Perussuomalaiset

Kirill Rinne

Aleksei Navalnyi ja Putinin palatsit

Aleksei Navalnyin tekemä video Putinin palatsista on syystäkin herättänyt keskustelua niin Venäjällä, kuin Lännessä. Se on malliesimerkki siitä pröystäilevästä elämäntavasta, missä Venäjän ylin johto elää kansalta kupatuilla rahoilla. Aihe ei ole uusi, mutta Aleksei selvitti ja todisti, että kustannukset maksetaan Venäjän valtionyhtiöiden kassasta, mikä on lainvastaista ja johtaisi missä tahansa demokraattisessa maassa rikostutkintaan ja lukuisiin tuomioihin, mutta ei kuitenkaan Venäjällä. Presidentti joutui viikonloppuna selittelemään ja vastaamaan opiskelijoiden kanssa käydyn keskustelun yhteydessä kysymykseen Navalnyin tekemästä videosta. Vastaus oli tuttuun tapaan umpikiero – Putin kertoi ensin, ettei hän, eikä kukaan hänen sukulaisistaan omista, eikä ole koskaan omistanut kyseistä palatsia, vaikka Navalnyi ei edes väittänyt niin ja vei sen jälkeen keskustelun täysin sivuraiteille alkamalla höpistä omiaan jostain valokuvasta, jossa hän ui mukamas uimahallissa, vaikka oikeasti hän ui joessa. Aleksein videossa esitettiin asiakirjat, joista kävi ilmi, mitkä yritykset ”omistivat” kyseisen kohteen, ketkä ihmiset Putinin lähipiiristä näiden bulvaaniyritysten takana ovat ja miten ovat kytköksissä Putiniin, mitkä valtionyhtiöt maksavat lystin ja miten paljon rahaa videossa esitettyihin kohteisiin on palanut ja palaa joka kuukausi.

Jotkut Alekseita vastaan trollaavat väittävät, että videossa ei ole todisteita siitä, että kyse olisi nimenomaan Putinin palatsista.

Voin omalta osaltani vahvistaa Aleksein esittämän kuvion, koska Putinin muutamiin muihin ”palatseihin” suomalaisia takkoja, kiukaita ja saunoja toimittaneena tunnen aiheen ja kyseisen kohteen erittäin hyvin. Sen täysin mauton ”wannabeaurinkokuningas”-tyyli, joka juontaa juurensa köyhään lapsuuteen ja 90-luvun käsitykseen siitä, miltä ”rikkaan” ihmisen talon pitää näyttää, on sama, kuin monessa muussakin Putinille rakennetussa palatsissa. Vuonna 2005 vastasin Tulikiven Venäjän toiminnoista – silloin tein yhtiön suurimmat yksittäiset kaupat Biosphere-kohteeseen, joka sijaitsi keskellä luonnonsuojelualuetta, kauniin vuoren rinteellä, myymällä sinne yli 300 000€:n takat, jotka tilasi Venäjän presidentinkanslian hankintayhtiö PPPUDP (sama yhtiö oli myös Venäjän patriarkan ja Putinin palatsien tilaajana). Yhtiön johtaja oli silloin Canonin Pietarin komennukseni ajoilta tuttu Igor Y., jonka Putinin ensimmäinen kansliapäällikkö Kozhin otti mukaansa Moskovaan. Igor kertoi minulle hyvin avoimesti ja yksityiskohtaisesti Venäjän presidentin kohteiden rakentamiseen liittyvistä kuvioista ja muista hankkeista, joiden joukossa tuo Aleksein mainitsema palatsi myös oli.

Takkatilauksen maksuun liittyy yksi hauska tarina – kauppa tehtiin meidän Moskovan jälleenmyyjän kautta, joka soitti jossain vaiheessa ja ilmoitti, että laskua ei ole maksettu. Igor pyysi soittamaan asiasta Sergei Bogdanchikoville, jonka numeron lähetti tekstiviestillä ja kertomaan Igorilta terveisiä. No – minähän menin ja soitin. Kaveri toisessa päässä oli aika ymmällään siitä, että mistä olen saanut numeronsa. Kun kerroin, että sain sen Igor Evgenjevichiltä, niin ääni kellossa muuttui heti ja Sergei kysyi erittäin kohteliaasti, että miten hän voisi minua auttaa. Esittelin itseni ja kysyin, miksi Biospheren takkalaskua ei ole maksettu, vaikka eräpäivä oli jo mennyt pari viikkoa sitten. Sergei pyysi anteeksi ja lupasi selvittää asian. Rahat tuli samana, tai seuraavana päivänä! Koska Bogdanchikov on niin hassu sukunimi, se jäi minun mieleeni. Jossain vaiheessa Kommersant-lehteä selatessani törmäsin juttuun Rosneftin toimitusjohtajasta, jonka nimi oli Sergei Bogdanchikov – silloin minulle selvisi, kenelle tuon”perintäpuhelun” oikein soitin!

Meno Biospheren kohteessa, jossa kävin kahdesti, oli muutenkin aika sairasta – koska tietä työmaalle ei silloin ollut, kaikki rakennustarvikkeet ja kaksi hirsitaloa (1500 ja 600 m2) vietiin paikalle Kamov-helikopterilla, joka sai kerralla vietyä 1-1,5 tonnia tarvikkeita. Yksi kopterireissu maksoi 1500 taalaa ja raskain takka painoi 25 tonnia, eli pelkästään tuon yhden takan kuljetus paikalle maksoi saman verran, kuin se painoi, eli 25 000 taalaa! Takkoja oli muuten viisi.

Koska rakennuspaikka oli luonnonsuojelualuetta, ongelma kierrettiin nimeämällä kohde virallisissa papereissa ilmaston tutkimusasemaksi, vaikka rakennetuilla taloilla ei ollut oikeasti mitään tekemistä tutkimuksen kanssa ja se oli alusta asti tiedossa.

Kaikkia Putinin ”residenssejä”, joita on kymmeniä eri puolilla Venäjää, yhdistää kolme asia – tilaajana on Venäjän presidentinkanslian hankintayhtiö PPPUDP, kohteita vartioi FSO:n erikoisjoukot ja rahat niiden rakentamiseen ja ylläpitoon ”vedetään ohi” Rosneftin ja muiden suurten valtionyhtiöiden kassasta, jotka ovat Venäjän budjetin suurimpia maksajia. Ja kun halvin kohde maksaa miljoonia ja kallein miljardin, niin niiden rakentaminen ja käyttökustannukset ovat yksi syistä, kukoistavan korruption lisäksi, miksi Venäjän talous on kuralla, suurin osa Venäjän sairaaloista, päiväkodeista ja kouluista ovat törkeän huonossa kunnossa, etenkin pienemmissä kaupungeissa ja eläkkeet, lääkäreiden ja opettajien palkat ovat niin naurettavat pieniä.

Aleksei Navalnyin videota on katsottu tähän mennessä lähes 100 000 000 kertaa ja hänen vapauttamisensa puolesta järjestetyt mielenosoitukset yli 100 Venäjän kaupungissa ja ulkomailla kertoivat Putinille karun totuuden siitä, että Aleksein todellinen kannatus ei ehkä olekaan Venäjän propagandakoneiston hokema 1%, vaan paljon suurempi. Ja kun mielenosoitukset Putinin puolesta eivät ole koskaan keränneet näin paljon omasta tahdostaan tulleita ihmisiä, niin rehellisesti järjestettyjen presidentinvaalien tulos ei enää tunnukaan niin itsestäänselvältä.

Toisen maan sisäisiin asioihin ei saisi puuttua, mutta toivoa saa. Ja minä toivon, että tästä alkaa Itänaapurimme väistämätön muutosprosessi oikeusvaltioksi ja siellä järjestetään tänä vuonna ensimmäiset rehelliset parlamenttivaalit yli vuosikymmeneen, joihin kaikki halukkaat opposition edustajat pääsevät vapaasti osallistumaan ilman, että heidän tarvitsisi pelätä terveytensä, tai henkensä puolesta. Duuman vaalien jälkeen olisi sitten vuorossa presidentinvaalit…

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000