Perussuomalaiset

Mari Rantanen

Rajoituksista ei pidä luopua liian aikaisin

14 kommenttia

Olen huolestuneena seurannut alati kiihtyvää keskustelua eri rajoitustoimien purkamisesta. Pahimmillaan vedotaan siihen, että kolmena päivänä on teho-osastoilla olevien määrä jo laskenut. Tosin samaan aikaan kuolleiden määrä on noussut, mutta se jää huomioimatta. Nähdäkseni tautitapausten määrä ei ole myöskään vielä merkittävästi laskenut, jotta voitaisiin todeta taudin lähteneen hiipumaan. Lisäksi joissain puheenvuoroissa on tuotu esiin, että teho-osastot ovat vajaakäytössä ja tauti liikkuu liian hitaasti. Koulujen avaamista suunnitellaan, koska tauti ei iske niin voimallisesti lapsiin ja nuoriin, unohtaen, että lapset ja nuoret vievät tautia tehokkaasti vanhempiinsa ja isovanhempiinsa. Myös vanhempiin, jotka työskentelevät mm terveydenhuollossa ja muiden kriittisten alojen palveluksessa.

Minua on vaivannut keskustelussa erityisesti teho-osastokapasiteetista puhuminen. Kun teholla on tilaa, kaikki on hyvin? Nähdäkseni tehohoitoon joutuvat koronapotilaat ovat vakavasti sairaita ja ARDS:n (akuutti hengitysvajausoireyhtymä) kuolleisuus perusterveelläkin on 25-30%, puhumattakaan sitten lisäsairauksista. Eikä teholla hoidettavien ihmisten toipuminen mene niin, että ollaan pari viikkoa hengityskoneessa ja sitten noustaan työelämään kuin ei mitään olisi tapahtunut. Ensinnäkin jos taudista ylipäänsä selviää, on toipuminen valtavan pitkä prosessi ja jo nyt on raportoitu maailmalta mahdollisia pysyviä keuhkovaurioita taudin jälkeen. Lisäksi vakava sairaus vie ihmisen peruskunnon niin huonoksi, että jo pelkästään aivan perusasiat kuten syöminen ja kävelyn kestäminen ottaa aikansa. Toisin sanoen, voisi olla hyvä lähteä siitä ajatuksesta, ettei tauti leviäisi, koska me emme tiedä kuka saa taudin vakavan muodon ja kuka ei.

Ymmärrän erinomaisen hyvin sitä, että talouden näkökulmasta ja sosiaalisesta näkökulmasta rajoitustoimenpiteiden höllentämiseen on paineita. Erityisesti kaikkien mielessä ovat varmasti ne lapset ja nuoret, joilla ainoa turvallinen aikuinen on koulussa. Ja ne lapset ja nuoret, joiden osalta esimerkiksi lastensuojelun tukitoimet ovat enemmän kuin tarpeen. Nyt toimet ovat pitkälti kiinni siitä, pystyykö kunnat sopeuttamaan toimintaansa ja tuomaan uusia mahdollisuuksia kommunikoida lasten ja nuorten kanssa.

Talouden osalta paine on kova. Mutta on kait yhtä selvää, että mikäli yhteiskuntaa avataan tilanteessa, jossa virus jyllää, eivät ihmiset silti kuluta. On kovin vaikea ajatella, että tietäen riskit ihmiset menisivät suurin joukoin ravintoloihin, teattereihin, kaupoille ja matkoille. Ei kukaan halua itselleen tai läheiselleen tautia, joka voi sairastuttaa vakavasti tai jopa johtaa kuolemaan. Näin ollen viisaampi olisi odottaa, että tauti olisi tukahdutettu niin hyvin, että riski sairastua pienenee ja talous voi todella lähteä elpymään kotimaisella kulutuksella.

Viime päivinä sekä Stm että Thl ovat alkaneet puhua testaamisen lisäämisestä ja rajatumpien toimien eli sairastuneiden ja altistuneiden jäljityksestä sekä heidän tehokkaasta eristämisestä ja karanteeniin asettamisesta. Testien lisäämisestä on puhuttu jo viikkoja ja mitä ilmeisimmin ministereilläkin menee sekaisin testikapasiteetit ja testauksen määrä, jotka ovat kaksi eri asiaa. Tehtyjen testien määrä on jäänyt jo pitkään noin puoleen olemassa olevasta kapasiteetista. Testaamisen lisäämisen tavoite on hyvä, se pitää vielä saada oikeasti käytännössä toimimaan. Tautia ei voi torjua, jos ei tiedä missä se on eli testaaminen, altistuneiden jäljittäminen ja heidän eristäminen/karanteeniin asettaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Lisäksi maastamme puuttuu edelleen valtava määrä suojavarusteita. Niitä ei riitä tällä hetkellä asialliseen toimintaan kotihoidossa eikä vanhusten ja vammaisten hoidossa, jossa niitä tulisi käyttää jokaisessa asiakas/potilaskontaktissa, jotta juuri oireettomat eivät vie tautia erityisesti suojattaviin riskiryhmiin.

Testaus/jäljitys/eristys ja suojavarusteet sekä tarvittavat mahdolliset muut toimet tautisovelluksineen ja maskien käyttöineen tulee olla ehdottomasti kunnossa ennen kuin rajoituksia voidaan purkaa. Tauti ei lähde mihinkään sillä, että me päätämme niin. Toisaalta nyt olisi viisasta seurata mitä niissä maissa tapahtuu, jotka nyt rajoituksia purkavat. On myös hyvä pohtia mitä tavoitellaan. Jos edelleen aiotaan laskea virus väestöön hidastettuna, on syytä myös kertoa seuraukset ja kuolevien määrän nouseminen. Toisaalta eilen 20.4 kuulimme A-studion haastattelussa kahdelta professorilta, että tautitilanne on vielä sellainen, että tauti voitaisiin myös tukahduttaa. Jos on tahtoa, löytyy keinot.

On selvää, että hyviä vaihtoehtoja ei ole. Kaikissa vaihtoehdoissa on kärsijöitä, mutta kaikkea muuta me voimme hallita paitsi viruksen käyttäytymistä eri ihmisissä. Rajoitusten purkua ei pidä ainakaan tehdä siten, ettei hallitus kuule laajasti asiantuntijoita. Muutoin voimme joutua Ruotsin kaltaiseen tilanteeseen, jossa elämän uhkapeliä pelataan muutaman henkilön näkemyksillä ja se ei ole kovin viisasta. Näkisin kuitenkin, että maltti on nyt valttia ja kantin täytyy kestää rajoituksia kaikesta huolimatta, myös ministereillä.

Meistä voi jokainen auttaa tällä polulla toista lähimmäistä kestämään tätä kriisiä, vaikkapa pitämällä puhelimitse yhteyttä tuntemaamme lapseen tai nuoreen, jonka tiedämme tarvitsevan turvallista aikuista. Tai ylipäänsä niihin läheisiin, joiden tiedämme kärsivän tilanteesta eniten. Erityisesti on hyvä pitää mielessä, että nämä rajoitukset kumpuavat välittämisestä, elämän ja terveyden suojelusta eikä halusta rajoittaa ihmisten elämää tarpeettomasti.

Liitän oheen riippumattoman tutkijaryhmän mallinnuksen, jossa voi jokainen kokeilla eri rajoitustoimien vaikutusta sairastuneisiin ja kuolleisiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Ryhmään kuuluu tutkijoita THL:n lisäksi Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoista sekä ohjelmistokehittäjiä yrityksistä. Linkissä myös asiasta kertova Ylen uutinen.

https://korona.kausal.tech/sim/

https://yle.fi/uutiset/3-11308052

Osallistu keskusteluun!


14 kommenttia
Nimetön
Vihainen
#1

Juuri näin. THL julkaisi juuri tilaston, että tartuntojen määrä eilisestä kaksinkertaistui. Eli koronan leviäminen kiihtyy vielä. Hallitus munasi alussa, kun ei suostunut ottamaan valmiuslakia käyttöön. Kausiflunssaksi koronaa alussa uskotelleet ”asiantuntijat” STM ja THL ovat TAAS leikkimässä suomalaisten terveydellä. Kauhea kiire poistaa liian aikaisin rajoituksia, vaikka esim. Aalto yliopiston tilastotieteen apulaisprofessori Pauliina Ilmonen (älykäs professori muuten) vastustaa jyrkästi kiirehtimästä ja katsomaan ensin mitä muissa maissa tapahtuu. A-studiossa kohdassa 40:00.
https://areena.yle.fi/1-50330942#autoplay=true

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Komppaan Rantasta, tartunnat lähes joka ”tuutin” mukaan lisääntyvät, jos rajoituksista luovutaan tässä vaiheessa. Ja jos luovutaan niin sitten ainakin maski-pakko kaikille, kun käydään kaupassa tai ollaan muuten ihmisten ilmoilla. Maskia voi käyttää myös oikein ja ohjeet niille, jotka eivät tiedä miten maskia käytetään. Netissä on vaikka kuinka monta ohjetta kotona tehtävään maskiin, kankaiden väliin vielä suodatinkangasta niin ei ainakaan isoimmat pisarat tule naapurin suusta omalle naamalle ja ne omatkin virukset pysyvät aisoissa, kun ei puhalla niitä ilmaan. Ja sitten vain maski heti käytön jälkeen kuumaan saippuaveteen ja hyvä pesu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Auringon UV-säteily hajottaa koronaviruksen DNA:n, ja kesää kohden mentäessä tuo säteily lisääntyy. Kuolleesta koronaviruspartikkeleista ilmassa muodostuu se luonnollinnen rokote ihmiskunnalle, joten se siitä laumasuojasta; suoja muodostuu joka tapauksessa, oli keinotekoisia rokotteita tai ei. Tärkeintä olisi käyttää nyt tehokkaimpia lääkityksia ja kehittää niitä, jotta pääsemme pahimman yli. Suurin osa tartunnoista tapahtuu sisätiloissa, jossa virukset eivät altistu sille tappavalle UV-säteilylle.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Luonnon itse muodostama rokote tapahtuu juuri UV säteilyssä ulkona, jossa miljoonat kuolleet viruspartikkelit leijailevat ihmisen hengityksen kautta kehoon ja verenkiertoon. Systeemi on lisäksi niin hieno, että kuolloisenakin aikoina liikkeellä olevat virukset tai sen osaset muodostavat ovat aina ”täsmärokotteen”. Talvisin tai keväisin, jolloin UV säteily on vähäistä, virukset aiheuttavat kausi-influenssaa, juuri edellä mainituista syistä. Korona katoaa viimeistään toukokuun loppuun menessä, joka johtuu siitä, että virus yksinkertaisesti kuolee ”sukupuuttoon”, kun uutta sukupolvea ei ole ilmassa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#13

Täsmälleen näin, ennakoivaa toimivaa rokotetta voi joutua odottelemaan ajasta ikuisuuteen, joka ymmärretään jo Australiassa asti. Tuo johtuu siitä, että koronavirus istuttaa itsensä uloimpiin keuhkosoluihin, jossa verenkieroa ei ole, josta kehon puolustusmekanismi saisi hälytyksen liikkeelle. Keuhkosolut tai rakkulat ovat kuitenkin erittäin ohutseinäisiä, josta koronan on helppo laskea liikkeelle monistamansa jälkeläiset. Korona on erittäin pitkälle kehittynyt virus, jota vastaan taistelu käydään lääkkeiden avulla, ja ulkoilmasta saatujen miljoonien kuolleiden mikrobien partikkeleiden avulla. Tuossa UV-säteily on voimakas viruksen DNA tuhoaja. Ilman UV-säteilyä, virukset olisivat tappaneet ihmiskunnan jo ajat sitten. Se on hyvä muistaa, keväät ovat influenssa aikaa, ja seuraavaksi tulee heinänuha jne., jotka ovat allergioita. Lentävät taudit ovat aina kadonneet ”jostain syystä”, ja siihen on selityksensä; luontainen rokote.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#12

höpö höpö huuhaata tuokin !

Ei kaikkia tyhmyyksiä kannata uskoa mitä kylillä kerrotaan !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Kuolleiden määrä kasvaa, mutta tartunnat ovat olleet jo aikapäivää sitten. Turvatoimia on lisätty lapiolla, tai paremminkin maantieauralla, tietämättä edes tarkoin tarttumismekanismeja. Suomen seisottaminen maksaa miljardin viikossa, ja tartunnat jatkavat matkaansa sisätiloissa. Tärkeintä olisi vähentää joukkoliikenteen käyttöä, ja lisätä henkilöauton käyttöä kaikin mahdollisin tavoin. Taksi on turvallinen liikkumismuoto, kun täysinäinen ratikka esim. on varma taudin levittäjä. Ihmettelen, miksi ei tehdä kaikkea sellaista, terveys edellä, joka oikeasti rajoittaa tartuntaketjuja? Esim. ravintolat voisivat myydä ja tarjoilla ruoka-annoksia visiirin alta, kuten pitsaakin, ja pöydät voi haja sijoittaa yhtä turvalliseksi, tai turvallisemmaksi, kuin julkinen liikenne. Näin säästyisi tuhannet työpaikat, jopa kymmenet tuhannet.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

vaalit pian
Vihainen
#5

Marinin hallitus valitsi maaliskuun puolivälissä käytännössä taudin tukahduttamisen vastoin THL:n neuvoja. Siinä auttoi presidentin asiaan puuttuminen ja opposition sparraus. Silloin kuultiin myös THL:n ulkopuolisia asiantuntijoita.

THL aliarvioi maaliskuun kovien toimien merkitystä pahoin, THL:n arvion mukaan tartuntaluku olisi kovista toimista huolimatta 1.6 eli jokainen sairastunut tartuttaisi keskimäärin 1.6 uutta ihmistä. Todellisuudessa ollaan päästy jo alle yhden eli tielle kohti epidemian tukahduttamista. Alle yhden tartuttamisluku tarkoittaa sitä että epidemia laantuu.

THL:n johtaja Mika Salminen on koko ajan kannattanut ja kannattaa edelleen, kuten äskettäisessä DN:n haastattelussa sanoo, Ruotsin laumasuojamallia jossa epidemia menee läpi koko maan. Se selittää miksi THL haluaa purkaa rajoituksia saadakseen viruksen taas leviämään.

On täyttä hulluutta hukata suomalaisten kovat toimet siihen että epidemian annetaan taas levitä. Salminen haluaa Suomen Tegnelliksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Pitäisi myös saada järjestykseen joukkohumppaajat, jotka eivät vieläkään ota tosissaan yli 10 hengen kokoontumiskieltoa

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rescordis/korona-ja-ita-helsingin-puhostan-segregaatio/

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Oi Sanna
Hämmentynyt
#7

Ongelmana tässä asiassa on Ylen ja hesarin hallitusta nuoleva ja kritiikittömästi suhtautuva linja. Erityisesti tämä korostuu Ylen osalta, joka jatkaa hallituksen päänsilittelyä, koska Sanna. Oi Sanna.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

kansalainen
Hämmentynyt
#9

Vaikea yhtälö nämä rajoitukset ja kevätaurinko. Nyt jo nähdään monessa paikkaa, ettei ihmiset juuri rajoituksista piittaa, kun aurinko paistaa ja kotona ollaan oltu vasta muutama viikko. Tämä ilmio näkyy isosti kaupungeissa, joissa on totuttu käymään ulkona, teatterissa, kahviloissa, ravintoloissa, konserteissa…Nyt täyttyvät lenkkipolut, rannat, luontopolut ja urheilukentät. Vappukin lähestyy ja lämpötila senkun nousee. Tullaan näkemään aikaoinen ryntäys puistoihin ja muualle ja siinä ei paljon kiellot ja Koronat haittaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#10

Ei se lopulta välttämättä niin vaikeaa, jos terveet ihmiset tapaavat luonnossa. Flunssaiset eivät lähden pääsääntöisesti yhtään mihinkään. Maassa on myös terveitä ihmisiä, jotka ovat osanneet välttää virusmiinat. Jos paikalla on viruksia kantavia, lisäksi on tapahduttava tartunta, joissa luontainen varovaisuus suojaa yhtä lailla kuin kaupungin kaupoissa. Jos tartunta on tullakeen, se tulee. luonnon laki. Varsinkin omaa autoa runsaasti käyttävät, ovat parhaimmassa suojassa, että lepo vaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

vaalit pian
#11

Todellisuudessa suomalaiset ovat noudattaneet rajoituksia erinomaisesti. Kun THL arvioi etukäteen Marinin hallituksen maaliskuun toimenpiteiden vaikutuksen niin tartuttavuusluvun oletettiin putoavan 1.6 mutta näyttää olevan jo lähellä yhtä. Joko suomalaiset ovat noudattaneen rajoituksia pilkulleen tai THL:n asiantuntijat ovat ennusteissaan heikkolahjaisia – tietysti molemmatkin voivat pitää paikkansa.

Todellinen vaara suomlaisille on hallituksen taholta. Hallitus perustaa toimensa ”asiantuntijoihin”, ja asiantuntijoiksi hallitus kelpuuttaa tasan tarkaan omat virkamiehensä STM:ssä ja THL:ssä. Tiedeyhteisön apu ei kiinnosta, THL haluaa koronasta ikioman shownsa jossa virkamies tietää kaiken paremmin.

THL:n johtaja Mika Salminenhaluaa Suomen Tegnelliksi ja Ruotsin laumasuojan täällä käyttöön. Tartuntatautilain mukaan taudin levittäminen on laitonta joten Salminen ei voi suoraan sanoa että haluaa juoksuttaa taudin Suomen läpi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#14

Lasten heikompi sairastavuus koronaan on väärä päätelmä, jossa tärkein syy lasten vähempään sairastuvuus johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että lapset ovat pienempiä, eikä ole aikuisen hengityksen tasolla. Lapset eivät myöskään liiku yksinään kaupoissa jne. tartunta pisteissä. Flunssainen ja koronan saanut lapsi levittää virusta yhtä tehokkaasti, kuin aikuinenkin. Siksi mm. koulujen avaaminen on täysin turha riski tänä keväänä. Australiassa tutkijat ovat sitä mieltä, että koronaan ei ilmeisesti saada koskaan rokotusta, koska virus asettuu hengityksessä keuhkosolujen ulkolaidalle, jossa se saa vapaasti monistaa itsensä, ja lopuksi jokainen virus omalla ajallaan päästää perilliset verenkiertoon. Tuosta johtuu myös kuumeilun vaihtelevuus, jossa kuume puolustusmekanismin toimista. Laumaimmuniteetit ovat koronan osalta toiveajattelua. Tärkein koronan tuohoaja on auringon lähettämä voimakas UV-säteily, joka aikanaan tuhoaa viruksen. Influenssa rokotukset vähentää leviämisen riskejä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000