Perussuomalaiset

Samu Hupli

Suomalaisen kiusaamisen hiljainen kääntöpuoli

#anteeksipekka -hashtag nousi hetki sitten someen kuin hiljainen huuto, jossa yhteiskunta yritti löytää sanoja anteeksipyynnölleen. Se kuitenkin romahti hirmumyrskyn voimalla kun taustalla ollut huijaus paljastui. Kyse ei ole syyllisten etsimisestä – ei kiusaamistapauksissa eikä huijaukseen liittyen – vaan peilin kääntämisestä. Miten me kasvattajina voisimme arjen pienillä valinnoillamme luoda maaperän, jossa kiusaaminen ei juurtuisi ja rehellisyys voisi kukoistaa?

Luottamuksen rakentuminen arjen pienissä hetkissä

Suomalaisessa kasvatuskulttuurissa korostuu hiljainen vuoropuhelu – se, miten vanhemmat ovat läsnä, on usein merkityksellisempää kuin mitä he sanovat. Opetushallituksen ohjeistuksissa painotetaan luottamuksellisen suhteen merkitystä: kun lapsi kokee, että häntä kuunnellaan ilman tuomitsemista, hänen on helpompi kertoa arjen vaikeista tilanteista. Tämä edellyttää kuitenkin aitoa kiinnostusta, ei vain rutiininomaista ”miten koulussa meni” -kyselyä.

Monet lapset eivät kerro kiusaamiskokemuksistaan vanhemmilleen. Syynä ei useinkaan ole pelko vaan epävarmuus siitä, miten aikuinen reagoi. Lapsi, joka näkee vanhempiensa käyttäytyvän empatiattomasti tai välinpitämättömästi arjessa, omaksuu saman mallin myös omaan kanssakäymiseensä.

Arvojen siirtyminen hiljaisena oppimisena

Lasten neurologinen herkkyys aikuisten käytökseen on suurempi kuin usein ymmärretään. MLL:n tutkimus osoittaa, että nuoret arvostavat erityisesti sitä, kun vanhemmat:

– Osoittavat mielenkiintoa heidän ajatuksiinsa ilman holhoavuutta

– Kunnioittavat sopimuksia ja säännöistä sovittua

– Reagoivat tasapainoisesti myös negatiivisiin tapahtumiin

Tämä ”hiljainen oppiminen” näkyy konkreettisesti kiusaamistilanteissa. Lapsi, joka on tottunut nähdä vanhempiensa ratkaisevan konflikteja keskustelemalla hakee todennäköisemmin aikuisen apua huomatessaan kiusaamista. Toisaalta lapsi, joka kokee kotonaan jatkuvaa epäoikeudenmukaisuutta tai rankaisemista ilman dialogia, omaksuu saman asenteen myös kouluyhteisöön.

Koulun ja kodin synergia nykymaailmassa

Vaikka suomalainen koulujärjestelmä on kansainvälisesti arvostettu, Theseuksen tutkimus paljastaa haasteellisen paradoksin: vaikka 89% vanhemmista seuraa lasten päivittäistä koulunkäyntiä, vain 34% kokee saaneensa riittävät työkalut kiusaamisen ehkäisyyn. Tämä asettaa koulut ja kodin välien jännitteen, jossa vastuu vieritetään hiljaa toisille osapuolille.

Ratkaisuna ei ole pelkkä sääntöjen tiukentaminen vaan yhteisen kielen löytäminen. Kuten Suomen Vanhempainliitto toteaa, kiusaamisen ennaltaehkäisy vaatii jatkuvaa dialogia:

– Koulujen tulisi tarjota konkreettisia välineitä vanhemmille (esim. oppaat ongelmakäyttäytymisen tunnusmerkeistä)

– Vanhempien tulisi osallistua aktiivisesti nuoren arjen rakentamiseen (esim. vanhempainillat, harrastukset, mielenterveys)

– Molempien osapuolten tulisi tunnustaa omat rajansa ja vastuunsa, ja pyytää ajoissa apua

Yhteisen vastuun uudelleenmäärittely

Kun puhumme vanhempien vastuusta kiusaamisen ehkäisyssä, emme voi rajata sitä pelkästään oman lapsen käytökseen. Tampereen yliopiston tutkimus osoittaa, että vanhempien aktiivinen osallistuminen kouluyhteisöön parantaa koko ryhmän sosiaalisia suhteita. Tämä tarkoittaa käytännössä:

– Kykyä nähdä oman lapsen mahdollinen rooli kiusaajana

– Valmiutta puuttua myös muiden lasten epäasialliseen käytökseen

– Aktiivista osallistumista koulun arjen rakentamiseen (esim. vapaaehtoistyö)

Reflektiivisen kasvatuksen mahdollisuudet

Pia Penttalan haastattelussa kiteytyy modernin kasvatuksen ydin: ”Jokainen lapsi on timantti, mutta timantti vaatii hiomista.” Tämä hiominen ei tapahtuessa autoritaarisella kontrollilla ja pelolla vaan herkällä läsnädöllä ja avoimella keskustelulla. Kun vanhemmat:

– Keskustelevat omista epäonnistumisistaan

– Osoittavat haavoittuvuuttaan

– Pyytävät lapsilta myös anteeksi erehdyksiään

he luovat perustan sille, että lapsi uskaltaa olla aito myös kiusaamistilanteissa. Tämä reflektiivisyys rikkoo perinteisen ”aikuisen kaikkitietävyyden” myytin ja luo aidomman pohjan kasvatukselle.

Suomalaisen kiusaamisen ehkäisyn ratkaisut eivät ole uusissa teknologioissa tai rangaistuskäytännöissä, vaan kyvyssä nähdä kasvatus jatkuvana vuoropuheluna. Kun vanhemmat uskaltavat kyseenalaistaa omia toimintamallejaan ja koulut tarjoavat konkreettista tukea tähän prosessiin, luodaan ympäristö, jossa kiusaamiselle ei pääse syntymään hedelmällistä maaperää.

Tämä vaatii kuitenkin rohkeutta katsoa peiliin ja myöntää, että jokainen kiusaamistapaus on myös meidän aikuisten yhteiskunnallinen epäonnistuminen.

Blogi on julkaistu alunperin 26.2.2025 hupli.fi -sivustolla josta löytyy myös alkuperäiset lähdeviittaukset.

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
#1

Varmasti perusteltu blogi. Tämän kaltaisella asialla ja ajattelulla varmaan saadaan paljon hyvää aikaiseksi yli puoluerajojen. Sen sijaan lienee niin, että kun opettajat leimataan pervoiksi, siinä sivussa tehdään paljon vahinkoa myös lapsille ja nuorille: olen varma, että koululaitoksen sisäinen valvonta toimii ja lapset voivat – uskallanpa väittää sata prosenttisesti – luottaa opettajiin. Ja luotettavia aikuisiahan blogistin kasvattajiksi hakee. Olen varma, että jos joku varmaankin arviolta ehkäpä sadasta tuhannesta maamme opettajasta tuntee viehtymistä pervoiluun, se loppuu sisäisen valvonnan kautta heti ja välittömästi ensimmäiseen pieneenkin yritykseen. Toivottavasti ps ei enää nosta moista esille ja pyytää anteeksi jo tehtyä haittaa ja vahinkoa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Pervoille opettajille potkut välittömästi on ainoa oikea linja.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Kyllä taas on mania voimissaan. Loputonta rasismiöyhötystä. Trump nousi valtaan, kun vasemmistodemokraatit hylkäsivät DEIn ja Woken ja äänestivät Trumpia. Tulos on huono, mutta tätä vasemmisto halusi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000