Kysymyksien sylttytehdas.
Sanna Marinin hallitus järjesti kyselytilaisuuden opiskelijoille 4.3.2021 joka Yle televisio, itse seurasin tuota kyselytilaisuutta ja jo muutaman kysymyksen jälkeen minulle tuli olo että kyseessä on pelkkä kuntavaalitilaisuus jossa hallitus paukuttelee henkseleitään ja kehuu kilpaa mitä he ovat saaneet aikaan, kaiken lisäksi opiskelijoiden esittämät kysymykset tarjosivat tähän vielä oivan tilaisuuden. Kävipä hallituksella tuuri kun opiskelijat osasivat kysyä juuri oikeita kysymyksiä ja kuin tilauksesta langan päässä oli aina jokin asiantuntija valmiina kommentoimaan opiskelijoiden kysymyksiä sekä komppaamassa ministerin vastausta. Kyllä hallitus osasi hienosti ennakoida tilanteen, vai osasiko?
Kaikki oli hyvin, kunnes erän tilaisuuteen osallistunut opiskelija kertoi twitterissä kuinka Yle oli antanut heille kysymykset valmiiksi joita opiskelijat sittet esittävät omanaan aina kulloisellekkin paikalla olleelle ministerille. Ensin Yle ei mitenkään kommentoinut asiaa, mutta lopulta Yle kertoi twitterissä että kysymykset on koottu opiskelijoiden lähettämistä kysymyksistä jotka sitten annettiin ohjelmassa mukana olleille opiskelijoille. Yle kuitenkin kiistää että ministerit olisivat saaneet tietää kysymyksistä etukäteen.
Tämä kysymyksiin etukäteen tutustumisen kiistäminen asettaa niin ministerit kuin itse Ylenkin hyvin outoon valoon, varsinkin kun ohjelmaan oli osattu etsiä tietyt asiantuntijat jo etukäteen paikalle. Myös ministereiden vastaukset tulivat kuin apteekin hyllyltä, toisin kuin esimerkiksi eduskunnan kyselytunnilla jossa kysymykset tulevat ainakin osittain yllätyksenä. Kyselytunnilla ministerit kiertelevät ja kaartelevat eivätkä saa mitään järkevää lausetta suustaan.
On täysin selvää, että ministerit ovat tutustuneet etukäteen opiskelijoiden esittämiin kysymyksiin ja hahmotelleet niihin myöskin vastaukset. Tämän tapainen toiminta alkaa erehdyttävästi muistuttamaan itänaapurimme toimintaa enimmissä määrin ja tähän kun lisätään vielä pääministerin esittelemä vailmiuslain pykälät 106 sekä 107 jotka siirtävät tiedotusvastuun kokonaan pääministerille sekä hänen esikuntaansa niin voi vain kysyä onko hallitus ja pääministeri nostanut itsensä arvostelun yläpuolelle ja haluaa jatkossakin itse valita juuri hänelle sopivat kysymykset.
Monella on varmasti jäänyt myös huomaamatta valmiuslain 106§ sisältö. Laki määrittää hallintoviranomaisen viestintää poikkeusoloissa, laki on sisällöltään seuraava:
” Väestön tiedonsaannin turvaamiseksi ja viranomaisten viestinnän yhteensovittamiseksi poikkeusoloissa Valtiohallinnon viestinnän välitön johto kuuluu Valtioneuvoston kanslialle. Valtiohallinnon asetuksella voidaan tarvittaessa perustaa Valtion viestintäkeskus.
Valtioneuvoston kanslia ja Valtion viestintäkeskus voivat antaa viestinnän sisältöä koskevia määräyksiä valtiohallinnon viranomaisille.
Valtioveuvoston kanslia ja Valtion viestintäkeskus voivat velvoittaa valtioneuvoston alaisen viranomaisen tai kunnallisen viranomaisen omassa viestinnässään julkaisemaan tietynsisältöisen viestin tai kieltää tietynsisältöisen viestin julkaisun ”
Valmiuslain pykälät 106 ja 107 ovat tarkoitettuja käytettäviksi esimerkiksi sodanaikana ja siihen se on myös perusteltuja, mutta koronan hoidossa näiden lakien käyttö ei ole perusteltua. Valmiuslain 106 ja 107 pykäliin turvautuminen sillä että on pahoittanut mielensä on lsivan iian raju toimenpide ja osoittaa huonoa johtajuutta. On syytä pelätä että emme tule enään saamaan puolueetonta tietoa koronan hoidosta, koska pääministeri voi tarvittaessa sanoa mitä esimerkiksi YLE saa julkaista ja mitä ei.
Suomi on sananvapaudeltaan maailman kärkimaita vain silloin kun siihen annetaan mahdollisuus.
Nico Ojala
nico.ojala72@gmail.com
Toimittaja blogisti
Kuntavaaliehdokas PS
Iniö
Tekstin aiheet:
Ei saakeli miten härskiä peliä Yleltä ja hallitukselta! En ollut tällaista juttua ollenkaan kuullut tai lukenut siitä (no minä en olekaan twitterissä enkä missään somessa). Kiitos asian tuomisesta esille! Hemmetti soikoon miten räikeetä touhua tuollainen menettely ja ylipäätään hallituksen ilmainen vaalimainos.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kiitos hyvästä kommentista, tuo juttu löytyy ainakin Verkkouutisista http://www.verkkouutiset.fi/yle-myontaa-etsimme-kysyjia-ministereille-tehdyille-kysymyksille/#75ed828a Kopioi osoite ja klikkaat mene sivulle…
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kiitos linkistä, kävin vielä sieltäkin jutun lukemassa. Oli muuten aika hyviä kommentteja Verkkouutisten jutun perässä ja ihan syystäkin. Kyllä niin täyttää kommunismin tunnusmerkit. 🙁
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Se on mielestäni hyvä, kun on joku taho joka moderoi/tarkastaa hallitukselle esitettäviä kysymyksiä. Ilman ennakkosensuuria joku voisi kysyä hyvinkin vaikeita asioita ja esim. yhden kysymyksen käsittelyyn voisi mennä ennakoitua kauemmin aikaa.
Ja lisäksi on hyvä, että ministerit tietävät kysymykset etukäteen- Ministerit joutuisivat outoon valoon jos eivät saisi vastattua asiantuntevasti.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kiitos kommentista Troikka.
Ministereiden ei tulisi saada tietää kysymyksiä etukäteen. Osoittaa täydellistä tietämättömyyttä oman tonttinsa asioista jos sanat laitetaan valmiiksi suuhun ja pyydetään asiantuntijoita komppaamaan omia vastauksia.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Samoilla linjoilla mennään mutta tyylini on joskus lievästi sanottuna sarkastinen..
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Terveisiä Pohjois-Koreasta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Juuri näin ja uusin kirjoitukseni avaa vähän enemmän tätä teatteri.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti