Perussuomalaiset

Sirpa Abdallah

Mielipide vasemmistolaisuuteen perustuvasta nykymenosta

Lukiessani IS:ssa olevaa Riika Nykäsen kommenttikirjoitusta jäin miettimään tätä kirjoituksen kohtaa tarkemmin ”HERKÄSTÄ tuohtumisesta ja loukkaantumisesta uhkaa nyt tulla kierre, joka ei lopu koskaan. Joku loukkaantuu jostain ja joku taas jostain, kun joku teki tai sanoi joskus jotain, mikä ei ollut itsestä kivaa. Ja vaikka asia ei itseen kohdistuisikaan, niin loukkaannutaan varmuuden vuoksi edes jonkun toisen puolesta. Kun joku jossain lienee tästä joskus loukkaantunut, tai jos ei ole, niin varmaan tulee vielä jonain päivänä loukkaantumaan.”

Nyt näyttää suomalaisessa yhteiskunnassa olevan vallalla tiukkapipoisuus. On tehty muutaman ihmisen toimesta tutkintapyynnöt vanhoista viihdeohjelmista, jotka olivat sen ajan viihdettä. Voi kysyä, mihin tällainen totinen ja kyttäilyyhteiskunta oikein johtaa? Onko vallalla sellainen ilmapiiri, jossa poliisi ja syyttäjälaitos lähtee tutkimaan aivan toissijaisia juttuja, vaikka olisi paljon suurempia vahinkoja yhteiskunnalle aiheuttavia rikoksia tutkimatta ja mahdollisia syytteen nostamista vailla. Onpa kerrottu olevan tutkimatta mm. lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksiakin noin 2000.  

Kuten yllä Riika Nykänen on todennut, niin vallalla näyttää olevan loukkaantuminen, vaikka asia ei itseen kohdistuisikaan, niin loukkaannutaan varmuuden vuoksi edes jonkun toisen puolesta. Tämä sama tulee kyllä mieleeni syyttäjälaitoksen nostamista syytteistä kiihotuksesta kansanryhmää kohtaan. Ei tarvitse yhdenkään kansanryhmän kiihottua, riittää syyttäjän kiihottuvan. Voiko lainsäädäntöä korjata tältä osin siten, ettei syytettä nostettaisi kuin suuremman ryhmän asianomistajina tekemää tutkintapyyntöä kuten kunnianloukkausten kohdalla kyse on asianomistajatutkintapyynnössä? Tämä olisi mielestäni varsinkin kohtuullista. Mikä onkaan kansanryhmä? Tämäkään ei selvästi käy ilmi lainsäädännöstä vaan sekin jää syyttäjän ”vasaran” alle. Suuri kysymys on se, voiko syyttäjän ja miksipä ei myös tutkijan eli poliisin oma poliittinen suuntaus tulla mukaan asian käsittelyn yhteydessä? Joissain tapauksissa voi saada tällaisen käsityksen.

Nykyinen rikoslainsäädäntö on liian tulkinnanvarainen, kun se ei oikeuskäytännössä näytä koskevan suomalaisia kansanryhmiä. (11 luku Sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan)

On käsittämätöntä, ettei edes raamattua voi käyttää omien mielipiteiden tulkinnoissa, vaikka sananvapauteen pitää kuulua hyvinkin vapaamuotoisten mielipiteiden esittäminen. Mikäli kansalainen ei osaa käyttää korrektia ilmaisua mielipiteensä esittämisessä, niin tämä tulkitaan vihapuheeksi. Mitä vihapuhe sitten on, kun sitä ei ole lainsäädännössä määritelty vaan sitä käytetään vallankäyttövälineenä.  

Tasa-arvon tulisi korostua keskeisimpänä teemana mielipiteiden esittämisissä. Vähemmistöillä ja tietyillä kansanryhmillä nähdään olevan enemmän sekä oikeuksia käyttää vihapuhetta, että suojaa vihapuhetta vastaan kuin enemmistöllä. Tätä on pidettävä epäoikeudenmukaisena. Ei tämä ole tasa-arvoista kohtelua maassa asuvia kohtaan. Vihapuhe sanana näyttäytyy enemmänkin sanana, jota käytetään vihan lietsomiseen toisinajattelijoita kohtaan. Avoin julkinen keskustelu politiikasta, kuten maahanmuuttopolitiikasta ja toisaalta positiivisen syrjinnän lakkauttaminen vähentäisivät vihapuhetta. Tätä eivät meidän nykyiset politiikot ja syyttäjälaitos näytä ymmärtävän. Ei ole poissuljettua sekään, että nuorisomme pahoinvointi johtuu osittain tästä suljetun keskustelun ympäristöstä. Nuoriso ei pääse purkautumaan edes sanan voimalla ilman pelkoa joutumisesta yhteiskunnan hampaisiin.

Liiallinen vieraskoreus johtaa hiljalleen yhteiskunnan tuhoon.

Osallistu keskusteluun!


20 kommenttia
#1

Netistä löytyy tavaraa sananvapaudesta. Otan tähän muutaman kohdan noista löydöistä.

”Tarkemmat määrittelyt ovat tarpeellisia, koska käytännössä sananvapaus oikeutena ei voi perustua avoimiin mielikuviin, joille ei ole mittasuhteita ja rajoja.”

”Poliittinen sananvapaus on myös ollut suomalaisessa lainsäädännössä korostunutta. Siksi esimerkiksi poliitikkoja ja julkisissa tehtävissä toimivia henkilöitä voidaan arvostella voimakkaammin kuin muita kansalaisia.”

”Millin mukaan mielipiteiden vapaus ja avoin keskustelu luovat edellytykset ihmiskunnan hyvinvoinnin paranemiselle ja totuuteen pääsemiselle. Sananvapaus on siksi keskeinen arvo yksilölle ja yhteiskuntakehitykselle. Millin teoria edustaa liberaalia yhteiskuntakäsitystä siksi, että siinä oletetaan yksilöllisten vapauksien takaamisen johtavan samalla parhaaseen yhteiskunnalliseen lopputulokseen.” John Stuart Millin (1859)

jatkuu…..

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

jatkoa edelliseen lähdelinkki mukana…..

”Thomas Scanlon (1972) korostaa yksilön autonomiaa ja itsemääräämisoikeutta määräävänä periaatteena sananvapaudelle.
Scanlon näkee, että keskeistä on yksilön oikeus saada informaatiota valintojensa perusteeksi ilman valtion väliin puuttumista. Valtio voisi rajoittaa sananvapautta vain tapauksissa, joissa puhe uhkaa turvallisuutta.”

”Robert F. Ladenson (1997) kytkee myös sananvapauden demokratian toimivuuteen. Hän korostaa jatkuvan keskustelun merkitystä demokratiassa. Ladensonin mukaan viestintä luo oikeutuksen perustuslaillisen demokratian toteutumiselle ja piirtää vallan rajat. Viestintä puolestaan edellyttää sananvapautta.”

https://sananvapauteen.fi/artikkeli/854

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Varsinkin hallituksesta ministerien tahoilta on kerrottu ihmisoikeusjulistusten olevan suunnilleen kaiken poliittisen päätösten perusteena Rinteen hallituksessa, joten tässä on syytä viitata ihmisoikeusjulistukseen sananvapaudesta.

Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus

Mielipiteen- ja sananvapaus
19. artikla

Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.

Euroopan ihmisoikeussopimuksessa käsitellään hieman tarkemmin niitä asioita, jotka voivat aiheuttaa sananvapauden rajoittamista. Sellaisia ovat esimerkiksi yleinen turvallisuus, rikollisuuden estäminen tai luottamuksellisten tietojen säilyminen.
Voidaan kysyä, onko Suomen lainsäädäntö tässä kohdin jotain muuta sisältävä eli paljon laajempaa tulkintaa kuin mihin sananvapauden rajoittamisesta ihmisoikeussopimuksessa sanotaan?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Olavi Koskela
Vihainen
#6

Koko tuo konsepti, ’kiihottaminen kansanryhmää vastaan’, on outo ja roikkuu jotenkin ilmassa. Rikokseksi siis riittää, että joku viestin vastaanottaja saattaa kiihottua viestin sisällöstä. Mitään näyttöä kyseisestä kiihottumisesta, saati teoista kiihotuksen vallassa, ei lainsäätäjän mielestä ilmeisesti tarvita. Rikoslaki on tavallisen kansalaisen kannalta niin keskeinen ja järeä osa lainsäädäntöä, että siinä ei missään tapauksessa saa olla tuollaisia epämääräisyyksiä. Persujen on otettava agendalleen tuon rikoslain pykälän palauttaminen selkeään ja yksikäsitteiseen muotoon.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#8

Eipä ole tullut eteen yhtään uutista jonka mukaan joku muu olisi kiihottunut kansanryhmästä. Ainoastaan valtionsyyttäjän virasto on toiminut kiihotuksen vallassa.

Ps ei voi yksinään saada lakiin muutosta. Valitettavasti vaan on tyydyttävä epämääräieen lakipykälään. Näyttä lisäksi siltä, että kaikki muut eduskuntapuolueet ovat pöinvastoin kiristämässä lainsäädännöllä sananvapautta. Kunnon vasemmistolaista politikointia on tulossa enemmänkin Rinteen hallituksen istuessa vallan päällä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#9

Rinne poistaa joukkoineen eriarvoistumista.Johonka lupasi puuttua jo vaalikeskusteluissa,mikäli SDP.stä tulee Hallituspuolue.Tuota samaahan Pääministeri on hokenut myös Eduskunnan kyselytunnilla.Teot ovat todellisuudessa kyllä aivan muuta,eli eriarvoistumisen lisäämistä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

???
#4

Eikö Jussi, Päivi ym voisi vedota tähän 19. artiklaan?
Nythän heitä tuomitaan tuon sanan- ja mielipidepykälän vastaisesti.

Mielipidettä ei kunnioiteta vaan henkilö joutuu käräjille.

Entä miten ihmisoikeus ja – arvo liittyy sananvapauteen, kun käräjäsaleihin joutuu jopa Ev.luterilaisen maan asukas siteeraattuaan raamattua?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#7

Toki, toki voi vedota tuohon mainittuun pykälään, mutta lieneekö vaikutusta, kun meillä on demlalainen oikeuskäsittely ainakin syyttäjälaitoksessa ja jossainmäärin taitaa olla oikeusasteissakin.

Nykyinen laintulkinta ja ihmisoikeussopimukset sananvapaussäädöksineen ovat niin tulkinnanvaraisia, että syytteitä saadaan aikaan hyvinkin kevyin perustein. Ainakin siltä tämä meno on omasta mielestänyt näyttänyt jo pidemmän aikaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Bertsa
#5

Valitettavasti kansaamme kuuluu kosolti vähäjärkisiä.
Vielä valitettavampaa on se että päättäjiksi ja korkeisiin virkoihin pääsee näitä vähäjärkisiä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000