Perussuomalaiset

Maarit Markkula

Mistä energiaa kasvalle väestölle

Mistä energiaa kasvavalle väestölle – elämmekö pyramidihuijauksessa

Maapallon energiantarpeen on ennustettu lisääntyvän 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Siihen on aikaa 15 vuotta, mutta aika kuluu nopeasti. Tällä hetkellä energian tarpeestamme tuotetaan 80 prosenttia fossiilisilla polttoaineilla ja öljy saattaa loppua jo 30 vuoden sisällä.  Tästä saattaisi tulla ennennäkemätön energiakriisi. Ei ole ihme, että Pohjoisnavalla käy kuhina ja sen omistusoikeudesta kiistellään. Pohjoisen napapiirin sisällä uskotaan olevan noin 13 % maapallon öljyvarannoista ja yli 30 prosenttia kaasuvarannoista.

Tulevaisuuden energianlähteiksi on kaavailtu milloin mitäkin: biopolttoaineita, aurinko-, tuuli- ja ydinvoimaa.

 

Tieteellinen tutkimus ei ole löytänyt fossiilisille polttoaineille sellaista korvaajaa, joka olisi yhtä aikaa halpaa, teknisesti helposti hallittavaa, kuluttaisi elinkaarensa aikana vain vähän energiaa ja muita uusiutumattomia luonnonvaroja. Samalla se ei aiheuttaisi kasvihuonekaasujen päästöjä juuri lainkaan eikä muitakaan päästöjä eikä kuormittaisi luonnon ekosysteemejä, mutta tuottaisi suuret määrät energiaa ihmiskunnan tarpeisiin. Jäljelle jää vain aurinkoenergia, josta hyödynnetään nyt alle 1 prosentti. Helppo ymmärtää miksi näin vähän, koska tämä kaasupallo ei anna energiaa tasaisesti joka päivä ja jokaisen vuoden aikana. Aurinkoenergian massiivinen hyödyntäminen vaatisi suunnattomia investointeja kuten voimala- ja sähkönsiirtojärjestelmän rakentamisia. Siihen uppoaisi paljon betonia, terästä ja muita metalleja, mikä yhdessä järjestelmän ylläpidon kanssa merkitsisi uusiutumattomien luonnonvarojen ankaraa kulutusta. Samaan sarjaan kuuluu tuulivoimalat. Pitää muistaa, että ekotehokkuus ei ole ratkaisu, jos kulutetaan koko ajan paljon enemmän yksikköjä, joiden kappalekohtainen ekotehokkuus on hieman parempi kuin aiemmin. Kokonaiskulutusta on siis vähennettävä ja paljon.

 

Tärkeänä johtotähtenä ajatukselle energiansäästö on fossiilisiin pohjautuvan energiantuotannon mahdollisimman pikainen vaihtaminen johonkin muuhun. Kannattaisiko siis satsata entistä enemmän teknologiaan ja sen tutkimiseen ja kehittämiseen, mehän olemme sen johtomaita jo nyt. Ennen kuin keksitään jotain muuta, ydinenergia on ainoa laajamittainen ja kustannustehokas energiamuoto, jolla voidaan torjua ilmastonmuutosta. Asialla on myös kääntöpuolensa eli ydinvoiman rakentaminen ja kehittäminen on käytännössä pois aurinkoenergian tai muiden uusiutuvien energialähteiden kehittelystä.

 

En ole mikään suuri ydinvoiman kannattaja, mutta koska ihmisen suurimmat kulutuksen kohteet kuten syöminen, asuminen ja liikkuminen koskettavat myös minua, on pakko tyytyä johonkin ratkaisuun. Kevennyksenä ajatuksia: Miten sitten vähentää kulutusta? Lihan voi vaihtaa porkkanaan, asua voi energian kulutuksellisesti 0-toleranssin asunnossa ja liikkua voi ilmaiseksi luonnossa. Hiphurraa! Joku viisas väläytti kiintiösysteemistä eli jos syön naudanlihaa, en voisi matkustella lentäen sinne sun tänne jatkuvasti, paitsi jos kävisin kiintiökauppaa ja ostaisin kiintiöitä joltakin toiselta. Nyt iski idealla, mutta kuka hoitaisi tämän kiintiökaupan pelimerkkien hallinnoinnin. Tämä systeemin ainut hyöty olisi se, että ihmisten pitäisi miettiä mihin kuluttaa oman energiaosuutensa ja ne jotka elävät luontoa kunnioittaen saisivat hyötyä, eikä kustannukset menisi tasan kuten nyt!

 

Maarit Markkula

opettaja, agronomi

Köyliö

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Timo
Utelias
#1

Suomessa on tällä viikolla käynnistynyt erittäin lupaava biopolttoaineen valmistustehdas, joka siis tekee puusta mineraaliöljystä saatavan dieselin korviketta. Tähän tilanteeseen on päässyt puun jatkojalostaja UPM. Toinen suomalainen kuvio on Neste Oil:lla ja nämä yhtiöt kävivätkin pientä rajakahakointia aihealueella. Voisiko Suomi siis olla jossain vaiheessa omavarainen nestemäisten moottoripolttoaineiden kanssa ja vieläpä kilpailukykyiseen hintaan? Moottoripolttoaineita tullaan todennäköisesti tarvitsemaan vielä pitkään esimerkiksi raskaita töitä tekevissä työkoneissa kuten traktoreissa tai kuorma-autoissa sekä eritoten lentoliikenteessä. Säästäkäämme öljypohjaiset energiat näille erikoisosa-alueille ja tehkäämme sähköä muihin tarpeisiin vaikka ydinvoimalla tai suotuisissa olosuhteissa auringosta. Sähköhän on niin jalo energian esiintymismuoto, että sen käyttäminen niinkin brutaaliin käyttöön kuin suoraan lämmittämiseen tulisi kieltää lailla. Öljyvetoinen maailmantalous on muuten sellainen asia, että nykyihminen kokee katastrofin, jos öljyn saatavuus vaikeutuu – se johtaa myös hinnan dramaattiseen nousuun. Ajatelkaapa mitä kaikkea tehdään koneilla ja laitteilla, jotka saavat energiansa öljypohjaisista polttoaineista. Miten saataisiin toimimaan sähkökäyttöinen kaivinkone tai traktori? Miten toimisi teollisuuden uunit ja muut prosessit, joissa tarvitaan kovaa energiatiheyttä?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000