Perussuomalaiset

Risto Huovinen

Hupiukko Juhana Vartiainen

Kuuntelin radiosta Ylen tuottamaa ohjelmaa, jossa oli vieraana kokoomuksen Juhana Vartiainen. Kyseisessä ohjelmassa haastattelijana toimi Ylen johtaviin demaripropagandisteihin kuuluva Ruben Stiller. Ohjelman aihe oli se, että työperäisen maahanmuuton väitettiin pelastavan Suomen talouden ja halpatyövoiman vapaa vyöry nähtiin välttämättömänä asiana Suomelle. Tällaisen väitteen esittäminen kertoo siitä totaalisesta ymmärtämättömyydestä, mikä näiden norsunluutornista ”viisauksiaan” jakelevien keskuudessa vallitsee.

Kaltaiseni henkilö, joka toimii käytännön työelämässä ymmärtää kyllä ulkomaalaisen halpatyövoiman aiheuttaman tuhon Suomelle ja maamme työmarkkinoille. Toimikoon tästä esimerkkinä Vartiaisen väite ohjelmassa, jonka mukaan ulkomainen työvoima ei alentaisi merkittävästi sen alan palkkatasoa, johon tekijöitä tuodaan ulkomailta. Näin asia ei tietenkään käytännön työelämässä mene. Rakennusalalla on havaittu kehitystä, jossa virolaisia rakennusmiehiä ei enää saada Suomeen, koska palkkaero Viron ja Suomen välillä alkaa olla jo liian pieni. Tähän on reagoitu siten, että vaikkapa maalareita on alettu tuomaan rakennuksille Uzbekistanista. Tämä halpatyövoima on sitten ottanut itselleen urakoita noin kahdeksan euron tuntipalkalla ja tämä uzbekistanilainen työvoima onkin korvannut suomalaisen työvoiman lähes kokonaan Uudellamaalla. Sama tilanne on esim. metsäalalla, jossa ulkomainen halpatyövoima tekee jo lähes kaikki sähkölinjojen alustojen raivaustyöt. Suomalaisfirmat, jotka noudattavat työehtosopimuksia eivät edes jätä tarjouksia linjanraivaustöistä, koska tarjoukset eivät pärjää ulkomaista työvoimaa käyttäville firmoille ja työehtoja noudattavat häviävät kaikki tarjouskilpailut.

Jos asia olisi, kuten Juhana Vartiainen väittää, pärjäisivät suomalaisfirmat urakoista tehtävissä tarjouksissa hyvin, koska jos työehtoja noudatettaisiin, olisi ulkomaista työvoimaa käyttävä firma lähtökohtaisesti aina kalliimpi, kuin alueella toimiva suomalaisfirma. Ainoa selitys ulkomaista työvoimaa käyttävien firmojen menestykselle tarjouskilpailussa onkin se, että ne ottavat urakat paljon halvemmalla, kuin mitä ne voidaan ottaa vastaan, jos noudatetaan työehtoja. Tässä tullaankin siihen todelliseen syyhyn, miksi halpatyövoimaa halutaan lisää, sen avulla voidaan teettää työt paljon halvemmalla, kuin suomalaisfirmoilla, jolloin työtä teettävät saavat ostettua työtä halvemmalla ja saavat näin nostettua omaa voittomarginaaliaan esimerkiksi rakennusurakoissa.

Kokoomus ja RKP ovat molemmat esittäneet kummallisen väitteen, jonka mukaan suomalaisiin kauppoihin ei saataisi kurkkuja kasvihuoneista, jos meillä ei olisi ulkomaista halpatyövoimaa. Näiden puolueiden edustajat ilmeisesti oikeasti uskovat, että suomalainen ei kykene poimimaan kurkkua kasvihuoneesta. Tällaisen väittämisessä ei ole tietenkään mitään järkeä ja tottakai suomalainen kykenee poimimaan kurkun kasvihuoneesta, siinä missä tänne tuotu halpatyövoiman edustajakin. Todellinen syy tässäkin on se, että se ulkomailta tuotu kurkunkerääjä on valmis keräämään kurkkuja paljon halvemmalla, kuin suomalainen. Suomalainen ei ole valmis tekemään töitä millä työehdoilla tahansa ja suomalainen myös haluaa työstään palkan, jolla tulee Suomessa toimeen. Kun kurkunpoimintaa, tai muita vastaavia töitä ei voida teettää suomalaisilla millä tahansa työehdoilla, niin sen sijaan, että näistä töistä alettaisiin maksaa suomalaisille sellaista palkkaa, jolla tulee Suomessa toimeen, pyritäänkin korvaamaan suomalainen työvoima ulkomailta tuodulla työvoimalla, joka on valmis työskentelemään sellaisella palkkatasolla, jolla ei ole mahdollista Suomessa elää.

Vartiainen myös väitti ohjelmassa, että ulkomaista työvoimaa tarvitaan siksi, että suomalaisten syntyvyys on niin matalalla tasolla. Tässäkin maahanmuutto nähdään ratkaisuna ongelmaan, jonka syitä ei ole ensin ajateltu loppuun. Todelliset syyt matalan syntyvyyden taustalla liittyvätkin pitkälti juuri ulkomaisen halpatyövoiman kaltaisiin asioihin. Suomi on nimittäin maa, jossa autoilu on lähes Euroopan kalleinta ja myös asumisen hinta on Euroopan huipputasoa. Lisäksi kokonaisveroaste on Suomessa korkea ja tavallinen, autoa tarvitseva duunari maksaa tuloistaan helposti lähes puolet veroa kokonaisveroaste huomioiden. Kun näin kalliissa maassa pientä palkkaa saava duunari elää kädestä suuhun ja kaikki rahat menevät elämisestä aiheutuviin kiinteisiin kuluihin, niin mikä ihme se on, että tässä tilanteessa ei lapsia hankita. Kun vielä tulevaisuuden näköala on se, että työelämä muuttuu entistä kovemmin kilpailluksi juuri ulkomaisen halpatyövoiman takia, voidaan sanoa, että ulkomainen halpatyövoima on itseasiassa osa ongelmaa, eikä suinkaan sen ratkaisu.

Suomen ongelmat, kuten matala syntyvyys ja pula osaavasta työvoimasta eivät tietenkään ratkea Juhana Vartiaisen esittämillä keinoilla, vaan Vartiaisen esittämä linja pahentaa niitä ongelmia, joita hän kuvittelee ratkaisevansa. Oikea tapa ratkaista ongelmat, kuten matala syntyvyys ja työvoiman saatavuus ovatkin täysin toiset, kuin mitä Vartiainen esittää. Jos haluamme saada syntyvyyden kasvuun, on meidän luotava yhteiskunta, jossa työllä tulee toimeen ja jossa ihmisille jää sen verran rahaa käteen, että sillä voi perustaa perheen ja ostaa riittävän ison talon ja perheelle sopivan auton. Tähän taas päästään niin, että estetään surkeilla palkoilla työehtoja polkevan halpatyövoiman pääseminen Suomeen. Tämä taas aiheuttaa tilanteen, jossa niille aloille, joilla on työvoimapulaa joudutaan hankkimaan suomalaista työvoimaa palkkoja korottamalla. Tämä taas luo tilanteen, jossa kyseinen ala alkaa kiinnostaa suomalaisia, kun palkkataso nousee sellaiseksi, että sillä tulee Suomessa toimeen.

Vartiainen ei myöskään tunnu tajuavan ulkomaalaisen työvoiman tuhoisuutta talousteoreettisesta näkökulmasta. Ulkomainen työvoima on nimittäin käänteistä vientiteollisuutta, joka vie tienaamansa rahat pois Suomesta omaan maahan. Palvelusektori toimii aluetaloudessa niin, että raha kiertää kädestä käteen ja yksi ja sama euro kiertää kädestä käteen. Tämän takia yhden vientiteollisuuden työpaikan arvioidaan piristävän aluetaloutta jopa yhtä paljon, kuin neljän palvelusektorin työpaikan. Ulkomainen halpatyövoima taas toimii niin, että se ottaa rahaa aluetaloudesta, laittaa sen säästöön ja käyttää rahan omassa maassaan. Tämä taas tarkoittaa sitä, että aluetaloudesta häviää rahaa ja tämä on taloudelle erityisen tuhoisaa. Jos saman työn tekisi suomalainen duunari, niin hänen tienaamansa rahat palautuisivat aluetalouteen ja tämä taas tukisi alueen yrityksiä ja taloutta. Tämä asia taas mahdollistaa korkeamman palkkatason maksamisen suomalaisduunareille ja tämän takia palkkataso, jolla suomalaisduunari tulee toimeen ei ole missään mielessä ongelma. Tämän luulisi jopa Juhana Vartiaisen kaltaisen taloustieteilijän ymmärtävän.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


31 kommenttia
Nimetön
#1

Hyvä kirjoitus.
Mutta ei ole työnantajille mitään vetoomusta että pitää työllistää ensin suomalaiset.
Miksi ei vaadita suoraan työnantajia tähän ”työllistämistalkoisiin”?. Ja kerrotaan että emme tule puoltaan teille maksettavia tukiaisia jos ette näin tee. Missä viipyy nämä ukaasit. Tänne ei tuoda yhtään ulkomaalaista töihin jos ei työnantajat niitä palkkaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Kirjoittaja sekoittaa keskenään Suomeen väliaikaisesti työskentelemään tulevat ja Suomeen pysyvästi muuttavat. Kun ymmärrys on näin matalalla, ei kannata kommentoida mitään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Risto Huovinen Metsätyöntekijä
#6

Noita ei ole tarvetta erotella, koska pyrkimys on aina sama; tuoda ulkomailta suomalaisia korvaavaa työvoimaa niille aloille, joiden palkkataso ei ole sellainen, että sinne saataisiin riittävästi suomalaisia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#9

Jos palkat on alhaiset niin työnantajan kuuluu nostaa pakat tasolle että suomaliset niistä paikoista kilpailee. Tällä se asia korjaantuu.
Asia on yksinkertainen ratkaista kun vaan työnantajat toimeen tarttuu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Suomessa maksetaan aina vähintään työehtosopimusten mukaista minimipalkkaa niin suomalaisille kuin muualta tuleville työntekijöille. Jos jonkun toimialan tai yrityksen kilpailukyky kansainvälisillä markkinoilla on alhainen, se palkkaa työvoimaa sopimusten alarajoilla olevilla palkoilla. Muutoin ko työ siirtyisi muihin maihin, muiden yritysten tehtäväksi ja verotuotto Suomessa jäisi saamatta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#12

Ei aina makseta TES palkkaa, se on vale.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#13

Jos TES palkkaa ei makseta, se on rikos. Ilmoita poliisille.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#10

Alleviivaat sitä, että et ymmärrä asiaa josta kirjoitat. Olet lisäksi niin piittaamaton, ettet edes välitä heikoista tiedoistasi. Oletko laiska selvittämään tosiasioita, kun vedät mutu tasolla?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#7

Hei. Kiitos. Oletpas ylpeä kaveri. Muista RAKAS, että Isä Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille Hän antaa armon. Kiitos. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Suomessa pysyvästi asuvat ovat saaneet jo oleskeluvan lue sossutuet ja väliaikaisesti työskentelevät sitä tavoittelevat maksamatta veroja Suomeen 6 kk:n säännön turvin. Telakoilla ja rakennuksilla tätä kutsutaan työntekijöiden vaihtoviikoiksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#3

Vartiainen ja kumppanit , puhuvat puuta / heinää !? Valitettavasti , näin lyhyesti sanottuna !?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

https://ek.fi/ajankohtaista/blogit/ekn-asiantuntija-oikoo-vaaria-kasityksia-tyohon-tulevista-maahanmuuttajista/

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#5

Hei. Kiitos Risto: On Hyvä, rehellinen, luottamuksellinen selvitys, tuosta työvoima-asiasta. Paholaishenkiset IHMISET SUOMESSA, Ovat saaneet tehdä myyräntöitä, Jo liiankin pitkään, täällä Suomessa. On korkea Aika Saada tänne Suomeen Hallitusmuodoksi Kristokratia Hallitusmuoto Jossa Rakkaus lähimpien Hyvään Isäntahtoiseen Elämään löytyy RAAMATUSTA Ihmisten Viisaus Tulee Olla MEIDÄN ❤️ SYDÄMISSÄMME MISSÄ TÄYTYY HOITAA KANTASUOMALAISTEN ASIOITA: Matt. 6:33,34: Omanmaan kansalaisten, ensihoidollinen hyvinvointi: On sitä myös kaukaisimmillekin ihmisille. Meidän ❤️ ja Heidän ❤️ ei Tule OLLA orjan asemassa, KUIN Kristukselle, Hänen Omassa Hengessään: ”OLKOON TEILLÄ SE MIELI, KUIN JEESUKSELLA KRISTUKSELLA OLI JA ON . . . Kiitos. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000