Poliisien resurssien lisääminen, poliisin työn arvostaminen
Aamulla kauppaan kävellessä tulin siihen tulokseen että, tämä on aihe mistä haluan kirjoittaa. N. 20 vuotta olen tehnyt järjestyksenvalvojan töitä, koulutin myös uusia aiemmin, vartijan ammattitutkinnon suoritin myöskin ja etenkin järjestyksenvalvojan työssä sekä itseasiassa taksityössä olen tehnyt yhteistyötä poliisien kanssa. Paljon olen saanut hyviä neuvoja poliisilta ja aina kun, tarvinnut varmistaa jonkin lain tulkintaa on tiennyt kenen puoleen kääntyä. Mielestäni poliisien työtä ei osata arvostaa riittävästi. Poliisit turvaa meidän joka päiväistä elämää ottamalla rattijuoppoja kiinni, puuttumalla väkivaltaan, poistamalla huumeita kaduilta ja paljon muuta. Olen seurannut uutisia mitä missäkin tapahtuu ja mihin poliisi joutunut puuttumaan, korona-aika on lisännyt poliisien työtehtäviä.
Tähän väliin kerron henkilökohtaisen kokemuksen muutaman vuoden takaa. Olin koiran kanssa lenkillä ja meinasimme jäädä skootteri kuljettajan alle, kiinnitin ajotapaan huomiota ja soitin hätäkeskukseen annoin tuntomerkit ja rekisterinumeron, reilu puoli tuntia myöhemmin soi puhelin ja soittaja oli poliisi joka alkoi kysellä asiasta vähän enemmän, siinä sitten aloin kertomaan hyvinkin tarkasti ja totesin että, toivottavasti löytyy jolloin tämä poliisi sanoi, niin se on jo saatu kiinni. Skootterikuljettaja oli puhaltanut törkeän rattijuopumuksen verran ja kaiken lisäksi löytyi huumausaineita. Minulle sekä koiralle ei onneksi sattunut mitään suurempaa mutta, kiitollinen siitä saa olla että, partio tavoitti kuljettajan eikä päässyt aiheuttamaan lisää vahinkoa. Mielestäni nämä tilanteet niinkuin monet muutkin tilanteet ovat kiitoksen ja arvostuksen paikka.
Palatakseni tuohon aiempaan poliisit ovat olleet huolissaan myös nyt korona-aikana ihmisten jaksamisesta, huoli on aiheellinen ja aito. Poliisien työn lisääntymisen vuoksi kyllä huoli on myös siitä, kuinka poliisit jaksavat työssään. Näin vuorotyötä tehneenä voin hyvin samaistua siihen kuinka se kuormittaa ajan kanssa, kyse ei ole siitä etteikö ole työssään pätevä tai onko valinnut oikean ammatin koska, joka ammatissa on ne varjopuolet. Vuorotyö on lisääntynyt ja sitä on jo kaupan alallakin. Poliisit lähtevät työuran alussa perusterveinä mutta, työn kuormittavuus sekä liian vähäinen resurssien määrä aiheuttaa ajan kanssa myös terveyshaittoja.
Työaikalaissa yötyöllä tarkoitetaan kello 23:n ja klo 6:n välisenä aikana tehtävää työtä. Yötyö kuormittaa työntekijää fyysisesti ja psyykkisesti. Yötyöhön liittyy yleensä pitkäkestoista valvomista, ja vuorokausirytmi voi häiriintyä. Pitkät yövuorot saattavat lisätä väsymystä ja heikentää työturvallisuutta. Yötyöhön voi liittyä monia terveyshaittoja, kuten uni-valvetilan häiriöitä, työtapaturma-ja onnettomuusriskiä, kakkostyypin diabetes, sydän-ja verenkiertoelimistön sairaudet sekä syöpäriskiä. Yksilölliset erot yötyöhön sopeutumisessa voivat olla suuria. Kuormittumisen suuruuteen vaikuttavat yksilöllisen ominaisuuksien lisäksi esimerkiksi työn vaatimukset kuten jatkuva valppaana olo, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen sekä työmatkaan käytettävä aika.
Yötyöhön liittyvät haitat on huomioitava työnantajan vaarojen selvityksessä ja arvioinnissa työterveyshuollon asiantuntemusta hyödyntäen. Selvitettäviä asioita ovat muun muassa peräkkäisten yövuorojen määrä ja pituus sekä yövuorojen jälkeinen vapaajakso.
Keinoja yötyön haittojen vähentämiseksi
Työpaikan vaarojen arvioinnin tulosten perusteella työnantajan tulee tarvittaessa vähentää yötyöhön aiheuttamia terveyshaittoja. Työnantaja voi vähentää yötyön määrää, rajoittaa yövuoron pituutta, vähentää peräkkäisiä yövuoroja ja huolehtia että, työntekijän on mahdollista palautua yötyöstä. Joissakin tilanteissa voi olla tarpeen siirtää työntekijä päivätyöhön tai järjestää hänelle mahdollisuus työtehtävien vaihtamiseen, jos sillä torjutaan yötyöstä työntekijän terveydelle aiheutuva vaara.
Ruokailumahdollisuus yötyössä
Työnantajan on järjestettävä yötyötä tekevälle työntekijälle mahdollisuus ruokailuun, jos työajan pituus vaatii sitä ja ruokailun järjestäminen on olosuhteet huomioonottaen tarkoituksenmukaista. Työaikalain mukaan työntekijälle on annettava tunnin pituinen tauko, jos vuorokautinen työaika on pidempi kuin kuusi tuntia. Tauko voidaan sopia lyhyemmäksikin, mutta sen on oltava vähintään puoli tuntia.
Poliisien resurssit ovat Suomessa aivan liian alhaiset ja resurssien ollessa liian alhaiset on vaikeaa huolehtia työturvallisuudesta. Tässä on yksi syy miksi poliisien määrää on nostettava.
Vähän väliä kuulee, että poliisienkin pitää säästää. Ei pidä säästää yhtään enempää, poliisit ovat jo kantaneet kortensa tähän säästökekoon. Työt lisääntyy ja ketkä niitä töitä poliiseille lisää?? No kansalaiset jotka rikkovat lakia liikenteessä ja millon missäkin. Yhden poliisilaitoksen instagram sivuilla luki: vähentäkää meiltä töitä edes sen verran, että ajatte rajoitusten mukaan! Meistä jokainen voi omalla käytöksellään ja toimintatavoillaan vähentää poliisien työtä mutta, valitettavasti on niitäkin jotka eivät näistä asioista välitä, päättävät hypätä humalassa auton rattiin, kauppaa huumeita, käyttää väkivaltaa toista kohtaan ja paljon muuta.
Näin lopuksi suotakoon sanan vapaus myös poliisille silloin kun, se tehdään yksityishenkilönä. Ja minkä ihmeen takia luottamus poliisiin kärsisi mielipiteen ilmaisun takia?? Tai miksi luottamus poliisiin pitäisi murentua yksittäisen henkilön omien huonojen valintojen takia??? Ei minun luottamus poliisiin ole kärsinyt näistä koskaan.
Kiitos poliisit että, välitätte meidän hyvinvoinnista!! Teette oikeasti arvokasta työtä!!
Tekstin aiheet:
Vanha totuus on se, että ns. vasemmistolaisesti ajattelevat ihmiset ovat
aina vähätelleet poliisin työtä,mutta ovat ensimmäisenä huutamassa
poliisia apuun,kun jotain omalle kohdalle sattuu.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti