Perussuomalaiset

Lulu Ranne

Kaikilla lapsilla on oikeus kukoistaa ja olla onnellisia

Lapset ja nuoret ovat huomisen rakentajia. On meidän kaikkien yhteinen asia, että he saavat kasvaa Suomessa onnellisina, rakastettuina ja hyvinvoivina. Hyvä elämä on turvattava kaikille lapsille riippumatta siitä, minkälaiseen perheeseen he syntyvät. Lapsen oikeuksien tulee olla päätöksenteon perustana, ja ne on huomioitava kaikissa lapsia koskevassa päätöksissä. Lapsen oikeuksien sopimuksen yleisperiaatteet ovat syrjimättömyys, lapsen edun ensisijaisuus, lapsen oikeus kehitykseen ja lapsen näkemysten kunnioittaminen (MLL 2015).

Hyvinvoivat lapset kertovat yhteiskunnan tilasta enemmän kuin mikään muu yksittäinen asia. Vaikka suurin osa lapsistamme voi hyvin, jatkaa lasten pahoinvointi edelleen kasvuaan. Lasten oikeudet ovat jääneet koko 2000-luvun muiden, muka tärkeämpien asioiden jalkoihin. Eriarvoistuminen on lisääntynyt, eikä yhteiskuntamme pysty huolehtimaan kaikkein heikoimmista niin kuin pitäisi.

Keskeistä lasten hyvinvoinnissa on perhe. Kun perhe voi hyvin, on lapsellakin hyvä olla. THL:n tutkimuksen mukaan kaksi viidestä vanhemmasta tuntee nykypäivänä laiminlyövänsä perhettään työn vuoksi. Yhtä moni vanhempi on huolissaan omasta jaksamisestaan. Uusi sosiaalihuoltolaki astuu voimaan ensi vuonna, mutta sen velvoittamalle lapsiperheiden kotiavun järjestämiselle vain harvalla kunnalla on tällä hetkellä todelliset mahdollisuudet.

Lasten hyvinvoinnin eteen on kuitenkin paljon tehtävissä. Perheitä ja lapsia voidaan tukea erilaisin, myös edullisin keinoin. Perheiden mahdollisuuksia sovittaa yhteen työ ja perhe voidaan parantaa työelämää kehittämällä. Keskeistä on, että me päättäjät teemme lasten kannalta parhaita mahdollisia päätöksiä. Päätösten valmisteluun ja itse päätöksentekoon on hankittava enemmän ja parempaa tietoa. Päätösten lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksia lapsiin ja perheisiin on arvioitava ja tuotava esiin. On pystyttävä arvioimaan, mikä vaihtoehto parhaiten toteuttaa lasten oikeuksia. Jos päätöksen valmistelussa on esillä vain yksi ”oikea” vaihtoehto, on mahdotonta päätellä, saadaanko sillä aikaan lasten kannalta paras tai edes vähiten kirpaiseva lopputulos. Huonosti perusteltu ja toteutettu päätös säästötoimenpiteestä voi olla tukea tarvitseville lapsille kohtalokas.

Lapsen oikeuksien päivää vietetään huomenna 20.11. Suomen tavoitteena tulee olla maa, jossa kaikki lapset ovat rakastettuja, huolehdittuja ja turvassa. Siihen me pystymme, jos vain haluamme.

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000