Perussuomalaiset

Laura Korpinen

Kuka pelkää mustaa miestä

Lieneekö länsimaihin levinnyt sekopäisyys saavuttanut lakipisteensä, kun Kanadan pääministeri katsoo tarpeelliseksi pyytää anteeksi naamiaisasuaan: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5fef0777-6133-4942-a7fd-2c995ba7d417

Aiheena se, että pääministeri Trudeau oli 29-vuotiaana pukeutunut Arabian nights –juhliin teeman mukaisesti, ja meikannut itsensä tummaihoiseksi.

Mitä pahaa on siinä, että halutessaan näyttää itämaiselta, sonnustautuu sen mukaisesti? Yleensäkin naamiaisasuksi valitaan hahmo, joka miellyttää ja tuntuu itsestä hyvältä. Kukaan ei valitsisi naamioitumista vaikkapa vammaiseksi.

Mikä juuri tummassa ihonvärissä on niin sopimatonta, että ihon tummemmaksi meikkaaminen on anteeksipyyntöä vaativa asia? Outo ylisensitiivisyys tummemman ihonvärin osalta tuntuu vallanneen osan kansaa, nähtävästi sen saman kansanosan, joka muutoinkin tuntuu loukkaantuvan ties mistä.

Miksi eri ihonvärejä pitäisi hävetä tai piilotella? Etninen ulkonäkö kertoo siitä, mihin osaan maapalloa henkilön muinaiset esi-isät ovat aikoinaan asettautuneet ja adaptoituneet. Eri etnisten ulkonäköjen pitäisi nykymaailmassa olla rikkaus ja ylpeyden aihe, ei kuoliaaksi vaiettu tabu. Tumma ihonväri ei ole enää viiteenkymmeneen vuoteen ollut este millekään, sen osoittaa Barack Obaman äänestäminen kahdesti peräkkäin Yhdysvaltain presidentiksi. Myös Suomessa etninen ulkonäkö on nykyisin pikemminkin etu, jolla saa vaaleissa ääniä tai pääsee helpommin esille eri tiedotusvälineissä.

En voi välttyä ajatukselta, että nämä ammattiloukkaantujat kokevat tosiasiassa itse, että tumma ihonväri olisi jotain vammaan rinnastuvaa, ja sen vuoksi brown-/blackfacesta loukkaannutaan, ja meidän kaikkien pitäisi teeskennellä, että ihonvärejä ei ole, ja varoa kaikkia niihin liittyviä viittauksia. Vieläpä tässä loukkaantumisessa pyritään piehtaroimaan, sen sijaan, että kaikkiin ihonväreihin, myös tummaan, suhtauduttaisiin neutraalisti, eikä silkkihansikkain. Kun ihonväri ei ole vamma, miksi meidän pitäisi käyttäytyä, ikään kuin se olisi sitä?

Trudeaun Arabian nights -naamiaiset olivat aikuisten leikkiä, Suomessa pihaleikeistä tuttu ”Kuka pelkää mustaa miestä” lasten leikkiä. Rasismia ei ollut siinäkään, jokainen leikki mukana, vuorollaan myös mustaa miestä. Ja kukaan ei pelännyt, toisin kuin nykyinen ammattiloukkaantuja. Hän pelkää omaa sisäistä salaista rasismiaan, sitä, että ammattiloukkaantujalla itsellään on asenneongelma tumman ihonvärin osalta, ja mielessään ihonväreille ranking. Ammattiloukkaantujalle tumma ihonväri on vamma.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
Vihainen
#1

Eiköhän tuo vanhoihin Suomalaisiin Jouluperinteisiin kuuluva.Tiernapoika laulunäytelmäkin ole jo kielletty rasistisena näytelmänä.Onhan siinä se tummaihoiseksi värjätty Kuningas.Ihme että YLE on vielä lähettänyt vanhoja SF-filmejä missä Pekka ja Pätkä esiintyvät neekereinä.Kai nekin kohta kielletään rasistisena.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Neekerin pusu -suklaahan on jo mennen talven lumia.
Pekka ja pätkä neekereinä -leffa lienee kai myös esityskiellossa.

Milloinkohan aletaan poistamaan ja tuhoamaan museoista tauluja, joissa on kuvattu mustia ihmisiä. Eikös vaan islam kiellä ihmisten kuvaamisen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Mustamakkara varmaan kielletään kohta rasistisena elintarvikkeena.Taikka sitten vaaditaan,että nimi muutetaan tummaksi makkaraksi.Mustanmakkaran haukkaaminen taitaa olla rasistinen teko.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000