Perussuomalaiset

Matti Rinnekangas

Voitto vai moraalinen voitto? Sinä maksat.

Helmikuun alun kemianteollisuuden 2 päivän lakko lähenee. Tarkastellaan kirjoituksessa lakosta seuraavia vahinkoja, kuka kaiken maksaa ja miten lopulta käy.

Tappiot verotuloihin sekä arvonlisään Suomessa

Tällä hetkellä kemianteollisuudessa noin 35000 suoraa työpaikkaa. Kemianteollisuuden vaikuttavuus seuraava veroihin sekä työpaikkoihin seuraava vuositasolla:

-10 kemianteollisuuden työpaikkaa luo 18 työpaikkaa muualle talouteen

-Kolme kemianteollisuuden työpaikkaa luo 4 työpaikkaa palveluihin

-Kemianteollisuus luo lähes kymmenen miljardin arvonlisän vuosittain Suomeen

-Kemianteollisuus luo yli 3 miljardin verokertymän vuosittain Suomeen

Nyt arvioidaan noin lakon pituudeksi kaksi päivää ja lakko koskee 7000 työntekijää ja kattaisi siten 20% alan työntekijöistä. Viikkoja kestävän alasajon, 2 päivän lakon ja sitä seuraavien viikkojen ylösajon aiheuttama suora verokertymän menetys arviolta 2024 vuoden osalta noin 180 miljoonaa euroa. Arvonlisän menetys lakon aikana Suomelle arviolta 600 miljoonaa.

Pitemmän ajan vaikutukset työllisyyteen sekä markkiosuuksiin tarkentuvat myöhemmin

Tämän lisäksi myöhemmin lisäkustannuksia aiheuttaa esimerkiksi metsäteollisuuden alan lakkojen jälkeen tutuksi tulleet markkinaosuuden menetykset tai jopa asiakkaiden menetykset sekä tuotannon siirtyminen muihin maihin.

Työllisyysvaikutukset saattavat jopa korostua nykyisten heikkojen kemianteollisuuden näkymien vaikutuksesta. Tarkastin itse Kokkolan helmikuun lakon piirissä olevien yritysten taloustietoja ja siellä osui silmään jokunen hyvin heikkoa tulosta viimeaikoina tehnyt yritys. Oletan lakon seurauksena yrityksissa tappioiden rajoittamiseksi/kompensoimiseksi aiheutuvan muutaman prosentin lomautus/irtisanomistarpeen. Työtaistelun alaisissa yrityksissä määrä saattaisi olla luokkaa 70 henkeä tai jopa useita satoja. Toivottavasti kemianteollisuuden kohtalainen investointi-luottamus tilanne kuitenkin säilyy.

Hakaniemen hegemonia veneessä tai yhteisessä veneessä

Suomen keskipisteessä asuvana (Oulu) alkaa nyt minulla olla mitta täynnä veronmaksajan, palkansaajan, yrittäjän, kuntapäättäjän sekä perussuomalaisen poliitikon roolissa. Täällä reaalielämässä rahan ja resurssien puute on huutava: hoitoon pääsy terveydenhuollossa takkuaa, edullisia peruspalveluita joudutaan laittamaan kiinni, velkaantuminen kunta-alalla pahenee. Pitää pystyä tekemään paremmin. Mutta Hakaniemestä ja ylipäänsä Helsingistä kantautuvat viestit lannistavat päivä toisensa jälkeen: Miksi takerrumme näin pieniin asioihin, kun meidän tulisi ratkaista katastrofaaliset ja olemassa oloa uhkaavat ongelmat.  

Siirretään Hakaniemi Tallinnaan

Samaan aikaan päivästä toiseen viimeiset puoli vuotta olemme joutuneet katsomaan työmarkkina-osapuolien sekä hallituksen väärillä työkaluilla sekä väärään aikaan tapahtuvaa asioiden kankeamista. Me täällä Oulussa osaamme kyllä täysin omin nokkinemme hoitaa työpaikoilla vallitsevat ongelmat. Hakaniemen hegemonioita ei tarvita täällä vääntämään julkisuudessa jotain mystistä imago- ja mielikuva-kampanjaa. Siirretään koko Hakaniemi vaikka Tallinnaan. Monessa ongelmatilanteessa ratkoessamme innovatiivisesti törmäämme Hakaniemi-sääntö-Suomen rajoituksiin. Usein työntekijän tappioksi.

Ja veronmaksaja maksaa lystin

Mitä ihmeen järkeä tapella jostain yhden sairaspäivän palkasta koko talvea: minä itse kuitenkin maksan kaiken kuntatyöntekijänä sekä kuntalaisena korkeampina veroina. Tätä ei moni julkisen sektorin lakkoilija ymmärrä: ei rahaa mistään tupsahda. Itse tämä maksetaan kaikki. Jokainen ylimääräinen euro otetaan velaksi ja sen velan maksaa palkansaaja veroissaan. Kuntien kohta aloittaessa karsinnat velkaantumisen rajoittamiseksi, työpaikat vähenevät ja palkkojen maksukyky heikkenee lisää ilman uusia rahoitus malleja. Julkisen sektorin työntekijä maksaa itselleen käytännössä kaikki edut. Samasta lompakosta.

Usko mennyt myös ammattiliittoihin

Seuratessani oman liittoni (Eläinlääkäriliitto) sekä yläjärjestöjen (Akava, SAK) epäloogisia ulostuloja, olen omalta osaltani tehnyt johtopäätökseni ja eronnut Eläinlääkäriliitosta. En jaksa uskoa ay-liikkeen toiminnan kehittymiseen ohjelmien ollessa jo oman organisaation ulostuloissa sisäisesti ristiriidassa. Työelämän etuja pitäisi kehittää, vientivetoista mallia vastustetaan ja kuitenkin pitäisi verotusta laskea. Ei mitään järkeä.

Afrikka Suomeen, duunarilla vitsit keittiön pöydän ääressä vähissä

Työttömyys lisääntyy ja 300 tuhannen työttömän riivaamassa Suomessa pitäisi SAK:n mukaan kuskata roppakaupalla afrikkalaisia duuniin Suomeen. Ja ilmasto pelastetaan siinä sivussa. En toisaalta usko työnantaja osapuolen ajoittain käyttämään voima-väsytys-politiikkaan tyäntekijöiden lakkojen murtamiseen. Ainoa, mikä kirpaisi kunnolla olisi lakkokassojen ajaminen aivan tyhjäksi. Sen jälkeen olisi ainakin jonkin aikaa rauhallista.

Mutta mikä olisi työntekijöiden henkinen tila raskaan taistelun jälkeen?

Jo nyt monessa duunariperheessä keittiön pöydän ääressä on vakava ja alakuloinen tunnelma toimeentulon heikkenemisen vuoksi. Energian hinta sekä korkeat korot syövät arkipäivästä vitsin aiheet. Toimeentuleminen on vakava asia. Palkka ei tahdo riittää, kaikesta pitää tinkiä joka välissä.

Mikä on ja tulee olemaan lakon jälkeen työntekijöiden ja toisaalta yrittäjien moraalin, itse-luottamuksen ja koheesion tila?

Pitkä ja kallis työtaistelu kevät keskinäisine riitoineen aiheuttaisi moraalin, itse-luottamuksen ja koheesion rapautumisen. Erityisesti koheesion olemme menettäneet viimeisinä vuosina repivien poliittisten kamppailujen sekä yhteiskunnan itsetuhoisen toiminnan seurauksena. Instituutiot, joille olemme antaneet luottamuksemme, ovat pettäneet pahanpäiväisesti Pisa-tuloksien, julkisen talouden velkaantumisen muodossa sekä Venäjä-nuoleskelijoiden myötä. Minne Molokin kitaan ne meidän verotulot oikein imeytyvät?

Jos aiomme nousta, meidän on pystyttävä maailman parhaaseen työmarkkinapolitiikkaan puhtaalta pöydältä. Nyt näyttää, että Suomi ajetaan ensin alas. Raunioiden savun hälvettyä kaikki palaavat nöyränä pöytään. Kunhan rahaa on menetetty niin paljon, että sieluun käy helvetin kipeää. Oletko koskaan tavannut aidosti onnellista työtaistelijaa lakon päätyttyä?

Mitä sitten? Mitä kemianteollisuuden 180 miljoonalla eurolla sitten saisi tehtyä?

Osa suosikkini on hyvinvointialueellamme Pohteella kovan väännön jälkeen lakkautetut lähipaloasemat. Pienten paloasemien toiminnan jatkaminen: kustannus vuodessa 30 tuhannen euroa, kolmelle paloasemalle rahaa kuluisi noin 90 tuhatta. Jäljelle jää 179,9 miljoonaa euroa. Käytetään meidän pohteelaisten palkkoihin ja voimme maksaa lähes 1000 e /kk lisää bruttopalkkaa. Tai muunlaiseen toiminnan kehittämiseen.

Seuraava vaihtoehto olisi luonnollisesti rahojen antaminen veronpalautuksina eli joko velkojen maksuna tai veroprosentin laskuna arvon suomalaisille veronmaksajille. Tämän kevään jälkeen ei tarvitse tällaisiä ajatuksia viljellä.

Mutta siitä huolimatta laitetaan Suomi kiinni. Oikein kunnolla. Menetetään rahaa. Pysytään köyhinä. Ruoskitaan itseämme kovaa.

Amen.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


68 kommenttia
Nimetön
Hämmentynyt
#1

Koville ottaa vallasta luopumaan joutuminen, SDP:lle. Tätä tuskaa yritetään korjata etenemällä AY-liikkeen savuverhon suojassa. (YLE:n gallupin mukaan tuloksetta.)
Sanaa demokratia voidaan tulkita monilla tavoin, mutta onko sitä rajallisen porukan näkemysten ajaminen, muiden asiaan vaikuttamaan pystymättömien kustannuksella? Vaaleissa voivat kaikki osapuolet vaihtaa porukkaa, mutta miten AY-liikkeessä?
Onko kyseessä sen ”viimeisiä taistoja”? Kiistämättä Ay-liikkeen tarpeellisuutta, voi todella kysyä, onko se kyennyt Suomessa uudistumaan? Onko vaarana, että joudumme luopumaan joistakin ”saavutetuista eduistamme”, tavalla tai toisella? Toinen tapa on hallittu, toinen hallitsematon. Muuallakin maailmassa osataan valmistaa tavaroita ja markkinat jaetaan uudelleen, joka päivä. Olemmeko rakentaneet edut osaksi velkarahan varaan, kute näyttää?
Ehkä hieman kannattaisi pohtia, että onko ”riiston linnake” EK ja nyt Hallituskin, ihan täysin väärässä joka asiassa?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Näin, joudumme päivä päivältä ja vuosi vuodelta tekemään enemmän töitä, säilyttääksemme nykyisen hyvinvointimme tason, jopa joudumme sitä alentamaan, jos emme sopeudu kilpailevaan maailmaan täydellä vakavuudella. Lakot ovat suolaa taloudellisiin haavoihimme, kun haavat tarvitsisivat ompeleita ja antibiootteja. Joudumme oikeasti tekemään töitä, jotta pärjäisimme kovassa maailmassa, jossa on valittava polkunsa koulutuksen, kekseliäisyyden ja sitkeyden avulla, unohtamatta paikallisia sopimisia ja kestämällä myös takaiskuja, joustavuutta ennen kaikkea kaikilla aloilla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#14

joskus 30-vuotiaana 24-62 tunnin päivystyksiä vetäneenä, tuntui että ei tätä röykkyytystä kyllä eläkkeelle asti hengissä selviä.

No nekin silloin tienatut verorahat velkoineen, korkoineen on kylvetty kehitysapuun, Kreikka-paketteihin, Siperian kaasuvoimaloihin, Unipereihin, EU -pelastus-korona-elpymispaketteihin, Afrikkaan-Afganistaniin, intersektionaalisen identiteetti/rotuopin edistämiseen Suomessa….. Ja loppua ei näy, ellei oikeesti ensin valtion kurssi käänny. Ja seuraavissa vaaleissa käänny kuntien kurssi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#18

Tätähän se nykymeno on, verotulot jaetaan kaiken maailman humpuukiin, ja omat palvelut kärsivät. Tästä menosta ei koskaan syytä demareita liikaa, ja nyt lisäksi se vihreä humppa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Iloinen
#23

Voisiko Suomen demarit vaihtaa Ruotsin demareihin? Jos kerran kokoomusta on tituleerattu, että he ovat ikäänkuin Ruotsin demarit, Suomen demareilla olisi siten 40 prosentin kannatus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#24

Skandinavia on liittynyt vahvasti siperialaiseen kylmäketjuun korkeapaineista päätellen, eli ilmasto on viilenemässä vuosi vuodelta äärimmäisiin olosuhteisiin. Viimeistään nyt tulee tajuta, että mm. Suomen ilmasto ei ole lämpenemässä, vaan rajussa kylmenemismoodissa. Alle kymmenessä vuodessa saamme nähdä senkin ihmeen, että Barentsinmeri jäätyy umpeen, joka vahvistaa ja nopeuttaa jääkauteen joutumista, ja vähitellen kylmän purkaukset ulottuvat talvi talvelta yhä etelämmäksi. Tällä hetkellä maanpallon manneralueista noin 100-120 miljoonaa neliökilometriä on pakkasen puolella, eikä maapallon keskilämpö ole noussut mihinkään varsinkaan hiilidioksidin vuoksi, jossa oleellista on se, että ne kasvavat kaupunki lämpösaarekkeet on otettu älyttömästi keskilämpöjen laskentaan mukaan. Kuivuus johtuu mm. Australiassa Etelämantereen muodostamasta matalapaineesta valmiiksi kuivilla Australian tasangoilla jne.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#26

Riippumattomat tutkijat eivät ole löytäneet yksiselitteisiä ja selkeitä merkkejä ihmisen vaikutuksesta maapallon lämpötilaan. Tarvitaan lisää tutkimusta…… Maatalouden kriisi Suomessa osoittaa ja että S-ketjussa myydään kasvisruokaa alennuksella/tuettuna, ettei kannettu vesi kasvis-kaivossa pysy. Joskus testannut muu yms tuoteita, niin kun katsoo ’liha-pihvin’ valmistusaine luetteloa ja rasvapitoisuutta, ei tarvitse ihmetellä, että Suomessa ylipaino-ongelmia….SAssin lentoemotkin olivat todella solakoita 50 luvulla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#27

Viljelykelpoinen maapallon pinta-ala on käytännössä jo käytössä, eikä lisää juuri saada, kuin keinotekoisin menetelmin. Sen sijaan karjankäyttöön sopivaa maata vielä löytyy. Avomaaviljely on lisääntynyt siten, että kasteluun ei juurikaan liikene vettä, eli ongelman ydin on liika väestö, ei ilmasto tai sen muutokset. Tulevaisuus on pääosin kasvihuoneviljelyä, etenkin alueilla, jossa vedestä on niukkuutta, kun vastaavasti kasvihuonetoiminta on ilmakehän hiilidioksidipitoisuuksilla täysin kannattamatonta, tarvitaan runsaan hiilidioksidin lähteitä, joita on mm. kivihiilestä vapautuvan hiilidioksidin puhdistamista ja hyödyntämistä kasvihuonetoiminnassa. Tämä ymmärretään vasta vuosien päästä suuremmin, mutta näin katsaus tulevaisuuteen. Kasvihuoneissa vettä voidaan kierrättää tehokkaasti. Maapallon märehtiviä on miljardeja, joten metaani ei siitä poistu, että vaatimaton maitoa ja lihaa tuottavat karjamme lopetettaisiin. Liha- ja maitokarja tarjoaa luonnolliset vitamiinit, pillerien sijaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#30

Suomi on nurmen viljelyn suurvalta; heikompi ravinteisilla tai turvepohjaisilla saadaan kuitenkin märehtijöille sopivia korsirehuja kasvatettua. Nuokin maat muutoin kasvaisivat lähinnä maisemallisesti kiinnostavia kasveja ja puita, mutta suomalaisen maanviljelijä-elintarvike-teollisuus ketjun siivittämänä muuttuvat yhdeksi maailman korkeatasoisimmista tuotteista. Näitä tuotteita pidän ympäristön puhtauden ja väljyyden puolesta luomuun verrattavana luksuksena, jota vain itse suostun käyttämään oman maitotuote-baari-kaappini täydennykseksi.
Kaikki tämä, Pohjolan perukoilla, tuulisen Itämeren rannoilla. Jotain meissä on oikeaa, aitoa ja tehdään valiota. Että löytyykö rajan itäpuolelta vastaavia keittiöpöydän luksussisältöjä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#34

Suomessa on luokkaa 800 tuhatta nautaa, kun Intiassa niitä on noin 16 000 000, mutta vain suomalainen nauta tuottaa kaiketi metaania. Poroja ja muita märehtiviä on maailmalla satoja miljoonia, puhumattakaan Uuden Seelannin kymmenistä miljoonista lampaista. Kuitenkin vain suomessa nuo lämmittää ilmastoa metaanillaan, yksi kaupan tärkeimpiä ravintotuotteita, maito- ja lihajalosteet. Mietitäänpä, että että kaikki nuo maito- ja lihatuotteet poistetaan kaupoista, mitä sinne jää, salaattia, salaattia ja salaattia, ravintoarvoltaan nolla-arvoista syötävää. Meiltä loppuisi työvoima mihinkään tehtäviin, jos meiltä viedään ruoka pöydästä, vihreät ovat tekemässä sitä. Se on helvetin helppoa siellä Kallion vihreille puhua paskaa kaljajuoppoloissa rehun syöttämisestä raskasta työtä tekeville duunareille. Jokainen totta kai syö mitä haluaa, tai mihin on varaa, mutta joku tolkku näille viherkommareille on saatava.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Iloinen
#37

Säähän sekä tuotantomenetelmään liittyvää riskiä eläinperäinen ruokatuotanto on oiva keino vähentämään. Niin maankäytön, tautiriskien hajauttamisen kuin ajankäytönkin hajauttamiseksi. Tuotantomenetelmä joka on toiminut Kannaksella 39-44, toimii myös nykyaikana ja edelleen todistetusti.
Hallinto on uudelleen määriteltävä, joka päättää byrokratian rattaissa, mitä suupaloja kouluissa, ruokaloissa ja muussa elämässä, mitä ihmisen saa suuhunsa laittaa. Koska ilmastotutkimus on keskeneräinen ja tarkennuksia vailla, jääköön kasvissyönti vapaavalintaiseksi vaihtoehdoksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#39

Pienestä jääkaudesta, joka on vahvasti osoitettu, on syytä ottaa opiksi, lihakarjaa on oltava varastoissa pitkien talvien ja kriisien varalta. Tuontiruoka, kaikenlainen kasviperäinen ravinto ei riitä puolustuksen ylläpitoon, etenkään sotarintamilla taisteleville miehille, jotka suojaavat koko maan väestöä, naisia ja lapsia kasakoilta, jotka ensin raiskaavat naiset ja lapset, ja sen jälkeen tappavat. Venäläiset eivät lopeta lihansyöntiä tai fossiilisten käyttöä, käyttävät holtittomasti viinaa ja tappavat. Kriisien aikana laivat eivät tuo, täydennä ruokavarastoja, eikä kasvispihvejä tehdä lumesta, noita ravintoarvoltaan nolla-arvoisia elintarvikkeita. Samoin energian tuotanto tulee perustua puhtaasti kivihiileen, jota voidaan varastoida ulkotiloissa rajattomasti, ja siitä voidaan tislata polttoaineita moneen käyttöön, häkäpöntöt muistaen, jotka pelastivat kun öljyä ei ollut saatavissa. Myös puusta ja turpeesta voidaan valmistaa polttoaineita, joilla junat ja panssarivaunut toimivat.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#40

Kunnat tulee velvoittaa rakentamaan hiilivoimaloita, joilla sähköverkoston haavoittuvuus kriisien aikoina kompensoidaan. Polttoaineina tulee voida käyttää kaikkea mahdollista, mitä maassamme on helposti saatavissa, mutta ilmaston kylmetessä myös kivihiilivarastot tulee olla täynnä. Vihreäliike tulee asettaa vihollisen tukemiseen tarkoittavaan karsinaan, vihollisen tukeminen tulisi julistaa rikolliseksi toiminnaksi. Suomen turvallisuus lepää täysin energian ja ravinnon omavaraisuudessa, koska Itämeri tai lentorahti ovat kriisien aikoina riskialttiita sotaterrorismille, helppoja maaleja nykyteknologialle tai sotakalustolle, oli voimasuhteet mitkä tahansa. Jokainen voi kohdallaan punnita, kuinka kauan säilykkeet kaapissa riittää vuosia kestävissä konflikteissa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#41

Maapallon elämä on vain hiuskarvan varassa. Ilman öitä ja sen muodostamia matalapainetta, josta vesihöyryä ilmakehään, elämä maapallolla voisi päättyä dramaattisesti laskeutuvien kylmäsolujen vuoksi. Kylmin paikka maapallolla on tällä hetkellä Tyynenmeren itäisellä osalla, korkeudella 70 hPa, noin miinus 85,9 C astetta. Hiilidioksidin lisääntyminen maapallolla teollistumisen alun jälkeen ei johtunut ihmisen toimista, vaan mannerjäätiköiden laajoista sulamisista, jossa maan albedo muuttui rajusti, ja mikrobitoiminta, kuten myös metsäpalot mahdollistuivat massiivisesti. Ilmakehän heikko hiilidioksidin taso ei riitä ruoantuotannossa, ja esim. kasvihuonetoiminta on kannattavaa pohjoisilla alueilla vain lisähiilidioksidin avulla, jossa pitoisuutta on nostettava vähintään kaksinkertaiseksi ilmakehän pitoisuuteen verrattuna. Siksikin me tarvitaan runsaita hiililähteitä, jotta tuo mahdollistuu, eli mm. kivihiilen poltosta saatua puhdistettua hiilidioksidia, tämä ymmärretään myöhemmin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ilmaston lämpenemiselle selityksensä
#42

Lisäksi maapallon ilmastoon vaikuttaa rajusti harvemmin esiin tullut sykli, akselin kaltevuuden muutokset, totta kai auringon säteilyyn alueellisesti vaikuttava sykli, jonka jakso on 41 000 vuotta. Oletus tällä hetkellä se, että kaltevuus olisi noin 23,4 astetta, mutta kun mitataan se pohjoisen pallonpuoliskon talven aikana, kaltevuudeksi saadaan noin keskimäärin 22,605 astetta, kun vaihteluväli on noin 22,1-24,5 astetta (jokainen voi itse mitata ja varmistaa asian). Tuossa oleellista on se, että säteilyn lisääntyminen mereisen eteläisen pallonpuoliskon osalle lisää vesihöyryä maapallon ilmakehään, kun vastaavasti syklin toisessa päässä säteily on vähäisempää valtamerialueella, ja myös ilmasto kokonaisuudessaan on viileämpi. Vesihöyry on ylivoimaisesti tärkein ilmastokaasu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#43

Lisään vielä, jos akselin kallistumaa katsotaan pohjolan talven aikana kokonaisuutena napojen suhteen, niin säteilyn summaksi saadaan 45,21 astetta (27,64+17,57), eli varsin etelä painotteinen ja valtamerialueille osuva säteily tällä hetkellä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#44

Korjaan, siis akselin -kallistuman- summaksi saadaan 45,21 astetta, joka ei ole sama, kuin säteilyn kulma, jossa säteilyn painopiste on tällä hetkellä eteläisellä pallonpuoliskolla. Etelämannerta kiertävä Länsituulten virta ja sitä ympäröivät merialueet saavat säteilyä päivittäin täyden annoksen, ja muodostavat merkittäviä matalapaineita ympäri Etelämannerta varsin pohjoisille leveysasteilla, jopa 34.55 S korkeudelle Atlantin puolella. Vesihöyryn määrä ratkaisee ilmasto käytännössä koko maapallon laajuudelta, jossa hiilidioksidilla ei ole muuta virkaa, kuin tuottaa ravintoa väestöön hukkuvalle maapallolle.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Iloinen
#50

letkan perään ei mahdu, siksi tähän keulille kommenttia….. Päiväntasaajalla vesihöyryn haihtumiseen kuluu noin 30 kertaisesti enemmän energiaa kuin ihminen tuottaa ’ihmisen aiheuttamaa energiaa’ käyttämällä polttoaineita. Lisäksi vesihöyry maantasalla on näkymätöntä, mutta muodostaessaan pilviä aiheuttavat vastaavasti myös heijastumaa avaruuteen sekä blokkaa aurinkoenergian pääsyä maanpinnalle. Mitä enemmän kosteutta, sitä enemmän pilviä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#52

Haihtuminen merissä on myös meriä viilentävä reaktio, eksoterminen, kuten myös vedyn palaminen tuottaa lämpöä ja vettä
muodostamaan pilviä, joka heijastaa saapuvaa säteilyä takaisin avaruuteen. Samoin vesipilvet heijastavat myös avaruuteen lähtevää lämpösäteilyä takaisin pintaan, joten vesihöyryn muodostuminen matalapaineisella alueella tärkein ilmastojen lämpötilojen säätelijä. Tuossa pelkästään kylmien, tiiviiden ja raskaiden ilmamassojen aiheuttamien korkeapaineiden muodostuminen toisaalla aiheuttaa matalapaineisia alueita herkimmin merialueilla. Luonto on järjestänyt vedenkierron juurikin haihtumisen ja matalapaineiden avulla. Vesihöyryn kiteytyminen lumeksi pilvissä, niiden rasko kasvaa, ja muodostaa lumisateita jne. Hiilidioksidilla ei juurikaan käytännössä merkitystä säteilyn heijastuksiin suuntaan tai toiseen, koska pitoisuus on liian vähäinen. Stratosfäärin otsoni, vesihöyry ja hiilidioksidi leikkaa UV-säteilyn määrää, eli hiilidioksidin hyödyt ovat haittoja suuremmat.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#28

Fossiilivapaa energia on nyt parhaiten markkinoitua energiaa, mutta maksaa enemmän, kuin kaikkia maapallon kusetukset yhteensä. Rahat katoavat ulkomaille, kuin savuna ilmaan. Kuka perkele keksi fossiilivapaan energian, pitäisi saada noopeli kusetuksen maksimoimisesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#29

Vain täysidiootit uskoivat vihreän siirtymän kusetukseen, mutta kukaan ei voi väittää, että tästä ei varoitettu jo ajat sitten. Vahinko vaan, että valtion hallinnossa, jopa huipulla uskottiin kaikkeen vihreänsiirtymän tuomaan autuuteen, kuin lapset satuun. Ei voi muuta kuin sanoa, kärsikää nahoissanne. Välttäkää kahvinkeittoa ja sammuttakaa lietenne, jotta sadoille tuhansille sähköautoille riittää latausvirtaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#31

Riippumattomat ilmastotutkijat saavat IPCC:n ilmasto malleilla omilla lähtötiedoillaan eri maissa erilaisia tuloksia. Käytännössä jokaisen mediassa esiintyvän ilmasto/kriisi/ääri-ilmiö-väitteen pystymme osoittamaan vääräksi tai että emme pysty sanomaan tarkasti ilmiön aiheuttajaa.

On palvelus kansalaisyhteiskunnalle pitää yllä riippumatonta keskustelua ja levittää oikeaa tietoa kansalaisille, joka katajaisuudestaan huolimatta ei omaa päätään ympäristö-eliitin esimerkin mukaisesti tuulivoimalan teräsrunkoon maanisesti hakkaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#33

Tuulivoimaa tulisi arvostella sen kokonaishyödyttömyyden vuoksi. Suomeen on rakennettu 962 tuulivoimalaa, johon on kulunut noin 96 200 000 tonnia pelkästään raudoitusterästä, noin 577 200 kuormaa betonia, sähkölinjoja ja teitä tehty ym. raaka-aineet. Silti tuo sattumavoima kattaa parhaimmillaan vain noin 10% maamme sähköntarpeesta, mutta ei silloin, kun kulutus on suurinta, eli talvipakkasilla. Kuitenkin suunnitelmissa on edelleen rajaton määrä tuulivoimaloita, jotka pilaavat mm. vihreä kasvun, jokainen luokkaa hehtaarin pysyvästi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#36

Korjaan, tuota raudoitusterästä on kulunut noin 96 200 tonnia, eli noin sata tonnia/tuulivoimala.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#38

avohakkuut ovat tikun nokassa. Mutta tuulivoimarakentamisen avohakkuita ei lasketa.
Tuulivoiman aiheuttamat hakkuut siirtolinjoineen vaikeuttavat normaalia metsän- ja maataloudenhoitoa pinta-alamenetysten lisäksi. Toteutuessaan täysimääräisenä.

Ja siihen vielä lavoista irtoavat mikromuovit kulumisen seurauksena. Arviolta peruskokoisessa turbiinissa Norjan/Englannin tutkimuksien mukaan yli 60 kg/vuosi, vaikeissa olosuhteissa nopeamminkin. 15 voimalaa suhuuttelee jopa tonninkin muovikuormaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#46

Luonnossa esiintyvät mikromuovit ovat peräisin vanhoista talomaaleista, rakennuksista saneerauksista ja purkukohteista, ei pumpuli-topseista tai pullonkorkeista jne. Vanhat kaatopaikat ovat edelleen voimissaan ja rakennusjätteitä täynnä, jossa vedenkierto kuljettaa ne meriin. Muoveista jauhaminen työllistää varmasti satoja tai jopa tuhansia virkamiehiä, mutta kun mielikuvitus ja ymmärrys puuttuu, niin se on korvattu byrokratialla. Aasialaisessa joessa makaa muoviroskaa miljoonia tonneja, karanneita laivoja ym. muuta, kuten tsunamien jäljiltä Tyynenmeren pyörteissä. Muovipelkomme ei puhdista meriä, sitä varten olisi tehtävä raakaa työtä ja investoitava valtamerien siivoamiseen, ei jatkuvasti kuritettava suomalaista taloutta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#56

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010102147.html
Toinen ongelma on se, että osa Suomen tuulivoimasta ovat ulkomaalaisten yhtiöiden omistuksessa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Huoltovarmuus päin persettä
#32

Huoltovarmuuden kannalta me tarvitaan myös runsaasti kivihiilivetoisia rautatievetureita, sodat tai kriisit eivät tule kello kaulassa. Tuo tarkoittaa myös sitä, että runsaita varakivihiilivarastoja löytyy ympäri maan, ja panssarit saadaan ajallaan sinne, missä niitä tarvitaan. Kivihiilivetoisen veturin voi tarvittaessa muuntaa nopeasti myös puulle, eli halolle. Ydinvoimaloita totta kai tarvitaan, mutta on myös ymmärrettävä, että niiden rakentaminen tuntuu kestävän jopa vuosikymmeniä, ja ne on helppo tuhota vain yhdellä ohjuksella, kuten laajat sähkönjakeluverkot vain lennokeilla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#35

Juuri näin, ja huoltovarmuuden maksimoiseksi tarvitaan myös suuria liikkuvia voimalaitoksia, jotka kulkevat rekka periaatteella sekä polttoaineineen että voi hyödyntää paikallisia käytettävissä olevia polttoaineita. Nämä massiiviset energiarekat voitaisiin toimittaa mihin tahansa paikallisiin kriisien tarpeisiin, pitämään vaikka kaupungin osaa sähköissä, mikäli tilanne vaatii. Mainitun laisia varavoimarekkoja tarvitaan myös varmasti maailmallakin kriisitilanteisiin, joten sillä on kaupallistakin merkitystä vientialalla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#45

Näin juuri, kivihiili nykynormein poltettuna ja sähkösuodattimilla puhdistettuna mm. USA:ssa on täysin puhdasta maakaasun veroista ja tehoista energiaa. Kivihiilen mainehaitat ovat peräisin alkuajoilta, jolloin ilmakehään päätyi runsaasti epäpuhtauksia, mm. elohopeaa jne. Maakaasu on jopa haitallisempaa, kuin hallittu puhdistettu kivihiilen poltto. Kivihiilestä tislattu ja vesikaasun avulla hyödynnetty energia soveltuu hyvin mm. kaupunki- eli keittiökaasuksi, jota ei saa nykyaikana unohtaa ja hävetä, koska kivihiili on riittoisin vakaa energiamuoto josta ei muodostu syvälle haudattavia ongelmajätteitä kymmeniksi tuhansiksi vuosiksi. Toista se on mm. Kiinassa, jossa hiiltä poltetaan täysin saasteista huolimatta, johtuen toisesta maksimaalisesta virheestä, ns. savupiipputeollisuuden ajosta Aasiaan, käsittämätön virhe.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#47

Valtion etu verotulojen kannalta on mahdollisimman korkea sähkönhinta, kuten kaikki muutkin korkeat hinnat, joissa on arvonlisävero mukana. Onko tämä maan talouden ja vientiteollisuuden vaikkapa työvoiman kannalta älykästä, jossa kaikki hinnat olisi hyvinvointia ajatellen oltava maailman kalleinta? Kun vienti tyssää hintojen ja palkkojen korkeuteen, kaikki vielä elossa oleva on verotettava luita myöten ja kahteen tai kolmeen kertaan. Suomi tarvitsee uudet ja verovapaat aivot, jotta hyvinvointimme olisi muunkin kuin maksimaalisen maailman kattoa hipovan verotason korkeuksilla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#48

Sähköautot ovat verokusetuksen uusi muoto, kilometriverojakin pahempi susi. Pian kilowatti maksaa euron, josta hinta lähtee nousemaan, nuo kun on helppo rahastaa mittarin mukaan. Täyssähköautot ovat kultakaivos varsinkin tuleville kommunistihallituksille, suorastaan timanttikaivoksia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Jotain järkeä sähköautoistumiseen
#49

Näin, sähköauton pelkkä aamuinen lämmitys voi maksaa puolensataa euroa, tuhansia euroja talvikuukausina, jolla saa pikkubensa-autoon kuukauden tai kahden polttoaineet, riippuen siitä paljonko ajaa. Vähän ajavalle tankillinen riittää jopa vuodeksi, eikä ole riippuvainen sähköverkon tilasta, eikä varsinkaan rasita sitä. Sähköautot soveltuvat paremmin lämpimiin maihin, jossa liikennettä onkin huomattavasti enemmän, ehkä miljoonia kertoja enemmän, kuin täällä pohjolan perukoilla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Iloinen
#51

Energia ratkaisun tulee olla puhdas, toimintavarma ja puhdas. Ei tuo lauhdevoimala hiilenkeräyksellä näytä kovin kalliskaan olevan. Kustannus samoissa raameissa kuin muillakin lähteillä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#53

Juuri näin, puhtaus ratkaisee, ja tehokkaat suodattimet ovat avainasemassa, ei se, mistä energia otetaan. USA:ssa vanhat saasteita tuottavat hiilivoimalat lienee jo purettu ja kierrätetty viimeistä myöten ja uusinta tekniikkaa kaikilta osin, kuten suodattimet poistavat kaikki terveydelle haitalliset hiukkaset. Hiilidioksidin talteenotto on myös mahdollista nykytekniikoin, ja se voidaan hyödyntää monin eri tavoin, käyttää sitä sammuttimiin, kasvihuoneviljelyyn ym. miljooniin käyttökohteisiin, mm. hiilivedyn valmistamiseen. Vety sellaisenaan on vielä liian vaikea aines säilyttämisen kannalta, eli jotain välimuotoja on kehitettävä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#54

Kiina on keskittänyt teollisen tuotantonsa kaakkoisen Euraasian alueelle, joka vastaa lämpötiloiltaan jokseenkin pohjoisen Afrikan korkeuksia, joten halpa hiilivoima ja vähäinen
lämmitystarve takaa kilpailukyvyn mennen tullen eurooppalaiseen teollisuuteen verrattuna. Sairas viherkiima on varma tuho eurooppalaiselle teollisuudelle ja hyvinvoinnille, kuten menetämme myös turvallisuutemme tulevissa koettelemuksissamme.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#55

Jos meillä Suomessa keskityttäisiin hiilivoiman vihan sijaan kehittämään uusia energiamuotoja, ja hiilellä varmistellaan sekä uuden energian kehitysaikaa, kuten ydinvoimaloiden valmistusaikaa, niin jotain tehtäisiin sen eteen, että emme joudu pörssisähkön vangiksi lopun ikäämme. Pörssisähkön kanssa meillä käy huonosti, kun sähkön loppuminen on väestön tarpeiden ja harkinnan varassa, tai se maksaa 10-100 euroa kilowatti. Totta kai sähköä tässä järjestelmässä riittää, hinta vain voi olla mitä tahansa. Puhutaan pumppuvoimaloista ym. varsin matalaenergisistä ratkaisuista pääratkaisuna, leikkikoululaisten ratkaisu. Kun meillä talvisin kylmää riittää, voisimme hyödyntää sitä, ja maankuoren lämpöä, eli geotermistä lämpöä, sekä sähkön- että lämmöntuotantoon turbiinitekniikalla, jossa kuoreen louhitaan laaja onkaloketju syvälle. Systeemi käynnistetään talvella esim. tuulivoiman avulla, ja kylmä ilma pumpataan eritetyssä putkessa syvälle lämpölaajenemaan, joka ohjautuu turbiinien kautta ulos.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#57

Jääkaudella me tarvitaan kallioon louhittuja viljelystiloja ravinnon tuotantoa varten, sekä sähköntuotantoa että lämpöenergian että veden takia, joten siihen saakka näitä luolastoja voidaan käyttää paineilman varastointiin mm. tuulivoiman aikana ja myöhemmin ruoantuotantoon. Hiilidioksidin tuotanto ja varastointi on aloitettava ajoissa, hiili on kultaakin kalliimpaa maansisäisessä ruoankasvatuksessa, jossa tilanne tosiallisesti kylmän ilmaston tilassa on käytännössä mahdotonta, kuten pinnalla olevat kasvihuoneet, joita ei pystytä lämpöeristämään riittävästi jääkautisessa ilmastossa. On laskettu, että mm. USA tulisi toimeen omalla geotermisellä energialla nykyisellä kulutuksella jopa 700 vuotta, joten lumipeitteinen pohjoinen pallonpuolisko tulee joka tapauksessa ottamaan geotermisen energian tärkeimmäksi energiakseen, jollei sitten mahdolliset fuusioreaktorit ratkaise energiaongelmaa jossain vaiheessa. Tuulivoimalat eivät ratkaise energiaongelmaa, romanttinen toimimaton ratkaisu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#19

Suomi on köyhä ja siksi jää !? Vääpeli sanoi meille alokkaille 52 vuotta sitten , kun jakoi meille kuluneita , varusteita !?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#25

Ettei ollut Björn Wahlroos kesätöissä? kun noin hyvin tiesi. Kyllä suomalaisille raha kelpaa, mutta kun hallintoeliitillä pakkoliikkeen tyyppinen-oireyhtymä lähetellä paali-rahaa ympäri universumia. Suomen eliitti tulee määritellä uudelleen…. Mikään tutkinto ei saa mennä yli osaamisesta. palautetaan norsunluutornista takaisin keski-luokalle se taloudellinen ja poliittinen valta, joka sille kuuluu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#21

Kannattaa jo lähteä. Älä yhtään meitä sääli ja mene vaan. Yritämme jotenkin keplotella. Lakkoillaan vaikka ja pidetään puoliamme.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#7

Helikopteri perspektiivistä katsottuna pääoma sijoittajaa kiinnostaa vain varma tuotto. Suomi Natomaana on saanut jenkit kiinnostumaan meistä aivan uudella tavalla. Yleislakko saa pääomaan liikkumaan muualle Eurooppaan.
Vaikka Hakaniemessä torjuntasodan poterot on kaivetty syvälle moreenin uumeniin, voitte ulkomaan vienti tilastoista huomata Suomen viennin laskeneen noin 30 % kahden vuoden takaisesta. Sitä ennen junnattu tasaisesti pitkän aikaa paikallaan. Rahan arvon heikkeneminen ja velkaantuminen huomioiden, olemme köyhempiä ja meillä on edelleen hurja veroaste estämässä kotitalouksia voimasta hyvin.
Julkisella puolella asuu Moolokin kita.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#13

Ruotsin kruunun heikentymisen vuoksi Stora Enso siirtää TAAS tuotantoaan Ruotsiin, kuten teki viimeksi 2008 sulkiessaan Kemijärven tehtaan, kun edellisen kerran kruunu heikkeni. Vahva euro tappaa talossa ja puutarhassa.
”Stora Enso aloitti muu­tos­neu­vot­te­lut, koko Oulun tehtaan hen­ki­lös­tö voidaan lo­maut­taa”

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#17

Kiva täältä Oulusta ajella Haaparantaan. kunhan polttoainekin laskee 40 ct litralta , saadaan näyteikkuna suomalaisille ettei verohelvetti ole ainoa vaihtoehto sosialismille. Hyvinvointi valtio voi olla myös matalilla veroilla, kunhan kaikki tekee töitä eikä höttötöitä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Olavi Koskela
#2

Itse kannattaisin nk japanilaista lakkoa: sitaistaan sopivan värinen nauha hihaan – mikä tarkoittaa, että ko lakkolainen halveksii syvästi työnjohtoa/työnantajaa. Töitä toki painetaan kuten aina.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#9

Kyllä japanilaiset vientikansana osaavat laskea tarkkaan: jokainen tunti ilman vientituloja kotona makaamisen sijaan aiheuttaa tappioita maailmanmarkkinoilla….
Suomessakin, jos kemianteollisuus laitettaisiin kiinni, pelkät suorat verotulo menetykset vuotta kohden tekisivät 5% loven valtion tuloihin.
Yleislakossa lovi olisi helposti noin 4-5 kertaa suurempi.
Kalliiksi käy sairaspäivänkorvauksien puolustaminen. Mutta nyt taidetaankin puhua ’arvoista’?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#3

Kohta kun itärajaa taas raotetaan,niin kyllä sieltä tulee niitä SAK:n kaipaamia”työntekijöitä”pilvin pimein.Putikan porukathan on pidättäneet”siirtolaisia”monia tuhansia.Ja ne on ilmeisesti tarkoitus kyörätä raja-asemille heti,kun rajaportteja raotetaan?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#11

Itänaapuri on kyllä soluttanut hallinnon niin perusteellisesti kaikenmaailman laillisuusvalvojilla.

Elon Muskin Twitterin opeilla pitäisikö kokeilla 80 % leikkausta. Palkkaa sitten burokraatteja takaisin lisää, jos tuntuu ettei hallinnon seinät pysy muuten pystyssä. Vähenisi itä-mieliset samassa suhteessa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kansallinen
Hämmentynyt
#4

Murtomäen salolla 1.3.1956 metsätyömiehet eivät liittyneet suurlakkoon. Tykkäsivät kai, että lakkoilu on etelän humpuukia. Eikä heillä ollut lakkokassaa…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Lakkoilu on Hakaniemen humpuukia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Iloinen
#15

Saman Hakaniemen torin ympärillä pyörivät. Eikö siitä ole lyhyt matka sovinnon tekoon. Turhaa Nesteen jalostamon ja Kokkolan ketunlenkkiä tähän sotkee.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Iloinen
#10

Mitä jos lakkokassan saisi joka palkkapäivä puhtaana käteen?

Löytyisikö yhteiskunnallisesti niin kovaa koheesiota ja yhteenhiileen puhaltamista?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#5

Hakaniemen suurimmat pomot kävivät itse safarimatkalla Afrikassa ja puhuivat niin lämpimästi ulkomaisesta työvoimasta safarin aikana. Tosiasiassa Hakaniemessä olisi hyvä miettiä, ajavatko he työpaikat itse pois Suomesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#12

Oisko tuo työpaikkojen ulosajo Suomesta nyt sitten sitä ’Hakaniemelöintiä’?
Kumpi on tarinan pahis: EK vai SAK?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kansallinen
Hämmentynyt
#16

Matti. Ymmärrän, että kyllästyt tähän monikulttuuri-hulluuteen. Toivon, että kestät. Meille kansallismielisille vielä päivä paistaa!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Utelias
#20

Keskusmuisti itsellä kyllä kestää, on tehty valuraudasta ja päällystetty patrioottisella teflonilla.

Sosialismi kaatuu siinä vaiheessa, kun ei ole enää jaettavaa. Tai jos kansalaiset eivät päästä enää sosialistia omiin taskuihinsa.

Ensimmäinen kohta on jo toteutunut. Jälkimmäinen kohta näyttäisi koko ajan kasvavalle joukolle valkenevan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000