Perussuomalaiset

Matias Turkkila

Münchenin ampuja - Islamin vai Breivikin asialla?

Perjantai. Mustiin pukeutunut iranilais-saksalainen Ali David Sonboly kävelee McDonaldsiin ja avaa tulen Glock-pistoolillaan. Useita lapsia ja nuoria saa surmansa. Valtava poliisioperaatio käynnistyy, media raportoi kolmesta pitkien aseiden kanssa pakoilevasta miehestä. CNN:n haastattelema silminnäkijä kertoo hyökkääjän huutaneen ”Allah akbar” (Allah on suuri). Eurooppaa pelästyy sydänjuuriaan myöten. Onko tämä jatkoa äskettäin tapahtuneille Orlandon yökerhoampumiselle ja Nizzan rekkaiskulle? Onko Isis taas asialla?

Punahehkulla käyvä mediamylly raportoi ääri-islamiin viittaavien tapahtumien ohella myös paljon sellaista, joka antaa osviittaa äärioikeistolaisesta iskusta. Epäilyt saavat vahvistusta, kun Saksan poliisi nostaa esiin ilmeisen yhteyden Norjan Utøya-saarella terrori-iskuja tehneen Anders Breivikin kanssa.

Iskusta on nyt kulunut pari päivää. Sen perusteella mitä Münchenin iskusta tällä hetkellä tiedetään, on mielestäni todennäköisempää olettaa että motiivi löytyy ennemminkin niin sanotusta Active Shooter -ilmiöstä kuin uskonnollisesta tai poliittisesta fanatismista. Active Shootereiksi lasketaan koulu- ja työpaikka-ammuskelut ja vastaavat. Suomessa tällaisia ovat olleet Kauhajoen ja Jokelan koulusurmat.

Active Shooter -ilmiö

Active Shooter –ilmiötä on tutkittu erityisen paljon Yhdysvalloissa, jossa näitä ampumisia tapahtuu tämän tästä. FBI:n tekemä tutkimus kertoo, että Yhdysvalloissa on sattunut vuodessa (karkeasti arvioiden) parisenkymmentä Active Shooter -tilannetta.

Saksassa on 81 miljoonaa asukasta, eli noin neljäsosa Yhdysvaltojen asukasmäärästä. Jo ihan pelkkä tilastomatematiikka huomioiden on oltava niin, että Saksassakin sattuu silloin tällöin ampumistapauksia, jotka eivät liity suoraan Isiksen, Al-Qaidan, äärioikeiston tai vastaavien toimintaan. Saksassa on ollut ampumistapauksia muun muassa Erfurtissa ja Winnendenissä.

Active Shooter -tilanteissa lopputulemat ovat tyypillisesti joko tekijän itsemurha tai kuolema poliisin luodeista. Toisinaan sivulliset saavat tekijän taklattua. 14 prosentissa tapauksista tekijä antautuu ja vain hyvin harvoin tämä pakenee paikalta. Tapaukset liittyvät hyvin usein koulukiusaamiseen tai simputukseen.

Active Shooter poikkeaa terroristista tai sarjamurhaajasta tekotapansa ja motiiviensa vuoksi. Active Shooter haluaa mahdollisesti kostaa kärsimänsä vääryyden tai esimerkiksi irtisanomisen työpaikalta.

Uhrit valikoituvat usein satunnaisesti, mutta tekopaikka ei. Active Shooter haluaa nähdä uhrinsa kauhun ja kokea oman ylemmyytensä heihin nähden. Kyse on tavallaan kunnianpalautuksesta. Loukattu hakee kostoa. Ja siinä sivussa otsikoita. Active Shooter -psykologiaan kuuluu se, että moni ampuja mittaa kostonsa ”onnistumista” uhrimäärällä. Netistä löytyy kaikenkarvaisia sivustoja, joissa pidetään listaa eniten uhreja surmanneista ampujista. Kuuluisuus houkuttaa uusia yrittäjiä, samoin iskusta seuraava mediajulkisuus.

Koulukiusattu amok-juoksija

Saksalainen Bild-lehti kuvaa Münchenin iskun tekijää näin:

”Hänellä oli massiivisia kouluongelmia ja hän pelasi väkivaltaa ihannoivia tietokonepelejä. Tutkijoiden mukaan hän oli masentunut. Hän askaroi pitkään teoreettisesti amokjuoksulla – ja hänestä tuli lopulta murhaaja

Ali kärsi koulukiusaamisesta. Kiusaajia olivat erityisesti turkkilaiset ja arabialaiset koulutoverit.

Ampumispäivänä hän oli saanut myös ilmoituksen, ettei päässyt haluamaansa jatkokoulutuspaikkaa.”

Isis..?

Jihadistien toimintatapana on taistella niin pitkään kuin mahdollista, ja kun lähtö on edessä, viedä sitten vääräuskoisia mukana mahdollisimman paljon.

Münchenissa tekijä ampui itsensä. Tämä viittaisi siihen, että tekijällä ei ole lopunaikojen uskontotaistelijan meininkiä päällä vaan halu tehdä se, minkä suurin osa kouluampujistakin haluaa tehdä – palauttaa maahanpoljettu kunniansa ja poistua sitten voittajana tästä maailmasta.

Isis ei ole ottanut krediittejä Münchenistä. Sen sijaan lafka on äskettäin ottanut krediitit Kabulin iskussa, jossa kuoli 60 ihmistä.

Lisäksi olisi melko outoa, että shiia taistelisi Isiksen riveissä. Isis kun pitää shiioja tietenkin vääräoppisina ja haluaa lahdata koko porukan pois kuljeksimasta. Jos Ali olisi oikeasti halunnut hyökätä oman perheensä ja sukunsa uskontoa vastaan, oma kotimoskeija olisi varmaan ollut parempi iskukohde kuin McDonalds.

..vai Breivik?

Breivik-yhteyttä on maalailtu sen perusteella, että Alilla oli omana WhatsApp-profiilikuvanaan kyseisen sekopään kuva.

Ei silti ole todennäköistä, että Breivik olisi Alille samanlainen filosofinen innoittaja kuin esim Isis oli Orlandon tai Nizzan tapauksissa. Breivikin halusi tuhota sosiaalidemokratian ja ajaa islamin ulos Euroopasta. Isis taas haluaa hienoa kalifaattiaan ja odottelee lopun aikojen taistelua ja jotain antikristustakin siinä ohella.

Münchenin 18-vuotiaan shooterin motiivi oli todennäköisesti vähemmän kunnianhimoinen – kostaa niille, jotka ovat potkineet häntä päähän viime vuosien aikana ja päästä siinä samalla koko maailman huomion keskipisteeksi.

Yhteys Breivikiin selittynee sillä, Breivik on surmannut eniten ihmisiä yksittäisessä Active Shooter -tilanteessa. Nuoret miehet tuppaavat katsomaan ennätysmiehiä ylöspäin, ja Breivik on saattanut saada Alilta samanlaista kunnioitusta kuin Nykäsen Matti sai takavuosina naapurin Peralta.

Lopuksi

CNN:n silminnäkijän raportoima ”Allah Akbar”-huuto on vielä jonkin sortin mysteeri. En ole löytänyt tälle vielä ainoatakaan järkeenkäypää selitystä. Tuota lausettahan on tapana toistella halal-teurastuksen yhteydessä. Ne, joiden vatsa kestää katsella netissä pyöriviä Lähi-idässä kuvattuja taisteluvideoita, ovat saattaneet kuulla tuota kiljuttavan silloin kun antautuneita vankeja päästetään urakalla pois päiviltä. Ehkä Ali katsoi asialliseksi toivottaa uhreilleen asialliset saatesanat. Voi olla niinkin, että että hän toivotti itselleen samat sanat lähtönsä hetkellä. Itsemurha on toisaalta islamin mukaan erittäin raskas synti, joten en usko saavani tällä teorialla uskonoppineiden varauksetonta kannatusta. 

Yhtä kaikki, en missään tapauksessa väitä, etteikö uskonnolla, kansallisuuksilla tai ääriajattelulla olisi asian kanssa tekemistä. Lähes varmasti on, mutta todennäköisesti ei sillä tavalla kuin suuri osa ihmisistä ensimmäiseksi ajatteli.

München ei todennäköisesti ole uusi Nizza. Mutta vielä vähemmän se on uusi Utøya. München on uusi Columbine, Dunblade, Erfurt ja Kauhajoki.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Nimetön
#1

Tilastomatematiikka kertonee että Eurooppaan tulleilla muslimeilla on jo kotimaassaan mielenterveys- ja muita ongelmia jatkuvan islam-aivopesun seurauksena, serkusavioliitot voivat olla osasyyllinen.
Joka tapauksessa Eurooppaan tulleiden muslimien keskimääräinen matala älykkyys, huono impulssikontrolli ja taipumus sadismiin, kiusaamiseen ja järjettömään väkivaltaan on tosiasia jota yritetään piilotella.
Ehkä muslimimaat ovat tarkoituksella hankkiutuneet eroon tästä yhteiskunnalle haitallisesta väestä, historia todistaa muslimivalloitusten alkaneen islamin uskonnollisten johtajien käskystä tällaisella tarpeettoman väestönosan muutolla lisääntymään hillittömästi valloitettaville alueille.

Muslimien sisäistämä väkivalta ja ei-muslimien tappaminen on luonnollinen seuraus muslimikansojen kulttuurin perustasta koraanista joka lupaa paikan taivaasta jos kuolee murhatessaan ei-muslimeita, kristittyhän joutuu helvettiin jos tappaa ja murhaa joten jopa tapakristityt välttävät moista…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

matti
Hämmentynyt
#2

Merkelin ja Sipilän kutsuhuudon hedelmät kypsyvät. Saksassa paukahtelee tai vesuroidaan päivittäin. Motiivit ja vaikuttimet vaihtelevat. Veikkaanpa, että Itä-Saksan lahja saksalaisille ei toteuta unelmaansa enää seuraavalla vaalikaudella.
Meilläkin tunnelma näiden kävelevien ruutitynnyrien suhteen tulee muuttumaan. Puolueen kannattaisi nyt palata niihin mietteisiin, joita puhuttiin ennen vaaleja. Emme halua tänne islamilaista valtiota.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Ranskassa jo pappien päitä irtoilee kun uskaltavat saarnata ”väärää” uskontoa.
Imaamien neuvot ovat menneet perille, mutta ei anneta pelolle valtaa, muslimeja täytyy suvaita ja ymmärtää eikös paavi niin sanonut?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#4

Eli muslimin tekemä väkivallanteko on terrorismia, mutta Hitleriä ja Breivikiä ihannoivan väkivallanteko on ihan okei. Sillä ”active shooter” on päivän sana.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

On haram sanoa että muslimi terrorisoi, mama Merkel on kertonut että rauhanuskonnon edustaja ei koskaan tee mitään väärää.
Kaikki terroriteot ovat joka tapauksessa kristittyjen vika kun eivät suostu alistumaan ja kääntymään islamiin, paavikin sanoo että muslimeita täytyy suvaita ja ymmärtää vaikka henki menisi…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000