Perussuomalaiset

Reijo Tossavainen

Puolueiden kannatusluvuissa suuria muutoksia

Ylen viimeinen gallupkysely kertoo, että Keskustan ja Kokoomuksen välinen ero on 2,9 %-yksikköä. Kuukausi aikaisemmin ero oli vain 0,1 %-yksikköä. Muutos on merkittävä, ja se on tapahtunut nopeasti.

Eduskuntavaaleissa 2011 Keskusta otti pahasti takkiinsa. Vaalien jälkeen galluplukemat putosivat alimmillaan 13 % tuntumaan. Nyt lukema on 23,3 %, joten muutos on todella merkittävä. Siitä voidaan vetää monenlaisia johtopäätöksiä, mutta tässä vain kaksi: ihmisillä on lyhyt poliittinen muisti ja puheenjohtaja Sipilä on kyennyt uudistamaan puolueensa julkikuvaa.

Toinen ja jopa suurempi muutos on tapahtunut Perussuomalaisten kannatuksessa. Puolue nousi lyhyessä ajassa pienestä puolueesta suurten joukkoon. Kilpailevien puolueiden ja median harmiksi se on myös siellä pysytellyt.

Kokoomus on puolueena hyvin määrätietoisen ja tarkkaan harkitun imagorakentamisen tulos. Alkuvuodesta ennustin, että tämän syksyn aikana on taitekohta. Stubbin puheenjohtajaksi valinnan jälkeen olin asiasta jokseenkin varma!

Entä mikä on eduskuntavaalien tulos ensi huhtikuussa? Totean jälleen, että suuret muutokset ovat vielä mahdollisia. Ehkä suurimman nykylukemiin nähden kokee Kokoomus.

Ahti Karjalainen totesi aikoinaan, että ”ennustaminen ja varsinkin tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa”. Silti rohkenen arvella, että Keskusta on selvästi suurin. Kakkossijasta taistelevat melko tasapäin kolme muuta suurta puoluetta.

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Terve järki
#1

Olipa muuten taas YLE puhe kanavalla aamulla n 7.30 rimanalitus tämän gallupin uutisoinnissa, toimittaja laittoi Soinin ”persut eivät jne” lausunnon eetteriin ja suorastaan ivasi kannatuksen laskusta. Kokoomuksen kannatuksen laskun todettiin olevan ” tilapäistä ja nousu varmaan jo alkanut”.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Marita Salenius
#2

Ylen uutisissa myös aiheen lopussa tuotiin esille kaupunkien osuuden suhde muuhun maahan oli jonkin verran alhaisempi . Onko siis ihme, jos Keskustan kannatusluvut ovat suuret. Näissä gallupeissa – varsinkin YLE:n – on niin ilmiselvää tarkoitushakuisuutta. Eihän kukaan sinällään epäile, että tuloksia väärennettäisi, mutta ne, joilta kysytään, niin siihen varmasti voidaan vaikuttaa. Saadaan haluttu lopputulos. Kaikesta tästä suoranaisesta Perusuomalaisten vähättelystä ynnä muusta ”vaikenemisesta” huolimatta kannatusluvut ovat pysyneet korkealla. Meidän on kolkuteltava nukkuvienpuolueen ovea. Äänestysprosentti vaaleissa on se ratkaisevin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Miro-Petteri
#3

Vielä elokuussa väitettiin persujen menettäneen kannatajia demareille ja kun syyskuussa kannatus nousi persut olivat vakiinnuttaneen asemansa äijäpuolueena jolle ei uusia kannattajia tule ja nyt kun keskusta oli hivenen persuja suurempi miesten kannatuksessa onkin persujen asema äijäpuolueena ohi. On tämä ylen ohjelmapolitiikka niin tarkoitushakuista että läpinäkyy. Toivottavasti ihmiset tämän huomaavat.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000