Perussuomalaiset

Saija Granlund

OPISKELIJALLAKIN OLTAVA OIKEUS ANSIOTULOON

Olin viimeviikolla vaalitentissä koulutuskeskus Salpauksessa, siellä opiskelijoiden taloudellinen tilanne nousi yhdeksi kärki aiheeksi. 

Suomessa on työvoimapula, siitä huolimatta opiskelijoiden työskentelyä halutaan rajoittaa sallimalla 

ainoastaan rajallinen määrä työssäoloa vuoden aikana. Sallitun ansiotulon määrä on riippuvainen siitä kuinka monelta kuukaudelta opiskelija nostaa opintotukea. Mikäli opiskelijan henkilökohtainen salittu ansiotulon määrä ylittyy enemmän kuin 348 eurolla vuositasolla peritään ylimenevä osa takaisin opintotuesta. Opintotuki on 279,38 €/kk jos opiskelija asuu itsenäisesti ja on täyttänyt 18 vuotta.

Ansiotulon ei pitäisi vaikuttaa opintotuen määrään lainkaan. Opiskelijoille pitäisi sallia työssäkäynti oman harkinnan ja voimavarojen mukaan, etenkin jos opinnot etenevät aikataulussa eikä tutkinnon suorittaminen viivästy. Nuoria pitäisi nimenomaan kannustaa tekemään työtä, eikä rangaista siitä. Opintojen aikainen työskentely saattaa mahdollistaa työpaikan valmistumisen jälkeen. 

Kun sallittu ansiotulon määrä ja lähes olematon opintotuki eivät riitä elämiseen saattaa opiskelija joutua hakemaan toimeentulotukea, mutta ensin on otettava opintolainaa ja vasta tämän jälkeen harkitaan, onko oikeutettu toimeentulotukeen. Suomessa opiskelijat, taitaa olla ainoa ryhmä, mikä velvoitetaan elämään velkarahalla. Velan ottamisen pitäisi aina olla vapaaehtoista. 

Nykyisellä menettelyllä ei kannusteta tekemään työtä vaan pikemmin päinvastoin. Silti ollaan muka huolissaan nuorten opintojen keskeytymisestä, työllistymisestä, toimeentulosta, syrjäytymisestä ja vuosi vuodelta kasvavista mielenterveysongelmista.

Taloudellinen ahdinko syö ihmisen henkisiä voimavaroja, vaikeuttaa arjesta selviytymistä ja tämä on todennäköisesti merkittävä syy nuorten lisääntyneisiin mielenterveysongelmiin ja opintojen keskeytymiseen. Ongelma on se, ettei yksilö tule toimeen, sillä rahalla minkä yhteiskunta katsoo hänelle riittävän. 

Meillä on aivan liikaa menty päätöksenteossa holhousyhteiskunnan suuntaan, jossa kansalaisten omaan arvostelukykyyn ei luoteta, vaan on luotu kallis byrokraattinen järjestelmä, josta hyötyy ainoastaan mittava julkishallinnon virkakoneisto.

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
Iloinen
#1

Varauksella suhtaudun nykyisn , moneen päättäjien päätöksiin !?! Niin lääkäreihin , touomareitten , ministereitten , presitenttien , poliisien ,uutisten jne .jnpp!!?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mallia vaikka Israelista!
Hämmentynyt
#2

Sorry vaan Saija, mutta tuo soteksi kutsuttu härpäke oli torso jo syntyessään! Mikäli pääset läpi niin lopettakaa toi soteilu ja sijoittakaa varat wanhan ja hyvän terveyshuollon paikkaamiseen!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

West Finn
Tyytyväinen
#3

Kaunis PerusSuomalainwen Nainen! Äänestäkää!!!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000