Perussuomalaiset

Saana Kokko

Koulukiusaamisesta

Koulut ovat jälleen alkamassa, ja tuhannet ekaluokkalaiset suuntaavat koulutielle. Heistä valitettavan moni tulee koulu-uransa aikana kohtaamaan kiusaamista ainakin jossain muodossa.

Tällä koulutiensä vuonna 1985 aloittaneella on edelleen hyvässä muistissa 12 vuotta kestänyt kiusaaminen. Ei, minua ei heitelty ja takkiani sotkettu mädillä kananmunilla niin kuin sille luokan pahiten kiusatulle tytölle tapahtui – mutta puseroni selkään liimattiin tarra jossa luki ”tyhmä”. Ei, penaalia ja koulukirjoja ei varastettu tai tuhottu lopullisesti niin kuin jollekulle muulle tapahtui (vaan sain ne aina jossain vaiheessa takaisin melko ehjinä). Ei, minua ei myöskään lyöty tai potkittu. Paitsi kerran. Ei, tyttöjen vessan peiliin ei jäänyt ikuisiksi ajoiksi tussilla kirjoitettua tekstiä ”Saana on h*ora”. Tussi saatiin pestyä pois. Ei, vanhempani eivät jättäneet puuttumatta asiaan. Jätin kertomatta kun en halunnut tehdä heitä surulliseksi.

Koulukiusaamisesta selviää, jos on yksikin ystävä. Lyöttäydyin alakoulussa yhteen sen pahiten kiusatun tytön kanssa, jonka takki töhrittiin mädillä kananmunilla. Yhdessä selvisimme, New Kids On The Blockia kuunnellen. Sitten vaihtui koulu ja tiemme erosivat, mutta kiusaaminen jatkui. Ysiluokalla löysin vihdoin sen Parhaan Ystävän, joka on onneksi jaksanut minua jo 27 vuotta. Aluksi myös me kuuntelimme NKOTB:n poikia, nykyään jotain ihan muuta.

Mutta entä ne kiusatut, joilla ei ole edes sitä yhtä ainoaa ystävää? Luokkakaverit, menkää sen kiusatun yksinäisen luokse rohkeasti, pelkäämättä että itse tulisitte kiusatuksi! Tavatessani alakoulun luokkakavereita aikuisiällä sain kuulla useita pahoitteluja siitä, että he kyllä tiesivät kiusaamisesta, mutta eivät osanneet puuttua. No, ei osannut (tai halunnut?) opettajakaan. Joskus se yksi ainoa ystävä kuitenkin riittää.

Tuoreimmat kouluterveyskyselyn tulokset ovat vuodelta 2019 (lähde: THL). Niiden mukaan ”perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyvistä lapsista 12 prosenttia ilmoitti kokeneensa fyysistä uhkaa vähintään kerran viimeksi kuluneen vuoden aikana. Fyysisen uhan kokemukset olivat yleisimpiä perusopetuksen 8. ja 9. luokkaa käyvillä nuorilla ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevilla nuorilla.” Lisäksi ”noin joka kahdeskymmenes lapsi ja nuori oli kokenut kiusaamista koulussa viikoittain”.

Huomionarvoista on myös, että ”perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyvistä kaksi, perusopetuksen 8. ja 9. luokkaa käyvistä kolme, lukiolaisista yksi ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista kolme prosenttia kertoi itse osallistuneensa kiusaamiseen vähintään kerran viikossa.”

Erilaiset kiusaamisen vastaiset toimenpideohjelmat ovat tuoneet koulukiusaamisen monia vaikutuksia esiin. Toivoa sopii, että tällaisten ohjelmien rahoitus turvattaisiin myös näinä taloudellisesti vaikeina aikoina. Vastuu kiusaamisen vastaisen toiminnan ylläpitämisestä on silti jatkossakin kouluilla ja kodeilla. Siispä: Aikuiset, auttakaa! Opettajat, puuttukaa! Vanhemmat, kysykää miten koulussa menee!

Onnea jokaisen lapsen koulutielle!

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Lasse Hietanen
Iloinen
#1

Hei. Kiitos Sannakin. NYT nykyään luulisi TUON kiusaamisasian, SUOMEN kouluissa PALJON pahenevan, Kun tunnustuksellinen uskontokasvatus on ❤️ tietääkseni Aika vähäistä, Ja KUITENKIN, LASTEN arkielämä on ❤️ LOITONTUNUT siitä ihanuudesta, mitä, Isäläheistä Se Ennenvanhaan maalla oli: Oli: Isät, Ja äiti,(TAIVAAN Ja Maan). VAIKKA sotakin riehui SUOMESSA, Se Jos ❤️ mikä opetti turvautumaan: Isänkin Isään. RUKOUS Oli yhtä luonnollista, KUIN ❤️ hengityskin. Että Olen kiitollinen Neuvostoliiton sodalle, että Isäni, SEN Salli nuoruuteeni. LH.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#2

Hei. Anteeksi Saanakin. Olin huolimaton Ja katsoin nimesi huolimattomuudellani väärin. Kyllä me IHMISET OLEMME jästipäitä, Ja sairaita: Vanhat PAPAT täällä ohjauksia pykäävät , Kun ENNEN täällä mummoni : Lampaanvilloja karstasi: Tuvantuolilla istuen. NYT Tuntuu, että: JeesusHengeltään koyhät IHMISET yrittävät HOITAA Isämmeymmärryskyvyn laajuisia ASIOITA OIKEAAN SUUNTAAN, Ja täysin Edes, RAAMATTU Oppikirjaa. Eikö niitä ”vuohimiehiä”, Saisi lamautuspiikillä ammuttua nukuksiin, ETTÄ eivät Olisi lapsillekkaan huonona esimerkkinä?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#5

Hei. Kiitos: Kolmas kerta toden sanoo: ELI kirjoituspuute jälleen: Piti OLLA: Täysin ILMAN Raamatun Oppikirjaa. Kiitos. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tuomo
#3

Elämä on kovaa, mutta ilman kovaa ei synny elämää.

… Mutta sitten kun koulutus muuttuu INKLUUSIOKSI ei enää ole oikeaa koulua vaikka se kovuus kyllä jää jäljelle.

Paketoitu ja eristetty kovuus on kuin sanomalehteen kääritty angerias mikä ei resurssistaan huolimatta mitään saa aikaiseksi.

Suomessa on ainakin ollut oppivelvollisuus ja Ruotsissa koulupakko – Suomessa siis on ainakin aiemmin voinut hankkia päästötodistuksen todistetun osaamisen avulla ja Ruotsissa on useita virallisesti koulunsa käyneitä joilta ei lukeminen ja kirjoittaminen oikein onnistu; muun muassa Greta Thunberg.

Inkluusio ei ole sivistyksen kehto.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#4

Hei. Kiitos. KUN Ei Piialle saa kirjoittaa, Niin, kirjoitetaan Saanalle: Samaan SUOMEEN. TUO on IKÄVÄ Asia SUOMESSA, Kun noista puoluehenkilöistä on ❤️ tullut suurenluokan kaupparatsuja, Jotka Ihan vääristävät lintukotomaisen: Entiselämämäisen elämän Perkelehenkivalta on saanut järkyttävän SUUREN mammonahenkivallan aseman SUOMESSA: Keskustakin Tekee, myy, Ja pykää noita tuulimyllyjä yhä, VAIKKA niistä on ❤️ Jo ajat sitten ✋ sanottu, että se on täysin kannattamaton hanke: Rakentaa tuulimylly. Kiitos. Siun. LH.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000