Perussuomalaiset

Reijo Tossavainen

Historiallisesti merkittävä sotesopu syntyi

Hallituspuolueet riitelivät ensin kolme vuotta. Viimein ne nöyrtyivät ja pyysivät opposition mukaan. Valmista syntyi.

Oppositio- ja hallituspuolueet pääsivät historiallisesti todella merkittävään sote-ratkaisuun. Nyt siis pääpiirteissään päästiin yhteiseen näkemykseen siitä, kuinka sosiaali- ja terveyspalvelut maassamme järjestetään. Kyse on todella mittavasta asiasta, sillä sote-palvelut ovat noin puolet kuntien menoista.

Perussuomalaisena olen erittäin tyytyväinen tehtyyn ratkaisuun, sillä se on hyvin pitkälti asettamiemme tavoitteiden mukainen. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sekä sosiaalipalvelujen yhteennivominen onnistuu hyvin nyt tehdyn ratkaisun pohjalta. Se on nykysysteemeissä aiheuttanut turhia kustannuksia ja turhaa asiakkaiden pompottamista.

Järjestämisvastuu palveluista on viidellä alueellisesti ja väestöllisesti laajalla sotealueella. Se siis eräitä poikkeuksia lukuunottamatta keskittyy vain palvelujen järjestämiseen, ei niiden käytännön tuottamiseen. Se kuuluu kunnille tai kuntien yhteenliittymille eli kuntayhtymille. Nämä puolestaan voivat tuottaa palvelut itse tai käyttää apunaan esim. yksityisiä palvelujen tuottajia.

On myös huomattava, että kaikki mukana olleet puolueet ovat pääpiirteissään tyytyväisiä tehtyyn ratkaisuun. Näin voidaan rakentaa lausuntokierroksen jälkeen lopullinen ratkaisu, joka on toimiva pitkälle tulevaisuuteen.

Sote-uudistuksen voimaanpanosta säädetään lailla, jonka tulee voimaan ensi vuoden puolella. Sen jälkeen aletaan muodostaa sote-alueita. Sote-alueet aloittavat toimintansa 1.1.2017.

Jotta palvelujen saatavuus ja taso turvattaisiin kaikkialla tasapuolisesti, niin tarvitaan myös lähipalvelulaki.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Marita Salenius
#1

Monesti pienessä maalaispitäjässä (jollaisessa itsekin asun) ne perus sotepalvelut ovat melko hyvässä kunnossa ja suht. nopeasti saavutettavissa jo nyt etenkin, kun naapurissa on vähän suurempi, samaan ympyrään (esim. se seututerveyskeskus) kuuluva kunta. Kirkonkylän terveysasemalla on lääkärikin kolmena päivänä viikossa, terveydenhoitajat joka päivä ja hammaslaakäri, johon pääsee suht. lyhyellä jonotuksella. Se isompi naapurikunta tarjoaa röntgenit ja kipsit ja sairaalapalveluja, sekä päivystystä ilta kymmeneen asti.

Tulisiko tähän sitten se muutos, että saman rakennuksen sisään muuttaa myös sosiaalipalvelut. Näin olen Huovisen puheista ymmärtänyt. Jos näin sujuisi, niin meillähän olisi täällä pienissä kunnissa asiat erittäin hyvin. Vaan ehkei se näin kivutonta ole.

Lopulta se suurin peikko onkin tämä kuntauudistus, joka saattaa heittää erilleen ne ennen yhteistyötä tehneet kunnat. Maakuntarajojen yli tapahtuu myös uuden kuntalain mukaisia neuvotteluja ja niissä voi monen kunnan kohdalla tulla tenkkapoo, jotta mihin sotealueeseen sitä kuulutaankaan mahdollisen liitoksen jälkeen. Meneekö entiset käytännöt täysin uusiksi ja tuleeko entisten ”kavereiden” välille soteraja.

Näissä kuntauudistusasioissa kun välttämättä ei aina tärkeintä ole tarkoituksenmukaisuus, vaan politikointi – yksi puolue kannattaa tuota suuntaa, toinen puolue toista suuntaa ja kolmas ei kannata mitään suuntaa. Tehdä siinä sitten järkeviä päätöksiä ja varsinkin, jos on poteroihin kaivauduttu.

Mutta todella on hyvä asia, että edes tässä soteasiassa on eteenpäin päästy. Aika sitten näyttää, mitä käytäntö on.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Reijo Tossavainen Eläkeläinen, ent. kansanedustaja (ps.), päätoimittaja, yrittäjä
#3

Marita: Näin kävisi, että sosiaalipuolen palvelut muuttaisivat samaan taloon, jos se tilojen puolesta on mahdollista. Näin toimitaan jo Etelä-Karjalassa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Hieno rutistus kaikilta. Hallituksen kovakorvaisuus tässä asiassa oli hämmentävää, mutta onneksi viimein järki voitti.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000