Perussuomalaiset

Matti Heinonen

VÄHEMMISTÖKIELI

2 kommenttia

Suomessa on kaksi virallista kieltä. Virallista kieltä suomea äidinkielenään käyttävät Suomen kansalaiset ja virallista vähemmistökieli ruotsia äidinkielenään käyttävät Suomen kansalaiset.

Muita vähemmistökieliä Suomessa ovat muun muassa:

Vähemmistökieli saamea äidinkielenään käyttävät Suomen kansalaiset, vähemmistökieli venäjää äidinkielenään käyttävät Suomen kansalaiset, vähemmistökieli englantia äidinkielenään käyttävät Suomen kansalaiset, vähemmistökieli arabiaa äidinkielenään käyttävät Suomen kansalaiset ja niin edelleen.

Ja sitten kuviteltu tapausselostus:

Euroopan Unionin korkea virkamies on kutsunut Suomen ja Ruotsin edustajat puheilleen. Virkamies toteaa: ”Tiukan taloudellisen tilanteen takia Euroopan Unioni on päättänyt vähentää Euroopan Unionin virallisten kielten määrää, joten joko suomen tai ruotsin kieli putoaa pois virallisten kielten listalta. Nyt on päätettävä, kumpiko kieli jatkaa Euroopan Unionin virallisena kielenä.”

Tähän Ruotsin edustaja toteaa: ”Suomessa vähemmistökieli ruotsilla on virallisen kielen asema ja sitä opiskellaan pakollisena kielenä Suomen kouluissa, joten suomalaiset osaavat ruotsin kielen. Tästä johtuen on luonnollista, että Euroopan Unionin virallisena kielenä jatkaa ruotsin kieli.” Korkea virkamies kysyy Suomen edustajalta: ”Onko tilanne tällainen?” Suomen edustaja vastaa: ”Kyllä. Suomessa vähemmistökieli ruotsilla on erityisasema.” Korkea virkamies tekee päätöksensä: ”Asia selvä. Ruotsin kieli jatkaa Euroopan Unionin virallisena kielenä ja suomen kieli ei jatka.”

Suomen kieli pysyy elinvoimaisena vain, jos sitä velvoitetaan käyttämään niin puhuttuna kuin erityisesti kirjoitettuna kielenä. Esimerkiksi:

– Suomessa ammatteihin on oltava mahdollisuus opiskella ja valmistua suomen kieltä käyttämällä.

– Suomessa kuluttajille myytäviin laitteisiin ja tuotteisiin on oltava suomenkieliset käyttöohjeet laitteen ja tuotteen mukana kirjallisesti.

– Suomen oman julkisen valllan on suojeltava suomen kieltä ulkopuolelta tulevasta painostuksesta välittämättä.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
Hämmentynyt
#1

Hyvältäpä tämä alkaa näyttämään Matti , ei se ole sanottu vaikka Suomi putois kelkasta ,kyllä nämä suomen isänmaalliset päättäjät osisi senkin tempun viedämaaliin ?!?! Eikö niin ???

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Pakkoruotsi pois Suomesta!

Pakkoruotsi poi kouluista!

Pakkoruotsi pois virkamiehiltä!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000