Perussuomalaiset

Pia Pentikäinen

Maksuton varhaiskasvatus

Opetus-ja kulttuuriministeriö on päättänyt 5 miljoonan euron hankkeen, jolla kunnat voivat hakea tukea maksuttomaan 5- vuotiaiden lasten varhaiskasvatukseen.

Perusteluna on, että kaikki 5- vuotiaat saadaan varhaiskasvatukseen ja maksuttomuuden takia se ehkäisee syrjäytymistä. Kuulostaa tosi hyvälle!

Suomessa on subjektiivinen päivähoito-oikeus, joka takaa varhaiskasvatusta 20- viikkotuntia kaikille lapsille. Se jo toi suurimman osa lapsista varhaiskasvatuksen piiriin. Hoitomaksu on tulosidonnaista eli pienituloisille se on ilmaista tai melkein maksutonta. Kattava neuvola- ja lastensuojelujärjestelmä ohjaa tuen tarpeessa olevia varhaiskasvatuksen piiriin. Hanke ei ole pakottava eli sillä ei välttämättä tule yhtään avun tarvitsevaa varhaiskasvatukseen. Kokopäivän hoito maksaa kunnalle noin 1000€/kk/lapsi ja maksu siitä perheelle on 0-290 €/kk. Valtio olisi tukenut hankkeessa – jos kunta olisi edes päässyt siihen- 20% maksuista puolen päivän maksuista. Kunnalta jää siis 80% maksuista saamatta tämän hankkeen myötä ja se katettaisiin esim. kuntaveroilla.

Hallituksen hankkeen oikea lopputulos on pelkästään ilmainen varhaiskasvatus hyvätuloisille. Oikeistopolitiikkaa parhaillaan, vain hyvätuloiset hyötyvät.

Pelkästään 5 miljoonalla saisi 130 lastenhoitajaa lisää päiväkoteihin vuodeksi. Kuntien saamatta jääneillä maksuilla voisi mielummin palkata lisää lastenhoitajia ja -tarhaopettajia. Jospa laitettaisiin ensin päiväkodit kuntoon – rakennukset ja riittävästi hoitajia lapsille- ennen kuin vain lasketaan hyvätuloisten maksuja?

Paljon puhuttu perhevapaauudistuskin oli yleviin tavoitteisiin verhottu leikkausyritys, perheistä 2/3 tulot olisi perhevapailla laskenut.

Hallituksen esityksissä moni kuulostaa aluksi loistavaksi, muuttuukin hetken tutkimisen jälkeen joko leikkauksessa tai tulosiirroksi vain hyvätuloisille. 

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000