Pois !?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Järkipersu
#7

Juuri niin ,ja keikki muukin ulkomaille työnnetävä velkaraha Täys leikkaukseen !
Ei senttiäkään enään Ukrainaan ! Mitä järkeä on tappaa ihmisiä siellä meidän rahoilla ja samalla tuhota oma talous ja turvallisuus ja ajaa maa lamaan ! Tapelkoot ryssät keskenään siellä ,mitä se meille kuuluu !
Eikä Turkkii, Kreikkaan, Somaliaan ,Italian Mafialle ym senttiäkään enään !
Konkurssiinhan tämä maa menee tällä konstilla ,tämän Hallituksen aikana Suomen velka on kasvanut 50 % siis lähes 50 Miljatdia !!
Näiden Kommunistien takia !
Persujen on vaadittava että Eu-Trollit laitetaan häkkiin maan petturuudesta ! koska se on perimmäinen syy koko hommalle !
Ja myös Venjän Trollit ! Niitä ei montaa politikkoa kyllä edes ole , Esko Aho, Paavo Lipponen ,Kärnä ja se Persuista pois potkittu , en muista nimeä se pullistelija jolla on oma puolue nykyään.
Mutta puolueettomia politkkoja jotka ajaa 100 % Suomen etuja täysillä ei ole kuin Paavo Väyrynen ja Mika Niikko

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Järkipersu
#14

Politikkojen Homma toimiin niin ,mitä enemmän jaat rahaa hevon perseeseen sitä varmemmin saat Brysselin Miljoona viran !
Arvatkaapa olisiko Urpilainen saanut Miljoona virkaa Brysselistä jos se ei olisi jakanut Kreikkaan rahaa ???

Entä Stup, Katainen, Rhen,Vapaavuori ,Niinistö jne..????

Seuraavana on vuorossa tietenkin JUha Sipilä
joka on jo virkansa tienannut…ja sitten myöhemmion Marin joka on jakanut ennätys määrän rahaa….Mutta ei se heti saa sitä
virkaa koska se näyttäisi liian härskille…muutaman vuoden kuluttua vasta….
NÄIN SE HOMMA TOIMII !

Persujen on puhallettava tämä maan petturuus poikki koska me velkaannumme korviaan myöten ja siitä ei hyvä seuraa !!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

eastfinn
#15

Ukrainaa pitää tukea vielä enemmän kuin nyt teemme. Jokainen siellä tapettu venäläinen ei tule itärajan yli.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#18

Toivottavasti sinulle tehdäön samoin, kuin toivot toisille.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#20

Ja myös sinulle.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Näin Suomenkin lahjoitukset menevät Mafialta Isikselle

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e5d21874-eaf5-49b9-bdc3-b8f17a9c693e

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Näin Suomen lahjoitukset menevät Mafialle

https://yle.fi/aihe/a/20-10004278

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#13

Sama on Ukrainassakin joka on maailman korruptoituneipia maita Mitä enemmän kauhomme sinne rahaa sitä enemmän ne ostaa ja ajaa Merbellaan pakoon Ferrareita ym.
Netistä voi katsoa Marbellain hienoimmista autoista kuvia aika moni on Ukrainan kilvissä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#17

Sama on Kreikassa kun muutamia vuosia sitten kauhoimme oikein urakalla rahaa sinne Porshe teki Kreikassa myyntiennätyksiä,missää muualla mailmassa ei ollut niin paljoa uusia porsheja asukaslukuun verrattuna kuin Kreikassa ,(muistaakseni se koski yhtä tiettyä mallia joka ei ollut halvimmasta päästä)

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#19

Turkki on taas Terroristi maa rahat menee Terrorismiin ja sotimiseen Syyriassa !

Somaliaan kun taka vuosina oikein kauhoimme rahaa silloin tuli ennätys määrä sosiaali pummeja maleksiimn tänne !

Näin se homma toimii…ei se tyhmä ole joka pyytää vaan se joka maksaa !!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Alfa
Iloinen
#5

Tule vaimoksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#9

Turha vongata!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#12

Mielitkö karhun kaatoon?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000