Perussuomalaiset

Mauno Vanhala

SOTE-uudistuksen parlamentaarinen ohjausryhmä

Nyt olen hiihtämässä Äkäslompolossa ja sivujen päivitys tuppaa jäämään heikoksi. Mutta kohta tämä ilo loppuu ja palataan vaalikentille, ensin Sodankylä ja Rovaniemi ensi perjantaina ja lauantaille osuvat Posio ja Ranua.

Ja asiaan: Niin tuli valinta SOTE-uudistuksen parlamentaariseen ohjausryhmään. Soini ja perussuomalaiset osoittivat luottamuksensa ja yritän olla sen arvoinen.

Uuden järjestämislain rakentelu pitäisi mielestäni alkaa perusterveydenhuollosta ja sosiaalitoimesta. Lääkärihelikopterit eivät ole ensimmäinen järjestettävä asia vaan perussuomalaisten mielestä kansalaisten lähipalvelujen saanti on etusijalla.

Uusi SOTE-järjestäjä on siis nk. miljoonapiirien kokoinen kuntahtymä, jolle toivottavasti rahoitus tulee suoraan valtiolta. Kyseessä ei siis ole ERVA:n ympärille koottu kokonaisuus vaan kokonaan uusi kuntayhtymä. On harhauttavaa puhua mistään ERVA-mallista; ERVA on ainoastaan aluemääritys.

Raha voitaisiin kerätä esimerkiksi valtionveroa korottamalla ja vastaavasti kunnallisveroa pienentämällä siten, että kansalaisen kokonaisverorasitus ei nouse. Tuntuu turhalta kierrättää rahat kuntien kautta, eli että kerätystä kunnalisverosta noin puolet siirrettäisiin suoraan uudelle SOTE-järjestäjälle.

Rahat siis kerätään ”yhteen hattuun” ja järjestäjä tilaa palvelut tuottajilta. Tuottajia voivat olla esim. yksi iso julkinen ja muutamat kilpailukykyiset yksityiset palveluntuottajat. Tässä kisassa kuntien kannattaisi liittyä maakunnallisesti vaikkapa osuuskunniksi palvelujen tuottamista varten. Tätä mallia esiteltiin ensimmäisessä Maria Guzenina-Richardsonin pitämässä SOTE tilaisuudessa noin kolme vuotta sitten Kuopiossa. Nk. ERVA-alueen mallia esitteli KYS:n johtajaylilääkäri Jorma Penttinen ja allekirjoittanut esitteli maakunnallista tuottajamallia.Esitykset saivat yleistä hyväksyntää.

ERVA:lle tässä mallissa jää lähinnä ohjaileva rooli. Siten esim. Pohjois-Savossa  sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tuottaisi KYS:n ja maakunnan terveyskeskusten sekä sosiaalitoimien muodostama osuuskunta, liikelaitos tms.

Tämä järjestely toisi yksityiset ja julkisen palvelutuotannon samalle viivalle. Näin toteutuisi myös potiliaiden valinnanvapaus; raha seuraa asiakasta periaattella. Samalla poistuisi raja-aita sosiaalitoimen, perusterveydenhuollon ja erikoisairaanhoidon väliltä. Metakka tulee olemaan kova, mutta toivottavasti järki tässäkin lopulta voittaa. Kaikki merkit viittavat siihen ja nyt loppu on meistä itsestämme kiinni.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000