Perussuomalaiset

Sami Savio

Eduskunnan on otettava kantaa vapaaseen kielivalintaan

Kansalaisaloite vapaasta kielivalinnasta jätettiin eduskunnan käsittelyyn viime vuoden huhtikuussa. 62 000 kansalaista on allekirjoittanut aloitteen, jotta eduskunta tekisi asiassa ratkaisun. Aloite tähtää siihen, että ruotsin kielen opiskelu tulisi vapaaehtoiseksi kaikilla kouluasteilla peruskoulusta yliopistoon.

Ruotsin opiskelun pakollisuudesta jokaisella on oikeutetusti oma mielipiteensä. Åbo Akademin joulukuussa 2014 julkistaman tutkimuksen mukaan 74 prosenttia suomalaisista haluaisi kuitenkin ruotsin vapaaehtoiseksi. Valtaosa kyselyyn vastanneista kertoi samalla suhtautuvansa ruotsin kieleen myönteisesti.

Kyselyn tulokset onkin ymmärrettävä siten, että kansalaiset tahtovat ruotsin samalle viivalle muiden kielten ja oppiaineiden kanssa. Kyse on siis halusta lisätä valinnanvapautta. Kielivalinnan vapauttaminen parantaisi opiskelumotivaatiota ja lisäisi kieltenopiskelun suosiota huomattavasti.

Kokoomuksen Raija Vahasalon johtama sivistysvaliokunta on valitettavasti edennyt kansalaisaloitteen käsittelyssä hyvin hitaasti. Osa kansalaisista epäileekin jo tahallista jarrutusta. Hidastelun pelätään johtavan siihen, että kansanedustajat eivät pääse ottamaan kantaa ruotsin vapaaehtoisuuteen eduskunnan suuressa salissa.

Mikä on istuvien kansanedustajiemme tahto ja missä kansanvallan läpinäkyvyys? Kansalaisaloitejärjestelmä osallistumisen muotona on uhattuna – eduskunnan arvovallasta puhumattakaan. Kansalaisaloitetta tuleekin ehdottomasti käsitellä sivistysvaliokunnan lisäksi myös eduskunnan täysistunnossa, jotta asia saa ansaitsemansa julkisen huomion ja kansan selvän enemmistön tahto mahdollisuuden toteutua.

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
tetve järki
Tyytyväinen
#1

Antaan kokoomus-rkpn ajaa omaan miinaansa tässäkin asiassa. Seuraavaan hallitusohjelmaan kirjaus että pakkoruotsille ja virkamiesryotsille aletaan valimistella vaihtoehtoa ja suasta kansanäänestys .vahsalosta tulee sylkykuppi..

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

mummi
#2

Kansan yli on kävelty typerien selittelyjen varjolla.Tästä varmaan tullaan kuulemaan lisää.Uuden hallituksen myötä.Kansa ei unohda tätä asiaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Heikki Savia
#3

Rkp:n automaattinen mukanaolo hallituksessa mitättömästä äänisaaliista huolimatta loukkaa demokratiaa. Sehän on sama kuin otettaisiin hallitukseen aina yksi ahvenanmaalainen ilman äänestystä. Ruotsin suosiota leikkaa myös lähes logaritminen arvosteluasteikko 1-3-6-9 pisteen virheineen. Se taitaa olla Helsingin yliopiston tuotantoa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000