Perussuomalaiset

Reijo Tossavainen

Turha sääntely ja byrokratia yhteiskunnan syöpä

Eduskunnassa kansanedustaja voi tehdä esim. laki-, raha- ja toimenpidealoitteita sekä suullisia että kirjallisia kysymyksiä. Niistä käytetään komealta kalskahtavaa yhteisnimikettä valtiopäivätoimi. Omalta osaltani tuli tänään täyteen sadan erilaisen aloitteen raja. Sillä lukemalla mitattuna olen yksi eduskunnan aktiivisimpia.
Katselin tekemiäni aloitteita ja totesin, että aiheet kattavat monipuolisesti yhteiskunnan eri alueilla havaittuja epäkohtia. Monet aloitteistani ovat syntyneet kansalaisilta saadun palautteen pohjalta. Esimerkkinä olkoon aloite, jonka juuri vein eduskunnan virkamiehelle asianomaiselle ministerille ja ministeriölle edelleen lähetettäväksi.
Tässä itse kysymyksen teksti hieman tiivistettynä:
Suomessa on 130 000 rekisteröityä yhdistystä. Nykyaikana ilmaiseen vapaaehtoistoimintaan ja yhdistyksien hallituksiin on vaikea saada uusia talkoolaisia, koska lähes kaikesta pitäisi saada korvaus. Kiitos ja hyvä mieli eivät aina riitä, jos viranomaiset kannustuksen sijaan rasittavat toimijoita kohtuuttomilla lupaprosesseilla.
Tänäkin vuonna yli miljoona suomalaista osallistuu jollakin tasolla järjestötoiminnan talkoisiin (työpanos yli miljardi euroa). Kuitenkin lähes kaikki pitkän linjan vapaaehtoistoimijat ovat yhdistyksestä riippumatta samaa mieltä, että suomalainen yhteiskunta on 5-10 vuoden päästä pahassa pulassa. Vapaaehtoisia puurtajia ei enää löydy.
Lisärasitteeksi lupaviranomaiset ovat keksineet, että vapaaehtoistyö on oiva rahastuspaikka ja ovat siksi määränneet lupamaksut niin korkeiksi, että se voi olla monen vapaaehtoistoimijan syy lopettaa toimintansa kokonaan.
Esimerkiksi aluehallintovirastot perivät peräti 1200 euron lupamaksun vapaaehtoista kansanterveystyötä tekeviltä yhdistyksiltä palveluntuottajaluvista. Lupa tarvitaan kolesteroli- ja verensokerin mittauksiin. AVI:t rinnastavat esimerkiksi Sydäntautiliiton alaiset yhdistykset yksityisiin palveluntuottajayrityksiin ja siksi niiltäkin peritään lupamaksut.
Monet köyhät yhdistykset ovat siksi joutuneet jo harkitsemaan vapaaehtoistyön lopettamista. Yhdistyksiltä on vaadittu lupa mittauksiin aiemminkin, mutta viime vuoden alussa siitä tuli maksullinen. Luvan hakemista pidetään lisäksi hyvin vaikeana prosessina. AVI:t ovat palautelleet lupahakemuksia ja vaatineet niihin yhä uusia täydennyksiä.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Mitä hallitus ja asianomainen ministeriö aikoo tehdä, jotta merkittävää hyväntekeväisyystyötä tekeviä yhteisöjä ei rasiteta tarpeettomilla lupamaksuilla, vaan päinvastoin kannustettaisiin erilaisilla keinoilla kolmatta sektoria jatkamaan yhteiskuntaa hyödyttävää toimintaa aiempaa voimallisemmin?

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Jaassu
#1

Ei pitäisi erotella eri järjestöjä toisistaan, samat periaatteet kaikille.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000