Perussuomalaiset

Lauri Karppi

Strategia vai tragedia?

Vaasan kaupunginvaltuusto on nyt kokoontunut monta kertaa valtuustokokouksien ulkopuolella luomaan kaupungille uuden valtuustokauden strategiaa. Strategia vaikuttaa ensisilmäyksellä vähän samanlaiselta mitäänsanomattomalta kokoelmalta hienolta kuulostavia sanoja, kuin vaikkapa yritysten hienot arvolistaukset. Käytännössä suurin osa yrityksistä korulauseista huolimatta kuitenkin yrittää pysyä kannattavina, ja kehittää toimintaa lakien, säädösten ja rajoitusten viidakossa.

Vastaavasti Vaasan strategia pitäisi voida tiivistää siihen, että tuotetaan lakisääteiset palvelut mahdollisimman vähällä verotaakalla, ja jos jotain rahaa sen lisäksi asukkailta viedään, siitä pitäisi olla kaikille hyötyä. Hyvät liikenneyhteydet on minusta perusteltu esimerkki tällaisesta. Vaasan ei lain mukaan täydy järjestää laivayhteyttä Uumajaan, mutta sen voi odottaa lisäävän hyvinvointia ja vaurautta koko alueelle, joten se on perusteltu investointikohde.

Nyt valmistelu alkoi niin, että kaupungin johtoryhmä päätti jo suuntaviivat, ja valtuusto sai sitten ehdotella keinoja tai asioita jotka liittyvät näihin, mutta ennalta päätettyihin tavoitteisiin ei saanut vaikuttaa. Kiveen on jo lyöty tavoitteet satatuhatta asukasta ja hiilineutraalisuus. Käytännössä sataantuhanteen asukkaaseen pitäisi jokaisen vaasalaisen lisääntymiskykyisen naisen tehdä neljä vuotta putkeen lisää lapsia, oli niitä jo tehty aiemmin tai ei. Aikamoiset synnytystalkoot on siis ajatuksissa. Silti edes ”vaasalisää”, jolla kannustettiin hoitamaan lapsia kotona, ei ole varaa ottaa takaisin käyttöön.

Kritisoin myös hiilineutraalisuus -tavoitetta. Tästä puhutaan vain ylätasolla, enkä usko että monikaan valtuustossa osaa sanoa, kuinka lähellä tällä hetkellä tavoitetta ollaan, tai minkä mittaluokan kustannuksia siitä koituu. Puhumattakaan että mietittäisiin mitä se käytännössä tarkoittaa. Kiellämmekö polttomoottoriajoneuvot? Saako kotia enää lämmittää talvella? Saako olla jouluvalot päällä? Toiminnassa se oikeasti menee sitten niin, kaupunki maksaa lisähintaa sähköstään, koska ostamme kuvitteellisesti jotain Norjalaista vesivoimalla tuotettua sähköä, vaikkei sitä voikaan Vaasaan asti siirtää. Ehkä parempi tavoite siis hiilineutraalisuuden sijaan olisikin energiatehokkuus. Jäisi tällaiset hassut jutut pois, mitä tehdään vain mielikuvasyistä. Ehdotin myös pienydinvoimalan suunnittelua, mutta sekin poistettiin jo esityksestä vähin äänin.

Turvallisuus tuli työryhmissä esiin kaikissa työn vaiheissa, mutta kun virkamiehet ja konsultit pääsivät tekemään yhteenvetoja, valtuustolle esitettävässä versiossa sitä ei lue oikein enää missään. Puhumattakkaan, että se olisi yksi tärkeimmistä tavoitteista, kuten viime valtuustokauden alun asukaskyselyn mukaan sen kuuluisi olla. Ymmärrän kyllä ettei turvallisuustilanteesta ole mukava keskustella, koska se osittain liittyy toiseen asiaan josta perussuomalaiset ovat varoitelleet jo parikymmentä vuotta.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
westfinn
Hämmentynyt
#1

Tuota samaa munkkilatinaa on jouduttu kuulemaan lähes jokaisessa Suomenniemen kunnassa.
Strategian luomiseen hankitaan kalliit konsultit jostakin sateenkaaren värisestä yliopistosta ja kunnan-/ kaupunginjohtajan kanssa määritellään etukäteen raamit. Sitten tehdään vähän ryhmätöitä, joista konsultit poimivat mieleisensä ranskalaiset viivat ja a vot meillä on kohta strategia.
Viimeistelyssä kun vielä ”nuollaan” vihervas:n esittämiä ilmasto-ja luonnon monimuotoisuusasioita ei listoille enää yrittäjät ja ikäihmiset yht`äkkiä mahdukaan.
Haittamaahanmuuttokin muuttuu strategiassa monikulttuuriksi, jota ilman ei edes suvaitsemattomat kunnat voi elää.
Ainoastaan tunteisiin, ei siis euroihin, perustuvilla perusteilla päästöt pitäisi saada nollaan mieluiten koko maailman ykkösinä!
Ei väliä, jos autoilu loppuu, panostetaan kävelyyn! Ei väliä jos ostoskeskukset kaatuu, panostetaan omavaraisuuteen! Ei väliä, jos tehtaat suljetaan, tehdään itse!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

norrfinn
Iloinen
#2

Kertokaa pohjoisen havukka-ahon ajattelijalle kuka julisti tähän maahan ilmastohätätilan ja -katastrofin?
Kenen penaalista ovat puheet ja pelkästään tunneperäiset perustelut aiheesta. Minkään näköistä todellista ja euroihin perustuvaa faktaa ei ole pystytty esittämään on vain todennäköisyyksiä, kuten sähköautojen määrä tulee todennäköisesti kasvamaan yms.
Kunpa saisin nähdä sen ilonpäivän, kun vihreä siirtyminen koskisi vihreiden ja elonkerjuun siirtymistä niihin maihin, joiden ongelmista ne täällä pohjolassa ovat keksineet hyperventiloida. Nigeriasta olisi hyvä aloittaa, koska aina lämmin alusta ahterille. Siitä vaan tukkimaan valtaväyliä!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000