Perussuomalaiset

Mari Rantanen

Hybridistrategia vai ajopuuteoria?

Luin eilen julkistetun Martti Hetemäen johtaman Exit- ja jälleenrakennustyöryhmän raportin läpi ja en voi kuin ihmetellä Suomen jatkoaskelia. Koronaepidemian todetaan hiipuneen hyvin, kiitos rajoitustoimien ja suomalaisten vastuullisen toiminnan, mutta nyt raportti esittää taudin kiihdyttämistä. Sillain hallitusti. Ei liikaa, mutta kuitenkin siten, että mahdollisimman moni sen sairastaisi. Tarttuvuuslukua kuvaava R0 voisi olla siellä 1,6-1,8. Eli siis ekspotentiaalisella kasvujanalla?

Raportin epidemiologinen osuus on kirjoitettu vain yhdellä lähdeviitteellä. Lähtökohta pitäisi kaiketi tämän tasoisessa raportissa olla se, että näkemykset perustellaan edes jossain määrin viitaten tutkimukseen tai tieteellisiin artikkeleihin? Muutoin näkemys näyttää mielipiteeltä. Raportti kertoo myös, ettei taudin tukahduttaminen ei ole mahdollista, on viitteitä runsaasta määrästä oireettomia taudinkantajia ja että on todennäköistä, että tautiin syntyy immuniteetti. Olisin nähnyt mielelläni joitain lähteitä näihin arvioihin ja myös nähnyt mallinnuksen siitä, mitä tarkoittaisi taudin tukahduttaminen ja millaisia toimia se vaatisi. Raportti ei tuo esiin näitä maita, jotka ovat taudin käytännössä kyenneet tukahduttamaan.

Epäselväksi jää myös millä luvuilla Thl laskee mallinnuksensa, se kerrotaan, ettei laskennassa ole käytetty Suomen epidemiatietoja. Käytetäänkö edelleen Kiinan Hubein maakunnan lukuja vai mitä lukuja? Ne olisi hyvä saada avoimeksi, jolloin tiedeyhteisö voisi laskelmia ja mallinnuksia arvioida.

Koulujen avaamisen vaikutus tehohoidon tarpeeseen kuvataan samalla kuvalla ennen ja jälkeen. Siis samalla kuvalla. Miten tähän tulokseen on päästy? Koulujen avaaminen ei aiheuta taudin leviämistä, mutta toisaalla raportissa kerrotaan, että kesäjuhlien ahtaat tilat ja tungos lisäävät tartuntariskiä? Millä tavoin koulun seinät suojaavat ihmisiä?

Raportissa puhutaan testauskapasiteetista. Siitä on puhuttu nyt viimeiset kuukaudet mutta olennaisempaa on se, käytetäänkö kapasiteettia. Nähdäkseni testausmäärä on edelleen varsin vähäinen kapasiteettiin nähden, viime vuorokautena Thl:n sivuilla ilmoitetaan tehdyn 1200 testiä. Ei siis lähellekään 5000, joka on kapasiteetti tällä hetkellä.

Strategia lähtee siis siitä, että taudin leviämistä (ei leviäminen) ehkäistään yhteiskunnassa, turvataan terveydenhuollon kantokyky ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Sitä ei kuvailla kuitenkaan, miten tämä tehdään. Raportissa ei mainita sanallakaan terveydenhuollon suojavarusteita ja niiden varmistamista ennen kuin avaamista voidaan tehdä. Jos vaikka koulujen avaaminen lisää tartuntoja ekspotentiaalisesti, millä tavalla meillä riittää suojavarusteet terveydenhuollolle? Miten suojataan riskiryhmiä, jos kotihoidossa ja hoivassa ei voida suojata hoitajia asianmukaisesti? Kaikki kiertyy lopulta toisiinsa ja yksi heikko lenkki voi aiheuttaa hallinnan menetyksen.

Suomi olisi voinut lähteä tukahduttamaan tautia, kuten monet asiantuntijat ovat esittäneet. Nyt vaikuttaa siltä, että tietyt keskeiset asiantuntijat ihastelevat edelleen Ruotsin mallia ja haluavat pelata samaa uhkapeliä. Se on käsittämätöntä tilanteessa, jossa Suomi voisi edelleen valita toisin. En kadehdi hallitusta, joka joutuu tekemään päätöksiä lähes sokkona, mutta kuulisin ehkä laajempaa asiantuntijajoukkoa kuin vain laumasuojaa ajavia. Tavoite kun määrittää keinot. Jos tavoite on saada väestölle tauti tarttumaan, myös keinot ovat sen mukaisia.

Lopulta kuitenkin taitaa olla niin, että mikään avaaminen ei auta, jos tauti leviää. Silloin ihmiset jäävät kotiin eivätkä kuluta mitään. Se puolestaan on taloudelle täyttä myrkkyä. Tämänkin vuoksi taudin tukahduttaminen lienee myös hyvää talouspolitiikkaa. Eikä tukahduttaminen ole sitä, että tauti häviää, se on nähdäkseni sitä, että tartuttavuus ja tapausmäärät ovat niin pieniä, että jokainen tartunta ja -ketju saadaan kiinni, kunnes tautiin löytyy lääke tai rokotus. Tosin emeritusprofessori Matti Juntunen blogissaan totesi, että maailma on ennenkin selvinnyt tautien kanssa, joihin ei ratkaisua ole lääkkeellä eikä rokotteella, pelikirjan tulee vain olla selvä.

Olen seurannut useaa teho-osaston lääkäriä sosiaalisessa mediassa. Monet kauhistelevat valittua viruksen hallitun leviämisen ajatusta. Eräs heistä sanoi osuvasti ”Tehohoito ei ole meidän etulinja vaan se on puolustuksen viimeinen linja. Ja varasairaala on meidän viimeinen linnake. Jos siihen joudutaan turvautumaan, ollaan tyritty pahasti.” Hyvin sanottu, vaikka varsin paljon tässäkin raportissa arvioidaan nimenomaan tehohoidon kapasiteettia. Ehkä pitäisi onnistumista arvioida mieluummin siten, että mahdollisimman moni teholle joutuisi. Siellä kun taistellaan elämästä ja kuolemasta.

Emeritusprofessori Matti Juntunen kirjoitti blogissaan: ” Kansanterveystieteen osastolla väitelleenä tutkijana minun on mahdotonta ymmärtää vastuunalaista kansanterveysasiantuntijaa, joka esittää, että epidemioiden tulisi antaa ensin tehdä työnsä ja sairaaloiden tehdä sitten omansa. Monipuolisen ja tehokkaan kansanterveystyön nimenomainen tehtävä on ehkäistä maksimaalinen osa kaikista potentiaalisista sairaustapauksista.” Tämä blogi muuten kannattaa lukea, vaikka pitkä onkin. Juntunen myös lohduttaa, että maailma on aiemminkin selvinnyt taudeista, joihin ei ole ollut rokotetta tai hoitoa: ”Tilanne on lopulta samankaltainen kuin se, jossa ihmiskunta on elänyt koleran, lavantaudin, syfiliksen, malarian, HIVn, SARSin, MERSin, ebolan, zikan, ja lukuisien muiden vaarallisten epidemioiden kanssa vuosikymmenien ja satojen ajan. Yhteenkään niistä ei ole sellaista ’loppuratkaisua’ jota nyt suuria riskejä ottaen tavoitellaan, ts. kestävää immuniteettia, varmaa ja turvallista lääkehoitoa tai rokotetta.”

En ole varma onko kyseessä sittenkin ennemmin ajopuuteoria kuin hybridistrategia. Onko tilanne nyt sellainen, jossa voidaan sanoa, että jokainen tautitapaus ja altistuneet löydetään? Onko epidemia alueellisesti sellainen, että koko maahan kannattaa käyttää samoja keinoja vai olisiko viisainta esimerkiksi Uudellamaalla toimia toisin? Jotta tilanne ei leimahda, tulee todella varmistaa testaaminen, jäljitys, eristys, mobiilijäljitys sekä suojavarusteet, joita kaivataan kipeästi edelleen, myös terveydenhuollossa. Lisäksi suunenäsuojamaskien käyttöä tunnutaan kovin monessa muussa maassa suositeltavan. Onko esimerkiksi Saksa, Kreikka, Itävalta täysin ulalla niiden merkityksestä ja vain Suomessa voidaan asiaa selvittää luotettavasti? Tulkaa ulos poteroista ja suositelkaa niitä. Maskeilla ja suojakäsineillä onnistuisi riskiryhmienkin tapaaminen. Vai pilaavatko maskit kiihdytysstrategian vai onko kyse maskien saatavuudesta?

Onneksi meistä kukin voi näyttää pitkää nenää Ruotsin mallille ja pitää tartuttavuuden minimissä. Jatkamalla kuten tähän asti eli pitämällä sosiaaliset kontaktit niin minimissä kuin mahdollista. Tämä on varmasti myrkkyä taloudelle, mutta ehkä strategia muuttuu nopeammin, jos ymmärretään että hyvä tautitilanne on edellytys hyvälle taloudelle. Me kaikki haluamme kuluttaa ja palata takaisin normaalimpaan arkeen, mutta edellyttäen että se on turvallista. Kukaan ei halua koronaa. Ei edes sillä terassikaljan hinnalla.

https://valtioneuvosto.fi/documents/10616/21411573/VN_2020_12.pdf

Koronaepidemian torjunta: ei rahat vai henki, vaan rahat ja henki

https://yle.fi/uutiset/3-11330792

https://yle.fi/uutiset/3-11320253

Osallistu keskusteluun!


11 kommenttia
Yrittäjä
#1

Tekisivät EXIT-strategian Eurosta luopumiseen ja Eu:sta eroamiseen!
Sekin aika koittaa!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#7

Mari ym.nämä maat jotka ovat mukamas , pystyneet tukahuttamaan koronan voitaneen ottaa varauksellisesti !? Kautta linjan !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Proffa
Tyytyväinen
#2

Nyt on niin, että viruksia tulee ja menee ja joka kerta emme voi koko maata sulkea, niiden kanssa on elettävä. On myös hyväksyttävä, että osa populaatiosta kuolee, vahvimmat jatkavat elämää. Näin se on aina ollut. Flunssaan kuolee, resurssien puutteeseen kuolee, Koronaan ja moneen, moneen muuhun. Suojellaan riskiryhmiä, mutta muut sorvin ääreen, kouluhin, lomalle, etelään, kaikkialle!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Aliina
#3

Sekoilu strategioiden välillä kummastuttaa. Toisaalta ymmärtää, että jos laumasuojaa halutaan, ei sitä kehdata suoraan sanoa, onhan se monelle ihmiselle kuolemantuomio. Erittäin tärkeän kysymyksen suojavarustuksista hallitus jättää herran huomaan, hoitakoot muut.

Prof. Lasse Lehtonen on asiantuntevasti arvostellut Hetemäen raporttia Iltalehdessä, taudin leviäminen on saatava kuriin.

Kun talouselämää avataan, on tehtävä paljon leviämisen estämiseksi, desinfiointi, kasvomaskit, kertakäyttökäsineet, turvavälit, suojakalvot…

Jälkikäteen on helppo olla viisas, mutta uskon siihen teoriaan, että viiden viikon lähes täydellinen lockdown epidemian alussa, olisi pelastanut meidät avoimeen kesään. Mutta kun uskottiin pelkkään käsienpesuun, niin pelkällä käsienpesulla jatketaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Jokainen tartunta on epäonnen sattuma. Mitään laumasuojaa koronaan ei ole eikä tule. Se muistuttaa laumasuojaa, kun on kerran sairastanut koronan, ja tartuttavia on päivä päivältä vähemmän, eli riski uuteen tartuntaan vähenee. Käytännössä koronalta välttyy jo sitenkin, että välttää kausiflunssan aikoina tilanteita, joissa jo perusflunssatkin tarttuvat, vaikka sitten korona onkin herkemmin tarttuva. Maahan ei toivon mukaan tule uutta viruskantaa, eli vanha kanta kiertää, sen minkä kiertää. Päätepiste silläkin, tai kaikki loppuu aikanaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Ensimmäiset koronavirukset ovat maassa jo kuolleet, ja kyse on viruksen jälkeläisistä. Viruksen heikkous on siinä, että sen DNA murenee vähitellen kesän saapuessa, UV säyeilyssä. Viruksia voidaan siis edelleen todeta myöhemmin, mutta se on heikentynyt entisestä mahdistaan hallittavaksi kuumeita aiheuttavaksi taudiksi, joka muistuttaa jo perinteistä kausi-influenssan viruksia, ei siis läheskään nykyisen tasoinen tappaja. Eläimistä lähtevät virukset vaikkapa Kiinassa, ovat jälleen uusi tappava kanta, joka kierrossa ei silloinkaan kestä UV-säteilyä. Tuo UV kestämättömyys johtuu siitä, että virukselle (suojasoluton) ei mahdu siedätystä monimutkaisiin sille vieraalle ja haitalliselle uv-valolla ja säteilyyn taajuuksille. Luolissa lepakoiden sisuksissa kehittynyt viruslaji ei joudu juuri päivänvaloa näkemään, onhan lepakot yöeläimiä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Lepakoissa kehittyvä virukset voivat olla täydellisiä tappajia, mutta niiden heikkous piilee juuri ulkoilmassa, lähinnä uv-säteilyssä. UV-säteily ulottuu syvälle ihokudoksiin, ja viruksen, myös muidenkin viruksien tuhoon vaikuttaa auringon säteily. Ihosyöpää kannattaa myös varoa, ja auringonottoa kannattaa myös säädellä, mutta UV-hoidot viruksien varalle on alkaneet jo 1900-luvun alkupuolella, kun muita tehokkaita hoitoja ei ollut. UV-säteilyyn perustuva Hemo-IRradiator on tehokas hoitomuoto, jossa ihosyövästä ei ole vaaraa. Suomenkin kannattaisi tilata laitteita käyttöön, ainakin koemielessä. Modernein laite löytyy USA:sta, jossa niitä nykyisin valmistetaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Juuri niin, em. UV-hoito esim. koronaviruksen kaltaisille kestää vain tunteja, kun muutoin hoidot kestävät jopa viikkoja. Mitä pidemmän aikaa hoidetaan, sen enemmän tuhoa. Terveydenhuollolla ei ole varaa ohittaa tehokkaimpia hoitoja, joka Hemo-IRradiatorin avulla voidaan suorittaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000