Perussuomalaiset

Sirpa Abdallah

Valtion yhtiöt ja johtajien palkkaus

Omaan muistikuvaani on piirtynyt kuva menneisyydestä, joka johtaa jollain tapaa ex-pääministeri Esko Ahoon ja Suomeenkin rantautuneeseen johtajien ylisuuriin palkkauksiin boonuksineen ihan Amerikan tapaan. En tosin tiedä miten olen saanut tällaisen kuvan johtajien palkkauksen muodostumisesta ja nyt kansalaisia suuresti ärsyttäneeseen Postin ylimmän johdon palkkauksesta sekä etenkin palkan vuosittaisesta reippaasta korotuksesta. Voiko yksikään yhtiön erittäin suurta, jopa 1 miljoonaa, palkkausta nauttivaa pitää noin arvokkaana yhtiölle (ihan riippumatta yhtiön omistustahosta), sillä eikös kuitenkin yhtiöön palkattu tuloksen tuova työntekijä ole katsottava ansaitsevan enemmän palkkaa kuin nykyisen ammattijärjestöjen tes-neuvotteluissa on sovittu (tulospalkkaus)? Yhtiön hyvästä tuloksesta sen sijaan näyttää Postissa palkatun vain ylintä johtoa. Miksi?  

A-talkissa kansanedustaja, postin hallintoneuvoston jäsen, Juhana Vartiainen kertoi postin budjettiin varatun juuri saamansa tiedon mukaan tulospalkkauksen maksamista varten määrä, joka vastaa samansuuruista palkkausta varten kuin nyt. Näin Vartiaisen mukaan ei eri yhtiöön siirretyksi kerrottujen työntekijöiden palkka kuitenkaan tulisi laskemaan nykyisestä. Jäin itse ihmettelemään sitä, ettei tulospalkkauksesta ole sovittu ennen kuin kerrotaan työntekijöiden siirtämisestä toiseen yhtiöön ja palkkauksen alenevan toisen ammattiliiton palkkaustaulukon mukaiseksi. Kuinka voidaan etukäteen edes väittää tai esittää työntekijöiden saavan tulospalkkausta laisinkaan? Ettei vain kävisi niin, että se varattu palkkamäärä maksettaisiinkin hyvän tuloksen johdosta johtoportaalle?

Eniten tässä pitää kyllä kohdistaa syyttely valtion yhtiöiden kyseessä ollen eduskuntaan ja etenkin päättävä tahoon eli hallituksen omistajaohjauksesta vastaavaan ministeriin jo aiemmistakin johdon sopimuksista yhtiön omaan päättävään elimeen eli hallitukseen. Ei siis yksin nykyisen Posti Groupin pääjohtaja Heikki Malisen johtajasopimuksen tuomiin palkkaetuihin, joiden määrä viime vuonna oli 987 764 euroa. Onko ylipäänsä yhtiöiden johtajien palkkaus päässyt riistäytymään ns. käsistä? Ainakin näin voidaan hyvällä syyllä kysyä valtion omistamien yhtiöiden kohdalla. 

Suomi on sen verran pieni maa, että pieni piiri henkilöitä pyörii yhtiöiden hallituksissa päättämässä mm. johdon palkoista ja palkkioista saaden näin tietynlaisen oravanpyörän liikkeelle kaikissa suurissa yhtiöissä ihan riippumatta siitä onko kyseessä mikä omistuspohja tahansa. Olisi yhteiskunnan ja kansalaisten kannalta katsottuna käsiteltävä eri tavalla valtioon kytköksissä olevien yhtiöiden johtoa (kuten Veikkaus ja Posti esim.) ja vastaavasti eri tavalla yksityisessä omistuksessa olevien yhtiöiden johdon palkkausta, jossa palkkauseduista päättävät omistajien yhtiökokouksessa valitsemat hallitukset. Valtion omistamissa yhtiöissä on menty liian pitkälle hyväksyttäessä kohtuuttomat johtajasopimukset omistaohjauksen tukemana. 

Miksi vasta nyt demariministeri nostaa tikun nokkaan voimassa olevat johtajasopimukset, vaikka onhan demarit olleet hallituksessa monina hallituskausina aiemminkin jolloin olisi voitu asiaan puuttua (sdp johtoinen hallitus 1990-luvun lopusta aina 4/2003 saakka, jonka jälkeenkin ollut hallituksessa), mutta sitä ei ole haluttu tehdä. Olisiko yksi syy nykyisen pääjohtaja Malisen kohdalla se, että onhan hän ollut aiemmin ay-liike Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n (lyhyesti Palta) palvelualoja edustavan elinkeino- ja työmarkkinajärjestön puheenjohtajana. Ilmeisesti Malinen on demari tai ainakin kannattaja koskapa on valittu ay-liikkeen päättävän elimen johtoon. Tämä edustustaminen ay-liikkeessä laittaa kyllä ajatteluttamaan postissa, kun hänen aloittestaan on suunnitelma siirtää yli 700 työntekijän työsopimukset uuden perustettavan yhtiön palvelukseen. Miksi palvelualan ay-järjestön johdossa oleva Malinen suhtautuu näin yliolkaisesti postin työntekijöihin eli palvelualan työntekijöihin? Maliselle näyttäisi muun johdon mukaan olevan oma etu lähempänä kuin varsinaisen tuloksen tekijöiden?

Osallistu keskusteluun!


9 kommenttia
Seppo Muurinen
#1

Eikös hän pääse eläkkeelle mutta ilman ns.mahd.lisiä. No, eiköhän niitä ole kertynyt muulla tavoin hulppeaan elämään.
Posti on ollut ja on kriisissä digitaalisuuden vuoksi.
Ehkä suurin kärsijä on aina yleensä ”alamaiset” kun valtionjohto kiristää talousnyörejään ja eräänlaisen kunnian bonuksineen saa aina : Johto ”hyvin tehdystä työstä”.
Sota-ajan jälkeen rakennettiin Maatamme edellissukupolven toimesta ja nyt sitä puretaan digitaaliseen muottiin. Samassa hektisessä suhteessa ihmiskuntana emme heti muovaudu sellaiseen muottiin – että kaikki maassa on hyvin kertaheitolla !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Niinpä pääsee eläkkeelle voimassa olevan sopimuksen mukaan 63 vuotiaana. Siihen on vielä monen monta vuotta saada ylisuurta liksaa boonuksineen, jos johtajasopimuksesta ei selviä muutosmahdollisuutta palkan suuruuden aleneman mahdolliseen määrittelyyn. Eläkeikään taitaa olla lähes 6 vuotta. Nykyisen palkkion määrällä tarkoittaisi n. 5-6 milj.euron ”saalista”.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

537 € tuntipalkka
#2

Kyllä nyt sitten Rinne poppoineen on huolissaan ylipalkoista. Tämä on ollut tiedossa jo kymmeniä vuosia.
Amerikan malli, jossa todella suurten ja menestyvien yritysten johto palkitaan yliruhtinaallisesti, palkkioineen, bonuksineen, lisäeläkkeineen rantautui Suomeen kokoomuksen hallitusaikana 1990-luvulla nimenomaan valtionyrityksiin.
Meni kuinka huonosti vain, niin johto palkitaan.
Aivan kuten tänä päivänä Postissa.

86 000 €/kk !!
Leikktäänpä laskutoimituksella pyöristäen:

Työssä 20 vrk / 8 h = 160 h / kk

86 000 € / 160 h = 537 € / h

Tähän päälle bonukset/ palkkiot/ edut !!!!

Aamupäivän aikana tuo pomo on imenyt liiveihinsä Postin työntekijän keskimääräisen kuukausi palkan verran euroja !!!!!

Voisi myös kysyä, mitä hän työssään jokaisena työpäivänään tekee?
Onko hän joka hetki Postille NIIN tarpeellinen, saadakseen 537€ joka tunnilta?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#4

Joopa joo, kyllä tuntiansiolle tulee hintaa. ;)Keiden ansiosta tuo onkaan saatu? Pelkkä johtaminen ei tuo ropoakaan liikevaihtoon vaan tarvitaan niitä raa´an työn tekijöitä palvelualalla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Sirpat ja Sepot ym , muistatteko vielä Veikko Vennamon RötösHerra jahdin , en tiedä minkä ikäisiä olette ??! Mutta nyt näyttää tilanne olevan ainakin sitä samaa ahneutta/röyhkeyttä jos ei vielä pahempaa !! Silloin oli onneksi SMP/Veikko/Vennamolaiset ! Mutta nyt Jussi Halla-aho /PerusSuomalaiset !? Laitettu Paljon Vartijaksi !!?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#6

En itse muista mistä Vennamon lausahdus syntyi. Suomessa johtajien palkkojen valtavan nousun muistelen alkaneen jossain 1990-luvun alkupuolelta. Muistelen opin otetun juuri Amerikan rikkaiden johtajien palkoista. Meille tuli tähän erikoistuneita henkilöitä neuvottelemaan ja laatimaan yhtiöiden johdolle noita johtajasopimuksia, joissa palkat määriteltiin boonuksineen todella suuriksi.

Yritin hakea netistä noiden henkilöiden nimiä, mutta ei ollut riittävästi aikaa etsimiseen. Suomi on kuitenkin niin pieni maa, ettei pitäisi olla niin hyviä johtajia joille pitää maksaa niin suurta palkkaa kuin maksetaan. Yksikään johtaja ei voi olla korvaamaton. Ei ainakaan sillä perusteella, ettei johtajaksi saataisi pienemmällä palkalla vastaavaan pystyvää henkilöä. Työntekijät uitenkin sen yhtiön tuloksen ainakin palveluyhtiöissä tekevät. Suureltä osin myös muissa yhtiöissä, vaikka johtoporras nappaa tuloksesta boonukset ja ylisuuret palkankorotukset.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Laillistettua ryöstöä
#8

Kunhan aikaa kuluu ja pöly laskeutuu, on meno samaa kuin nyt.
Herrapiiri ja herrahissi pyörii hallintoneuvostojen suosiollisella avulla. Nuo neuvostot eivät palkkapyyntöjä hylkää, koska ainakin osa jäsenistä ovat toiveissaan itsekin hissiin menossa.
Hyvä esimerkki h- neuvoston ”lisää liksaa johtajalle”- tyylistä oli aikanaan eräs Jorma, jolle h- neuvosto aina esitti palkan korotusta uudelle kaudelle. Ikään kuin Jorma olisi johtajapaikan hylännyt ”huonon” tarjotun vaatimattoman miljoonapalkan vuoksi. Suhteellisuudentaju on molemmin puolin tipotiessään.

Tämä on lailliseksi tehtyä ryöstöä, jonka kohteena on veronmaksajat, yhteiskunta ja firman osakkaat. Onhan tuo jokavuotinen yhden henkilön saama miljoona pois yrityksen käytöstä johonkin tarpeelliseen investointiin tms.

Onneksi palkat lasketaan exeleillä ja muilla sydeemeillä, muuten palkanlaskijan käsi väsyisi numerorypästä kirjoitellessa.
Entisenlaiseen tilinauhaan ei noin suuria summia mahtuisikaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#9

Nimimerkille Laillistettua ryöstöä kerron ettei h-neuvosto päätä yhtiön johdon palkoista eikä muistakaan eduista Postissa. Nimittäin ”Yhtiön hallitus määrittelee henkilöstövaliokunnan esityksestä vuosittain periaatteet ylimmän johdon ja avainhenkilöiden palkitsemiselle sekä voittopalkkioille. Posti noudattaa valtio-omistajan ohjeita yritysjohdon palkitsemisesta ja eläke-etuuksista.” Noin kerrotaan yhtiön omilla verkkosivuilla ja siihen on uskominen. Noinhan on yleensäkin, että yhtiöiden hallitus päättää pakoista ja eduista.

Hallintoneuvoston keskeisinä tehtävinä on valvoa, että yhtiötä johdetaan lain ja sääntöjen mukaan, antaa hallitukselle ohjeita laajakantoisissa asioissa, valvoa postipalveluiden toimivuutta ja antaa varsinaiselle yhtiökokoukselle selvitys tilinpäätöksestä ja tilintarkastuskertomuksesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Seppo Muurinen
#7

Muistan niin Vennamon kuin Poutiaisen mopot, jota muuan Timokin ajeli kuin heidän aikojaan muistellen – uuteen vuosituhanteen.
Nyt tuo sen aikainen, siis Vennamon tällä aikakaudelle on paljon suuremmassa mittakaavassa monine ilmiöineen että ihan hirvittää. Ei hyvä !

Hyvä kommentti sieltä suunnalta että miten vartiointi onnistuu ?

Pahin jos itse rötösjahdit maatuvat samaan kuoppaan rötöstelemaan !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000