Perussuomalaiset

Reijo Tossavainen

Fennovoima kyllä. Rosatom ei.

Venäjän valtion politiikka on näillä näkymin pitkälle tulevaisuuteen imperialistista eli maa pyrkii palauttamaan vanhan Neuvostoliiton ja tsaarin Venäjän rajat. Se on ikävä tosiasia.

Emme halua sotia, mutta Venäjän valloituspyrkimykset on torjuttava, niin mitä silloin on tehtävä? Vastaus on helppo antaa: neuvotellen ja talouspakottein.

Venäjän talous on riippuvainen energiasta. Kaasun, öljyn ja ydinenergian myynti ovat talouden selkäranka. Ja jos halutaan vaikuttaa Venäjään, niin silloin on valittava kohde, jossa vaikutus todella tuntuu.

Venäjän johto ei pelkää vaaleja. Ne ovat vain vallan välikappale. Venäjän johto pelkää sen sijaan kansan nousemista kapinaan kuten esimerkiksi Ukrainassa tapahtui. Ja kansa lähtee kaduille, jos talous lähtee selvään alamäkeen. Ja jotta näin tapahtuisi, pitää painostuskeinojen olla tehokkaita.

Toki taloudelliset painostukeinot sattuvat myös omaan nilkkaan, mutta ne on kestettävä. Silti EU-maille ja muille samassa rintamassa oleville maille vaikutukset ovat joka tapauksessa paljon pienemmät kuin Venäjälle, sillä kansantaloutena Venäjä on hämmästyttävän pieni monen muun maan rinnalla.

Fennovoima on Venäjän ja muun maailman välisessä pelissä vain pieni osa kokonaisuutta. Silti jokainen palanen on yhtä tärkeä. Vain riittävän yhtenäinen rintama tuottaa toivotun tuloksen.

Kannatan Fennovoiman ydinvoimalan rakentamista. Kuitenkin niin, että Rosatom heivattaisiin pois ja tilalle tulisi Fortum yksin tai muiden toimijoiden kanssa. Fortumilla on riittävästi osaamista ja taloudellisia resursseja.

Samalla Fennovoiman reaktori olisi Rosatomin tarjoamaa suurempi, esimerkiksi japanilainen Toshiba. Näin Fortum voisi luopua oman uuden ydinvoimalan rakentamisaikeista. Myöhemmin Loviisan voimalayksiköitä uusittaessa korvaavat yksiköt voisivat olla tarvittaessa nykyistä isommat, joten Fennovoiman voimalan rakentamisen jälkeen on mahdollista, että emme tarvitse enää kokonaan uusia ydinvoimaloita.

Tätä näkemystä tukee se, että tulevaisuudessa sähkönkulutus ei ole yhtä suurta kuin mitä aiemmin on ennustettu. Myös muiden energiamuotojen käyttö lisääntynee aiemmin ennakoitua huomattavasti enemmän.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Seppo Muurinen
#1

Ehkä Venäjän ( Putin ) itsetunto on noussut sfääreihin saakka Krimin valloituksen johdosta kuin myös osaksi myös Ukrainankin ja tämän myötä ulottunee energialähteidenkin voimistamiseen,tässä tapauksessa Rosatomin ”ydinsauvoihin” – ja Suomi mukana … miksi kuin miten mahdollisen turvallisuuden ja sopimuksen laita – jos eivät sitoudu takuuseen hyvään että kattavaan eurooppa sopuun ympäristötekijöineen.
Onko eriasteiset turvatakuut energian saannilta näiltä osin maatamme kohtaan tulevaisuutta ajatellen Venäjän varmistamat mutta ei voida olla huomioimatta sitäkään ettei Venäjäkään tule täysin yksin maailmassa pärjäämään. Liiaksi emme saa olla riippuvainen itänaapuristamme.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000