Perussuomalaiset

Minna Reijonen

Ne eivät olleet onnen kyyneleitä

Kellastunut hääkuva ikkunalla. Muovinen liina näytti kuluneen vain pöydän toiselta laidalta. Puoliso oli ollut jo vuosia muualla hoidossa.

Kerrostalon ikkunasta avautui näkymä metsikköön. Päivittäin harmaahiuksinen mies katseli ulos. Hän toivoi viereiselle tontille hoitokotia. Ehkä vaimo saisi paikan sieltä. Se olisi lämmittävän lähellä.

Syksyisenä aamuna mies huomasi metsässä liikehdintää. Naapuri kertoi liito-orava kartoituksesta. Niitä kaupungin hommia.

Hoitaja tuli. Pesu, lääkkeet, kiire ja minuuttiaikataulu.

Samaan aikaan ulkona tehtiin liito-oravan papanamääräluokitusta. Puut paikannetaan. Gps-laitteita käytetään. Lasketaan papanoiden määrä rungolta ja tyveltä. Tutkitaan puulajit.

Mies oli harmistunut kuullessaan, ettei hoitokotia ehkä rakennetakaan ihan lähelle. Miksi rakentaminen estyisi?

Tontilla oli liito-oravan elinpiiriä. Liito-orava on tiukan suojelun laji. Aiemmin eläin luokiteltiin lajien uhanalaisuusluokituksessa vaarantuneeksi. Nykyisin se luokitellaan silmälläpidettäväksi.

Mies mietti kävelymatkaa vaimonsa luo. Hän pohti, olisiko siellä penkkejä matkalla levähtää usein. Kuntokin heikkenee.

Kaupungissa tarkistellaan suojeluasioita. Ehkä joudutaan rakentamaan yhdyskäytäviä liito-oravan levähdys- ja lisääntymispaikkojen välille.

Roskapussia viedessään mies kohtasi harmahtavaturkkisen liito-oravan. Katsoivat hetken toisiaan. Mies ajatteli, että suloinen tuo on.

Tämän kuvitteellisen tarinan miestä harmitti, ettei vaimo päässyt läheltä näkemään liito-oravaa. Ikävä iski. Kyyneleet tulvivat silmiin. Ne eivät olleet onnen kyyneleitä.

Kukaan ei tiedä tarkalleen liito-oravan suojelusta aiheutuneita menoeriä. Vanhuspuolen kulut ovat tarkkaan budjetoitu ja laskettavissa.

On tärkeää kunnioittaa luontoa. Kysyisin kuitenkin. Miksi EU:ssa joku asia määritellään harvinaiseksi, jos muualla maailmassa näitä olisikin runsaammin? Miksi liito-oravakantoja laskettaessa ei näytetä otettavan huomioon esimerkiksi Venäjän kuuleman mukaan suuremmat liito-oravamäärät?

Liito-orava-asioissa ja maankäytön suunnittelussa on yhteensovittaminen tärkeää. Lakia tulee noudattaa.

Esimerkiksi Kuopion keskeisellä kaupunkialueella on 136 harvinaisen liito-oravan elinpiiriä.

Kuinka harvinainen siis yleensä on harvinainen?

Minna Reijonen, kansanedustajaehdokas Savo-Karjalasta

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
#1

Kyllä olisi hoitokoti vanhuksille paljon tärkeämpi kuin jonkin liito-oravan suojeleminen. Tuntuu joskus ettei tällaisessa touhussa ole enää järkeä, joku orava muka tärkeämpi kuin ihminen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Minna Reijonen kansanedustaja
#2

Edelliseen kommenttiin liittyvä tarkennus. Tarina blogissa on kuvitteellinen, mutta kuvaa sitä tilannetta millaisiin voidaan törmätä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000