Perussuomalaiset

Matias Turkkila

Sodat, kotiovelle saapuvat

HS, tänään:

”Venäjän-tuntija, ulkopolitiikkajohtaja Ian Bond kehottaa Suomea muistamaan, että EU:n yhtenäisyys luo turvallisuutta. Bondin mukaan Venäjä etsii nyt EU:n heikkoja lenkkejä. Heikot maat Venäjä voi ottaa silmätikuikseen ja alkaa painostaa niitä erilaisin keinoin.”

Espanja, silloin

Hatarat koalitiot ovat juuri niin vahvoja  kuin niiden heikoin lenkki. Karmaiseva esimerkki lähihistoriasta on Espanjan epäonninen liittyminen Yhdysvaltojen johtamaan ns Halukkaiden koalitioon (”Coalition of the Willing”). Elettiin vuotta 2002, ja Yhdysvallat oli päättänyt iskeä Irakiin.  Se kasasi epäsuhtaisen ”halukkaiden” joukon liittolaismaistaan ja lähti sotaretkelleen tunnetuin seurauksin. Koalitioon liittyneiden maiden kansalaisten haluttomuus oli merkillepantavaa. Espanjan kansalaisista 13 prosenttia olisi kannattanut sotaretkeä, jos sillä olisi ollut YK:n mandaatti tukenaan. Eipä ollut.

1300 espanjalaista sotilasta lähti kuitenkin matkaan ja aloitti Regime changen sitä kuuluisaa Axis of evil:iä vastaan. Taktiikaksi valittiin Shock and Awe. Koalitioon taisi kuulua pari mainosmiestäkin, termeistä päätellen.

Siellä sitä sitten hyökättiin, pommitettiin, valloitettiin ja välillä vartioitiin. Sota sujui vuoden verran niin kuin nyt sotien on tapana sujua.

Mutta sitten tuli maaliskuun yhdestoista päivä.

Kotimaan pääkaupungissa Madridissa räjähti. Yhtä aikaa räjähtäneet selkäreppupommit repivät neljä lähijunaa kappaleiksi. 191 ihmistä sai surmansa ja yli 2000 loukkaantui.

Sota, johon kansalaiset olivat olleet haluttomia alusta asti, oli tuotu kaikkien kotiovelle.

Parlamenttivaalit pidettiin lähes välittömästi iskujen jälkeen. Vastavalittu pääministeri José Luis Rodríguez Zapatero veti johtopäätökset ja ilmotti, että Irakin retki oli ohitse. Leirit purettiin 28.4.2004, ja sota oli Espanjan osalta ohi.

Ääri-islamilaiset olivat osuneet massiivisen liittoutuman heikoimpaan kohtaan ja onnistuneet täydellisesti. Divide at impera. Hajoita ja hallitse.

Suomi, tämä päivä

Äärimmäisen varovaista ulkopolitiikkaa viime vuosikymmenet harjoittanut Suomi on yhtäkkiä tempautunut osaksi suurvaltakahinaa, jota käydään EU:n ja Venäjän välillä. Päätösvallan ytimiin kiirehtiminen on tarkoittanut myös osallisuutta koko unionin ulkopoliittisissa toimissa, ja tämän vuoksi olemme aivan uudessa tilanteessa. Suomi on aktiivinen suurvaltapolitiikan osapuoli, joka uhittelee ilman minkäänlaista turvallisuuspoliittista selkänojaa ydinasevaltiolle, jossa on kolmekymmentä kertaa enemmän asukkaita. Suomi tekee tämän tietenkin osana Euroopan unionia, mutta maamme haavoittuva asema pakottaa väkisinkin kysymään, käyttääkö Venäjä meihin samanlaista hajoita ja hallitse –taktiikkaa, jolla islamistit pistivät Espanjan polvilleen.

En tarkoita, että meidän pitäisi alkaa pelätä pommeja matkalla Vuosaaresta Ruoholahteen. Mutta tarkoitan sitä, että suuri naapurimme signaloi jo nyt hyvin selkein viestein siitä, mikä on maallemme suotavaa ja mikä ei. Osa viesteistä on tarkoitettu valtion johdolle, osa kansalaisille.

Suomi, huomenna?

Aloitin viittauksella HS:iin, joten lopetan samalla tavalla. Minua nimittäin häiritsee melko tavalla se, että lehti nosti juuri tässä kohtaa historiaa esille 27 vuotta vanhan tapahtuman, jossa Finnairin konetta uhkasi neuvostoliittolainen ohjus. Matkustajakoneen tuho oli jutun mukaan vain 20 sekunnin päässä.

Miksi tämä juttu nousi pinnalle juuri nyt? ehkä vastaus löytyy tämän tekstin alussa esitetystä Ian Boydin arviosta: ”Heikot maat Venäjä voi ottaa silmätikuikseen ja alkaa painostaa niitä erilaisin keinoin. ”

Ehkä tuo vanhan uutisen ilmestyminen kaikkien kansalaisten näkyville on vähemmän hienovarainen muistutus siitä, että suurella itänaapurilla oli 27 vuotta sitten mahdollisuus ampua Finnairin koneita alas, ja että sillä on se sama mahdollisuus edelleen.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


7 kommenttia
Marita Salenius
#1

Miten tässä nyt asiaa miettisi … Tämä on kuin vanhan kuvitelman mukainen kiistainen anopin ja miniän suhde, joka paranee hetkellisesti, kun löytävät yhteisen ”vihollisen ” ja parjauksen kohteen – se naapurin anoppi tai miniä . Mutta palautuuko anopin ja miniän välit entiselleen, jos tästä parjatusta naapurista tuleekin toisen parjaajan kaveri. Niin tai, jos siinä naapurissakin anoppi ja miniä löytävät yhteisen sävelen naapureita kohtaan. Ehkei vertaus nyt aivan käy yksi yhteen meidän tilanteeseen suhteessa Venäjään – EU:lla tai ilman – nyt, ennen ja tulevaisuudessa, mutta jotenkin tuo vaan tuli tässä kohdassa mieleen.

Olenko minä heikko lenkki siksi, koska olen EU-kriittinen (oikeastaan enemmänkin) ja olen halunnut EU-järjestelmään myös arvostelevaa ääntä: Perussuomalaiset. Vai olenko heikko lenkki siksi, että näen , aivan todella, pakottet valtavana uhkana sekä maamme, että myös omalle taloudelle. Kaipa tämäkin pakotehärdelli jossakin vaiheessa laitetaan meidän EU-kriittisten syyksi. Toki hymyä tähän kohtaan, vaikka asia on vakava.

Kun sitä on vasten tahtoaan EU-yhteisössä, jolta ei ole saanut näiden vuosien aikana muuta, kuin direktiiviä toisensa perään, niin nyt on valtavan vaikea hahmottaa itselleen, että mihin kuuluu ja mikä on se kohta, ettei taas syytetä ääriaineksista, populismista, liiasta – voiko edes olla – isänmaallisuudesta, kun rohkenee ääneen miettiä, että mitä näillä pakotteilla kukakin saavuttaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Terve järki
#2

Tuo Espanjan esimerkki on oikein hieno esimerkki miksi meidän pitää pysyä visusti erossa Natosta.

Vihollisemme ei ole todellakaan pitkässä juoksussa Venäjä, vaan nämä islamisti-terroristit, joita jo on tosiaan kotimaassamme 40-100 terroristien puolella taistelleita.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Meinasin ensimmäisen Venäjäpakotteen tultua voimaan kirjoittaa blogin siitä, että kun maamme yllä näkyvät kansanivälisen lentoliikenteen jättövanat loppuvat näkymästä, ollaan jo aika vakavassa tilanteessa.
Olisi pitänyt kirjoittaa sekin juttu.
Eli mennään huomiseen Hectorin sanoin: ” Katsellaan vain taivasta ”
Se kertoo nimittäin enemmän kuin Hesari.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#6

Jep. Taivas nimenomaan vastaa, vaikka Hector toisin laulelee. Joskus tyhjyydellä, toisinaan tyhjyyden puutteella.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Juhani Huopainen
#4

Riittäisi, että NATO toteaisi, että koska EU-maista suurin osa on NATOn jäseniä, ja EU on näille maille merkittävä yhteistyö- ja hallintotaho, mikä tahansa hyökkäys EU-maata kohtaan olisi hyökkäys epäsuorasti NATO-maata kohtaan. Problem solved.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#5

Laitetaanpas vielä IS:n uutista: Suomi on Kremlin silmissä lännen heikoin lenkki, arvioi Venäjän presidentti Vladimir Putinin entinen neuvonantaja Andrei Illarionov.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000