Perussuomalaiset

Sirpa Abdallah

Kokoomuksen arvopohjan osoitus hoitajamitoituksessa

Perin oudoksi on osoittaunut vääntö vanhuuspalvelulakiin vähimmäismäärän kirjaaminen hoitajamitoituksesta. Keskustan ministeri Saarikko heittelee ilmoille sellaista sanailua, ettei valiokunta ehdi käsitellä lakiesitystä. 

IS:ssa kirjoitetaan hallituksen kanta lakiesityksen tuomisesta eduskuntaan; ”Hallitus ei ole muuttamassa vanhuspalvelulakia ja kirjaamassa hoitajamitoitusta lakiin, koska lakia ei ehditä valmistella enää tällä istuntokaudella. Eduskuntavaalit pidetään huhtikuun puolivälissä, ja eduskunta on jäämässä vaalitauolle kuuden viikon kuluttua.”

Perustelu ontuu pahemman kerran hallituksen taholta esitettynä. Miksi keskusta menee tähän kokoomuksen vaatimukseen mukaan? Kokoomus on ainoa eduskuntapuolue ja vielä hallituspuolue, joka ei hyväksy hoitajamäärän viemistä lainsäädäntöön. Perustelu ontuu siksi, koska varsinaiseen lakiin ei tarvitse kirjoittaa muuta kuin se, että valtioneuvosto antaa hoitajamäärityksestä asetuksella vähimmäismitoituksen perusteet ja palvelun vaatimat lisäykset mitoitukseen. Tällöin menettely vastaa täysin Sipilän hallituksen/valtioneuvoston säätämää asetusta varhaiskasvatuksesta 23.8.2018.  

Hallituksen esityksessä (HE 218/2016) on esitetty perustelut lain hyväksymiselle. Perusteluissa todetaan ”Lisäksi lain tarkoituksena on parantaa iäkkään henkilön mahdollisuutta saada laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluja sekä vahvistaa hänen mahdollisuuttaan vaikuttaa hänelle järjestettävien palvelujen sisältöön ja toteuttamistapaan.” 

Laadukkaan palvelun saamisesta on vastuussa kunta järjestävänä tahona. Varsinkin tilanteissa, joissa vanhus ei itse kykene vaatimaan palvelun laadukkuutta esim. dementoitumisesta johtuen. Nykyisen suosituksen 0,5 hoitajamitoituksen viemisen asetuksella vähimmäisvaatimuksena ei voi olla edes kustannuksia korottava tekijä. Tietenkin olettaen, ettei palveluntuottaja ole sopimustarjoustaan tehdessään jo laskenut ns. ”ilmaa” henkilöstömäärään. 

Katson ministeri Saarikon puhuvan vastoin ”aitoa tietoa” siitä etteikö hoitajamitoituksen säätäminen valtioneuvoston asetuksella ole vieläkin ajallisesti mahdollinen. Ihan samaan tapaan kuin varhaiskasvatuksen kohdalla on menetelty. Kyse on vain hallituksen tahdosta ihan kokoomuksen vaatimuksesta riippumatta. Eikös Sipilä sanonut hallitusta muodostettaessa, että äänestykseen mentäessä hänen sanansa on painava. Joten täytyy kyllä kysyä samaan syssyyn, että mitenkäs onkaan keskustan aitous hoitajamitoutuksen hyväksynnän suhteen? Onko kuitenkin kyse pelkästä vaalitulokseen vaikuttamisyrityksestä, koska kansalaiset ovat tyrmistyneet vanhusten hoidon tasosta joissakin laitoksissa? Valtioneuvosto kyllä ajallisesti voi asetuksen antaa, jos siihen keskustalta ja Sipilältä tahtoa löytyy.

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Arvopohja muuttunut totaalisesti
Vihainen
#1

Kokoomuksella OLI vielä 1980-luvulla arvopohjana -Koti, Uskonto ja Isänmaa-
Sittemmin nuo hyvät arvot katosivat globalisaation, halpatyövoiman, ahneuden ja riiston syövereihin.
Hoitoyritysten henkilökuntapula on harkittua. H-kunta tekee sopimukseen kuulumatontakin työtä. Siksikään hoidettaville ei aikaa riitä.

Mistähän toim.johtajien miljoonavuositulot tulisivatkaan, ellei henkilökunnan riittämättömyydestä ja potilaiden suoranaisesta riistosta. Mikään ei riitä kun kyseessä on kähmintä ja omien liivitaskujen täyttö…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Paljon riittää ihmettelyyn aihetta tässä kunta/palvelutuottaja sopimusympyröissä.

Esiin tulleiden seikkojen perusteella voi hyvin päätellä ettei tule toimimaan myöskään sote-uudistuksen jälkeen. Ei ainakaan valvonta, sillä ilman kustannusten nousua ei valvonta tule pelaamaan maakunnissa. Vaikka tulisi 18 maakuntakeskusta, jotka palvelusopimukset vhyäksyvät, niin näitä hyväksyttyjä palvelutuottajia tulee olemaan aivan liikaa yhtä maakuntakeskusta kohden, joten toimiva valvonta myös vaikeutuu.

Poistu ei välttämättä kaikenlaiset keplottelut, vaan palvelujen laatu voi heikentyä. On aivan turhaa ministerin pitää ”tuloskeskusteluja”, sillä niiden vaikutus lupauksista huolimatta on yhtä tyhjän kanssa silloin kun yhtiö haluaa saada mahdollisimman paljon voittoa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000