Perussuomalaiset

Sanna Antikainen

Sote-uudistuksen pilottimaakunta vaikeuksissa

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymää Siun Sotea on tituuleerattu sote-uudistuksen pilottimaakunnaksi. Siun Sote on myös kerännyt kehuja. Totuus on kuitenkin aina tarua ihmeellisempää.

Tällä hetkellä Siun Sote säästää jopa nenäliinoista, kertoi Ylen uutiset vastikään. Siun Sote Kuntayhtymän talous on osavuosikatsauksen perusteella painumassa 20 miljoonaa euroa miinukselle. Pohjois-Karjalan paikallislehden, Karjalaisen, mielipidepalstalla oltiin jo sitä mieltä, että kansalaisten olisi noustava kapinaan Siun Soten säästöjä vastaan.

Uusimpana sotkussa ilmeni, että kuntien takauskeskus on ryhtynyt alustavasti selvittämään Siun soten perussopimusta. Selvityksen taustalla on epäily, että taloudellista päätöksentekovaltaa siirtyisi Siun soten valtuustolta omistajaohjausryhmälle. Omistajaohjausryhmään kuuluvat kuntien ja kaupunkien johtajat.

Pohjois-Karjalan kuntien päättäjät kokoontuivat 6.6.2018 kuntapäättäjien tapaamiseen. Paikalla olivat kuntien valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajat sekä virkamiehiä. Karjalainen uutisoi, kuinka omistajakunnat eivät avaa Siun Soten budjettia. Osa päättäjistä olisi lisämäärärahaan tietojeni mukaan valmis, mutta eivät kaikki. Toivon, että media selvittää, ketkä Pohjois-Karjalan kuntapäättäjistä ovat valmiita antamaan lisärahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin ja ketkä eivät. Tämä on tärkeää varsinkin äänestäjien oikeusturvan kannalta.

Tällä hetkellä maakuntaamme arki eroaa muiden maakuntien arjesta. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve on 1,25-1,4 prosenttia suurempi valtakunnan keskiarvoon verrattuna. Samaan aikaan ihmisten tulotaso on 80 prosenttia maakuntien keskiarvosta. Tällä hetkellä Pohjois-Karjalan väestörakenne on vastaavanlainen kuin koko maassa 2030. Väestömme vanhenee, joka jo nostaa palveluntarvetta. Samaan aikaan rakennamme Siun Soten organisaatiota. Tähän tarvitaan rahaa.

Siun Soten pääluottamusmies kuvaili Karjalaisessa Siun soten henkilökunnan olevan väsynyttä ja huolissaan. Samanlaisia viestejä olen myös minä saanut. Olen myös saanut viestejä palveluiden käyttäjiltä huonontuneesta palveluntarjonnasta. Huoli potilasturvallisuudesta ja henkilöstön jaksamisesta on nyt erittäin suuri. Kuka kantaa vastuun, jos jotakin peruuttamatonta tapahtuu säästöjen takia?

Vetoan Pohjois-Karjalan kuntapäättäjiin ympäri maakunnan: otetaan työntekijöiden hätä tosissaan ja taataan ihmiselle hyvät palvelut. Siun Soten on saatava lisämääräraha turvaamaan pohjoiskarjalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut. Jatkossa budjetti on myös laadittava vastaamaan todellisuutta. Omistajaohjaukseen osallistuvien kuntien ja kaupunkien johtajien tulisi myös pysyä lestissään. Kuntien takauskeskuksen tutkinta on noloa koko maakunnalle.

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000