Pakkolaki kilpailukyvyn parantamiseksi?
Yhteiskuntasopimuksen kariuduttua hallitus on päässyt yksimielisyyteen keinoista, joilla Suomen kilpailukykyä parannetaan. Aikaisemmasta yhteiskuntasopimuksen yrityksestä poiketen ammattijärjestöille tarjotaan pakkolakia.
Keskeisimmät lakimuutokset tulevat koskemaan työntekijän sairauspoissaolon omavastuuta. Ruotsin mallin mukaisesti ensimmäinen sairaspäivä tulee olemaan palkaton, ja sitä seuraavina sairauspoissaolopäivinä työntekijä saa 80% palkasta. Yhdeksän päivän jälkeen työntekijä siirtyy Kelan maksatuksen piiriin. Lisäksi työntekijän ylityökorvaukset puolitetaan, sekä virkamiesten vuosilomaoikeus vähenee 38 päivästä enintään 30 päivään. Jatkossa myös ylityökorvaukset tullaan puolittamaan, ja loppiainen sekä helatorstai eivät enää ole palkallisia vapaapäiviä. Työntekijän sunnuntaikorvaus putoaa sadasta prosentista 75 prosenttiin, ja työnantajan sosiaaliturvamaksu 1,72 prosenttiin.
Eri toimenpiteillä julkisen sektorin menoista säästetään 1,7 miljardia euroa. Mikäli hallituksen suunnitelmat toteutuvat, saavat palkansaajat kilpailukyvyn parantamisen hyödyt osittain takaisin, kun toimenpiteitä arvioidaan.
Hallituksen toimenpiteiden vaihtoehtoina olisivat olleet jo aiemmin esitetyt miljardin euron leikkaukset ja lähes 500 miljoonan veronkiristykset, jotka olisivat osuneet mm. työttömiin, eläkeläisiin ja vuorotteluvapaaseen.
Olisiko sittenkin kaikkien kannalta ollut parempi, että yhteiskuntasopimus olisi syntynyt kolmikantaneuvotteluissa? Mielestäni ammattijärjestöjen kyky ajaa koko maan etua on vähintäänkin kyseenalainen. Jatkossa varmaankin näemme lakkoja, mielenosoituksia, sillä saavutetuista eduista ei ole ollut tapana tinkiä.
Tekstin aiheet:
Erittäin hyvä asia tämä palkaton ensimmäinen sairaslomapäivä! Olen seurannut kauhulla kuinka nykyistä järjestelmää käytetään surutta hyväksi ja tämä on askel oikeaan suuntaan. Lusmut/ pummit kuriin!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Joo, todella on hienoa, kun operatiiviseen pelastustoimintaan, hoitotyöhön, poliisiksi jne. tullaan sairaana, koska matalien tehtäväkohtaisten palkkojen ja varsinkin nyt tulevien leikkausten takia ei kertakaikkiaan ole rahkeita jäädä sairaslomalle.
Olisko sittenkin pitänyt aiheettomien saikkujen karsimiseksi keksiä jotain muuta?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Nyt on kysymys paljon suuremmasta asiasta, kuin me uskotaankaan. Toki lakkoja ja mielenosoituksia tulee pilvin pimein, mutta loppujen lopuksi on kyse ”kuolinkamppailusta” monella tasolla. Vasemmiston kannatus laahaa pohjamudissa ja ammattiyhdistysliike on ihmeissään. Tämä on kummankin viimeinen mahdollisuus osoittaa voimansa tai sitten se on siinä. Samaan aikaan talouselämä meillä ja muualla seuraa suurella mielenkiinnolla kamppailua hallitus vs ammattiyhdistys ja jos jälkimmäinen voittaa, niin sekin on sitten siinä. Siis luottamus Suomen talouteen ja siihen, että tänne joskus kannattaa investoida ja yrityksiä perustaa.
Nyt ei pidä hallituksen antaa piiruakaan periksi, vaan viedä esityksensä päätökseen, kävi miten kävi.
Joskus on pakko näyttää kaapin paikka ja nyt on aivan viimeinen hetki tehdä se!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Talouspäätökset ovat tärkeitä talouden kannalta mutta verovaroin tuettava massiivinen humanitäärinen maahanmuutto muslimimaista ja kehitysmaista on yhteiskunnalle ja maamme asukkaille paljon merkittävämpi asia koska sillä on pysyvät vaikutukset Suomen väestöön ja yhteiskunnan vakauteen sekä lisää tuntuvasti valtion menoja. Mitä iloa on taloudesta jos yhteiskunta muuttuu turvattomaksi ja että et koe enää yhteenkuuluvuutta muiden kanssa ?
Talouteen liittyvät asiat ovat sellaisia joita voidaan aina muuttaa talouden tilanteen mukaan.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hallitus näyttää täydellisen osaamattomuutensa tällaisilla esityksillä, täysin EK:n mukaan tehtyjä, ei Suomen etujen mukaan. Ihmiset kommentoivat sunnuntaiprosenttien vähentämisestä, mutta paljon suurempi asia on kerrottu ikäänkuin siellä rivien välissä: Ylityökorvaukset puolitetaan! Eli jos tavallinen työpäivä on kahdeksan tunnin mittainen ja sinun pitää jäädä ylitöihin, nykyään saat kahdelta ensimmäiseltä tunnilta 50% palkan päälle, hallituksen esityksessä 25%, siitä eteenpäin on saanut 100%, tulevaisuudessa 50%! Itse en ainakaan moiseen suostu, ylityöt saavat puolestani olla ja työt jääköön tekemättä! Tätäkö kansa tosiaan vaaleissa halusi, mahdotonta uskoa! Näitä ovat ilmeisesti suunnitelleet sellaiset virkamiehet, jotka eivät ole saaneet ylitöistä mitään erillistä korvausta, ovat lahjoittaneet vapaa-aikansakin työlle ja eivät ymmärrä, että työ on ainoastaan yksi osa elämästä, tärkeää on myös se muu aika, laatuaika, jonka myymisestä kuuluu maksaa kunnon korvaukset!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Mulla on pieni kioski, jota pyöritän yhdessä vaimoni kanssa. Leipä on tiukilla, mutta tätä on tehtävä, koska muutakaan ei ole. Työpäivät venyvät todella pitkiksi, sillä ” kipsan ” on oltava aina auki. 7 päivää viikossa 360 päivää vuodessa. Vain juhannuksena ja jouluna voi pitää pari päivää vapaata. Illat, viikonloput, pyhät, kaikki aika kuluu täällä. Palkkaa voimme ottaa tästä 1500e/kk kumpainenkin ja voittoa tämä ” suuryritys ”
ei ole koskaan tuottanutkaan, muutaman tappiollisen kylläkin. Kiva lukea lehdistä, että 38 lomapäivää lasketaan 30 päivään – onpa hurjaa! Sunnuntai korvaus alenee 25% – kamalaa! Helluntaina töihin – Järisyttävää! Eka sairauspäivä palkaton – Nyt viimeistään olisi suurlakon paikka!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Meitä äänestäjiä on kustu linssiin!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
”Olisiko sittenkin kaikkien kannalta ollut parempi, että yhteiskuntasopimus olisi syntynyt kolmikantaneuvotteluissa? ”
Ai että asia olisi muuttunut jotenkin jos AY-liike olisi hyväksynyt tämän sairaanhoitajien, poliisien, vartijoiden, huoltomiesten, ravintolatyöntekijöiden ja kaupanalan pienipalkkaisten maksumieheksi laittamisen?
AY-liikkeellä näyttää olevan selkäranka joka työväenpuolueeksi itseään kutsuvilta perussuomalaisilta puuttuu.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
On se kumma, että ammattiliitoille ei kelvannut 15 min enemmän töitä viikossa ja leikkauksilta olisi pääosin vältytty.. nyt nuristaan kun ei ole kykyä toimia koko maan parhaaksi..
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
ay änkyrät pannaan kyykkyyn kuten paperiliitto muutama vuosi sitten. Seuraavaksi pitää myös iskeä pääomatuloihin, rkp säätiöihin ja varallisuusvero takaisin niin ollaan hyvällä tiellä!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Haha.. Sen kun näkisi. Se ei kuulu EU:n suunnitelmiin, ja PS kannattaa EU:ta. Kreikkaakin kiellettiin koskemasta rikkaiden saavutettuihin etuihin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti