Perussuomalaiset

Sami Savio

Lasten kanssa työskentelevien rikostausta voitava selvittää

Lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä on vuodesta 2003 alkaen velvoitettu esittämään työnantajalle työ- tai virkasuhteeseen ottamisen yhteydessä rikosrekisteriote, josta ilmenevät esimerkiksi mahdolliset lapseen kohdistuneet rikokset, samoin seksuaali-, väkivalta- ja huumausainerikokset. Otetta ei kuitenkaan voida nykyisellään vaatia tehtävissä, joissa työskentely kestää vuoden aikana enintään kolme kuukautta.

Esimerkiksi monet päiväkodit joutuvat palkkaamaan lyhytaikaisia sijaisia, mutta työnantajilla ei ole oikeutta tarkistaa heidän taustojaan. Nykylaissa ilmenneet puutteet ovatkin ehtineet herättää loppukesän aikana voimakasta kansalaiskeskustelua ja aiheellista hämmennystä vanhempien keskuudessa. Kestämätön tilanne on korjattava pikaisella lakimuutoksella.

Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan rikosrekisteriote pitäisi voida vaatia jo ennakoivasti erilaisiin sijaisrekistereihin kirjautuvilta työnhakijoilta. Yhdyn Kurttilan näkemykseen, ja tämän vuoksi vaadin eduskunnan syyskauden eilisessä avausistunnossa hallitusta antamaan lakiesityksen, joka mahdollistaisi alaikäisten parissa lyhytaikaisestikin työskentelevien henkilöiden rikostaustan selvittämisen.

Jatkuvan vatuloinnin sijaan hallitukselta tarvitaan viimein päättäväisiä toimia lasten ja nuorten turvallisuuden parantamiseksi. Täysistunnossa hallitusta edustanut työministeri lupasi sentään ottaa asian selvitettäväkseen. Kokonaan toinen kysymys kuitenkin on, johtaako selvittely mihinkään konkreettisiin toimenpiteisiin.

Alaikäisiin kohdistuvaa rikollisuutta on torjuttava kaikin lainsäädännön mahdollistamin keinoin. Lapsiasiainvaltuutetunkin toivoma lakimuutos tarjoaisi lisäksi vanhemmille mielenrauhaa ja parantaisi sekä työnantajien että puhtain paperein töitä hakevien asemaa. Toivottavasti järki lopulta voittaa.

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Nimetön
#1

Pitäis selvittää, aina.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000