Perussuomalaiset

Sanna Antikainen

Helsingin käräjäoikeus heristi joukkoraiskaajille sormea

Tapanilan joukkoraiskauksen tuomiot julkistettiin 23.6.2015 . Syytettyinä oli viisi 15-18 vuotiasta poikaa. Aiempien uutislähteiden mukaan epäillyt olivat ulkomaalaistaustaisia.

Joukkoraiskaus oli alkanut uhrin häirinnällä paikallisjunassa Helsingissä. Kukaan ei puuttunut saati puolustanut uhria. Raiskaajien käytyä fyysisesti uhriin kiinni hän oli kysynyt poikajoukolta: ”Eikö teillä ole mitään kunnioitusta”.  Myöhemmin uhri hiljennettiin pitämällä kättä hänen suullaan. Teko oli tehnyt uhrille kovasti kipeää.

Tuomion raiskauksesta sai viidestä henkilöstä kolme. Kaksi henkilöä oli tyytynyt seuraamaan tapahtumaa vierestä ja heidän syytteensä hylättiin. Nähtävästi joukkoraiskaamisen seuraaminen on Suomessa täysin laillista – tämän viestin syytteiden hylkääminen lähettää. Käräjäoikeuden mielestä tekotapa ei ollut erittäin nöyryyttävä, vaikka useampi ihminen katseli vieressä. Täten tuomio ei ollut törkeä raiskaus vaan perustekomuotoinen raiskaus. Helsingin käräjäoikeus sovelsi tuomiossaan myös erittäin harvinaista julkisuuspykälää, koska rikos oli saanut suuren määrän julkisuutta. Tämä pykälä alensi raiskaajien tuomioita. Teon poikkeuksellisuuteen ei kuitenkaan tuomiossa puututtu. Poikkeuksellisia asioita olivat uhrin tuntemattomuus tekijöille, julkinen paikka ja usean ihmisen tekijäjoukko. Tälläiset tapaukset ovat Suomessa  harvinaisia. Jämäkkä rangaistus olisi lähettänyt vahvan viestin nollatoleranssista joukkoraiskausten suhteen. Nyt Helsingin käräjäoikeus tyytyi heristämään pojille sormea. Lopulliset tuomiot poikajoukon kahdelle nuorimmalle olivat vuosi ehdollista ja täysi-ikäiselle vuosi ja neljä kuukautta ehdollista – eli lähes minimirangaistukset. Mediassa eräs oikeusoppinut arvioikin nämä tuomiot  uhrin kannalta vähätteleviksi.

Viime vuonna Suomessa poliisille ilmoitettiin seksuaalirikoksia eniten koko 2000-luvun aikana. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoissuunnittelija arvioi mediassa, että seksuaalirikosten määrää on voinut lisätä ulkomaalaistaustaisen väestön kasvu. Jos seksuaalirikokseen syyllistynyt henkilö on ulkomaalaistaustainen, pitää hänet voida karkoittaa pois maasta.

Milloin hyvinvointivaltioksi kutsuttu Suomi pääse seksuaalirikostuomioissaan merkittävästi eteenpäin? Jos raiskausten määrä vain kasvaa vuosi vuodelta, on jotakin tehtävä. Mielestäni raiskauksen rangaistuksen tulisi aina olla ehdoton vankeus. Saivartelu teon törkeydesta on mautonta ja sivistymätöntä. Raiskaus on uhrilleen aina erityisen nöyryyttävä ja törkeä. Se jättää loppuelämän kestävät psyykkiset traumat.

Myöhemmin näemme, millaisen viestin  korkeammat oikeusasteet lähettävät julkisuuteen. Syyttäjä aikoo valittaa tuomioista eteenpäin. Helsingin käräjäoikeuden julkisuuteen antama viesti joukkoraiskauksista muistutti ”Älkääs pojat nyt viitsikö” –tyyppistä naurahdusta. Tapanilan joukkoraiskauksesta annettu tuomio on naurettava ja törkeä uhria kohtaan. Olen syvästi pahoillani uhrin puolesta. Suomen oikeuslaitos jätti huomiotta hänen kärsimyksensä. Luottamukseni Suomen oikeusjärjestelmään ei ole enää ennallaan.

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
Vihainen
#1

Nyt tänne raahataan lisää näitä laittomasti maahan pyrkijöitä jotka ei kunnioita naisia eikä maan lakeja. Suomalaiset naiset on heille vapaatariistaa. Päättäjät ei ole yhtään huolissaan oman maan kansalaisista. Mielestäni kun suurin osa kansasta ei tahdo lisää maahanmuuttajia niin kansanedustajien pitäisi kuunnella kansaa, muuten heitä ei voi kutsua kansanedustajiksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Terve järki
Tyytyväinen
#2

Jos tuo tuomio ei muutu on selvää että samanlaissa tapauksissa ei edes kannata ilmoitella poliisille, vaan ottaa korpilaki käyttöön.Säätyy yhteiskunnan rahojakin kun ei tarvitse rikollisten lakimiehille maksaa..

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

”Miten olis jalkapuu kirkon edustassa… – jos oikeus että kohtuus ei täytä rikos seuraamuksen täydellistä tunnusmerkkiä ” ?

Otetaan oppia impivaaran ajoista tyyliin,vai onko sanailu osana mielipidettä ”kansan kiihottamista oikeusvaltion vastaista toimintaa” ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000