Perussuomalaiset

Sirpa Abdallah

Palveluntuottajien härski toiminta - rahantekokoneena

5 kommenttia

Varsinkin yksityisten palveluntuottajien ”leirissä” kuohuu ja lainehtii monisävyinen rahastus huonon hoidon varjolla. Moni saattaa kutsua esille nousseita tapauksia rikollisuudeksi. Toki on samaan syssyyn sanottava, että nämä tapaukset eivät tokikaan edusta onneksi koko palveluntuottajien kenttää. On hyvääkin palvelua tuottavia yksiköitä.

Tuon yllä olevan sanottuani on syytä tuoda esille se paljon puhuttu hoitajamitoitus ja siinä se, onko mitoituksella väliä. Totta kai sillä on väliä. Nykyisin laissa on vain suositus, mutta jos lakiin saadaan kirjatuksi minimi, niin tuon alle ei voi sitten mennä ilman että syyllistyy selvääkin selvemmin rikolliseen toimintaan. No, nyt joku sanoo, että onhan palvelusopimukseen kirjattu hoitajamitoitus yksiköittäin ja sen rikkominen rikos. Näin varmaan lienee. Toivottavasti valvonta ottaa riuskan otteen tuohon. Sitten onkin kysyttävä, miksipä on valvonnoissa todettu alimitoituksen käyttöä ja muitakin sopimuksen vastaisia menettelyjä. Ilmeisesti valvonta ei ole tarpeeksi tiukkaa, joten ”rahantekokoneet” ovat havainneet oivan raon tehdä suurta rahaa vähintäänkin kyseenalaisella tavalla eli heikompi osaisten hoidosta tinkimällä.

Valvonnan tulisi suhtautua nyt tiukemmalla otteella räikeitä laiminlyöntejä ja mahdollisesti rikoksella hyötyjä saaneita tahoja kohtaan. Mitä nämä toimet voisivat olla? Kaikkein järein keino on poistaa yhtiöiltä ja yrityksiltä lupa harjoittaa alalla toimintaa. Näin ainakin määräajaksi, jona tulee olla muutama vuosi, jotta se tuntuu jossain. Ehkäpä olisi syytä kirjata myös lakiin saktiona. Myös palvelumaksujen palautus on tultava kyseeseen sopimussakkona ja sen tulee olla määrältään merkittävä.

Seurauksena tulee kysymyksenä eteen. Entäs sitten, miten palvelu tuotetaan? Kuntien ja kaupunkien on järjestettävä julkinen palveluntuottaminen mainituksi ajaksi, jollei aiemmin voida palveluntuottamiseen saada uutta yrittäjää.

Vielä hoitajamitoitukseen liittyen nostan esille ”Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain 20 §:n muuttamisesta” lakialoitteen (LAKIALOITE 44/2014 vp), jonka on tehnyt kansanedustaja Arja Juvonen (ps) jo vuonna 2014 ensimmäisen kerran. Juvonen uudisti saman lakialoitteen (Lakialoite LA 72/2017 vp) uudelleen 2017.

Em. lakialoitteen perusteluina todetaan; ”Hoitajamitoituksessa havaitut epäkohdat, hoitajamitoituksen ailahtelevaisuus ja hoitajamitoituksen epätasapuolinen jakautuminen ovat syitä siihen, että vanhuspalvelulakia on ryhdyttävä täsmentämään hoitajamitoituksen osalta välittömästi. Hoitajamitoituksen osalta tehostetun asumispalveluyksikön, vanhainkodin ja pitkäaikaishoivaa tarjoavan hoivayksikön hoitajamitoitusta on jokaista tarkasteltava myös erikseen, sillä hoivayksiköissä on suuriakin eroja asiakkaiden hoidon vaativuudessa. Hoitajamitoituksen täsmentäminen lailla turvaa muuttumattoman ja yhdenvertaisen hoitajamitoituksen suomalaisessa vanhustenhoidossa ja vahvistaa hoitoisuudeltaan raskaiden ja vaativien hoivayksiköiden resursseja. ”

On huomattavaa se, että monet laiminlyönnit ovat olleet jatkuneet jo vuosikausia kuten Juvosen lakialoitteesta 2014 käy ilmi, joten valvonnan puutteellisuudellakin on ollut suuri merkitys aina tähän päivään mennessä. Suuren rahan puolta pitävä puolue kokoomus ei ole kiinnostunut minimihoitajamitoituksen määrittelemisestä. Onkohan syynä edelleenkin se, että näin voidaan edelleenkin asettaa valvonnalle yhtä suuremmat paineet? Viimeisin esiin noussut Esperi-tapaus vammaisten palveluntuottajana on tältä aamulta. Tuskinpa on edes viimeisin.

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
#1

Lisää tietoa valvonnalla on saatu ja tehty varmoja havaintoja mahdollisista rikollisista toimista. Tutkinnan alla on mahdollisten rikosilmoitusten tekeminen haamuhoitajien esiintymisestä työvuorolistoilla.

IL kirjoittaa ”Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira pohtii rikosilmoitusten tekemistä poliisille niin sanotuista haamuhoitajatapauksista.

Haamuhoitajilla tarkoitetaan hoitajia, jotka on merkitty työvuorolistaan, mutta jotka eivät ole oikeasti työvuorossa paikalla.” https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b212bdc4-c658-47c8-8858-a15d8f6c06fa

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Seppo Muurinen
#2

Niin Sirpa – että ketkä ovat haamulistojen kirjoittajien takana,jotka vaarantavat vanhuksien/-sairaiden elämän lopputaivalta.
Ei ole mikään ihme että osa henkilöstöstä irtisanoutuu kun työssään näkee et perziilleen johdettua toimintaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Seppo, enpä osaa sanoa kuka nuo työvuorolistat missäkin yksikössä tekee. Mutta lievä arvailuni on se, että kunkin yksikön johtohenkilö. Pääyksiköstä saamiensa ohjeiden mukaan?

Katsotaan tekeekö valvira/avi rikosilmoituksia poliisien suorittamaa tutkintaa varten.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Seppo Muurinen
#4

Sirpa – näin minäkin oletan kuten tuossa itsekin epäilet.

Ei nyt kuulu varsinaiseen blogin aiheeseesi mutta sitä kuitenkin sivuten.
– 90 luvun ”maahanmuutot” olivat kuitenkin suhtkoht.pientä verrattuna tämän nykyajan ”maahanmuuttoon” eri verukkeineen,enkä voi olla huomioimatta Kok.Orpon sanomaa että maamme on vauraampi kuin siihen aikaan – 90 luvulla.

Tätä-kin taustaa vasten hiipii ajatus että ; miten ollaan tähän tultu mm.esille tulleisiin syviinkin epäkohtiin,ikään kuin markkinahengessä : Toimiiko kokoomuksen markkinahenkisyys ja jos niin mihin suuntaan – mm.vanhuksien/-sairaimpien kohdalla eri yksiköissä ?

Vai onko todella niin että Valtion ohjeita/-vaateita ei olla noudatettu – Vaalien alla vasta herätään todellisuuteen !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#5

Seppo, oma mielipiteeni tuohon esittämääsi rikkauteen liittyen on se, että noin varmaankin on kun katsoo Orpon (kok) silmin Suomen tilannetta vaurauden ja rikkauden tilasta. Nimittäin tuo rikkaus ja vauraus vain kohdentuu yhä lisääntyvästi ”yksiin käsiin/taskuihin”, joka tarkoittaa tiettyä suppeaa piiriä.

Politiikkaa on tehty juuri tiettyä piiriä silmällä pitäen. Tämä näkyy juuri kokoomuksen himoitsemisesta maahamme ulkomaisten sijoittajien määrän lisääntymistä kuin että tuon sijaan tehtäisiin sellaista talous-ja yrityspolitiikkaa joka kiinnostaisi kotimaisia kansalaisiamme laajemmin. Ulkomaista sijoittajaa tukevaa politiikkaa on tehty varsinkin Kataisen (kok) hallituksesta alkaen. Sipilä jatkaa samaa rataa. Siis kokoomuslaista rahapolitiikkaa.

Tämä tulos näkyy mm. ulkomaisten yritysryppäiden harjoittamassa palvelutuotannossa. Laadulla ei ole väliä kunhan vain rahaa tulee sijoittajille ovista ja ikkunoista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000