Perussuomalaiset

Kimmo Tarke

Facebook sensuuriako?? Pakolaisaiheesta

Törmäsin mielenkiintoiseen ilmiöön, facebook-kirjoitukset eivät näykään kaikille käyttäjille samalla tavalla.

Ystäväni kirjoitti sivulleni kysymyksen, miten voisimme vähentää turvapaikanhakijoitten tulvaa maahamme. Tietenkin kirjoitin siihen vastauksen, jonka luulin kaikkien näkevän samalla tavalla, koska olen aina julkaissut kaiken julkisena omalla sivullani.
Suurena yllätyksenä kuulin (ja näin), että henkilön, joka ei ole fb-kaverini, omalla fb-sivulla ei näkynyt mahdollisuutta ”tykätä” kirjoituksestani! Eikä tietenkään sitten jakaa myös…
Onko tässä kyse jonkinlaisesta sensuurista, vaiko vain huonosta ohjelmoinnista?
Juuri luin Esa Mäkisen loistavan romaanin ”Totuuskuutio”, jossa fiktion kautta kerrotaan faktoja, miten tiedonvälitystä pystytään hallitsemaan, ja kirjoituksia vääristelemään.
Suosittelen kotimaista huippukirjaa kaikille, koska kirjoittaja ammattinsa puolesta todellakin tietää mistä puhuu!

Kirjan luettuani aloin todella miettiä, miten facebook-päivitykseni todella näkyvät muille ihmisille, vai näkyvätkö lainkaan. Kirjassa oli hyvä opetus siitä, että kirjoittaja kuvittelee tekstinsä näkyvän, mutta hänellä ei ole mitään keinoa tarkistaa näkevätkö muut sen, saati sitten näkevätkö samanlaisena kuin alkuperäinen teksti oli.
Onko siis niin, että mielipiteitämme jo nyt lakaistaan maton alle, harjoittamalla salaista ”Internet-sensuuria”?
Kirjassa luotiin kuva maailmasta, jossa rahalla pystyy ostamaan haluamaansa ”sensuuria”. Tietyille ryhmille epämielyttävät uutiset pystytään piilottamaan, vääristelemään kommentteja, ja lopuksi vielä pilaamaan todellisen totuuden kertoneitten ihmisten maine. Jopa tietoja muuttaen, tehden heistä rikollisia.
Onko tämä kaikki jo täällä tänään?

Harrastaako fb sensuuria rahasta?

Näkyvätkö kommentit oikein kaikille?

Kokemuksieni takia, ehdottaisin, että kukaan meistä ei enää ottaisi sosiaalista mediaa täysin varmana, vaan aina joskus ehtiessään kyselisi sosiaalisen median kavereiltaan, kuten myös muilta tutuiltaan, miten he näkevät omat päivityksenne. Vai näkevätkö lainkaan!?

Ehkä näin saisimme tietoa siitä, onko jo nyt käynnissä rahalla ostettu mielipidemuokkaus, eli kommenttien poisto/niitten muokkaaminen.
Turha toki kysellä ”tavallisten” päivitysten perään, mutta jos otatte kantaa vaikeisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin, kuten vaikkapa maahanmuutto, silloin olisi hyvä saada dataa siitä, meneekö sanomanne perille koskaan, vai ei.
Jo eduskuntavaaliaikana (ehdokkaana) ihmettelin, miksi monia julkaisujani oli kummallisesti poistunut facebookista, kun olisin halunnut nostaa ne uudelleen keskusteluun. Miten siis tiedän, ovatko muut koskaan ensimmäistä kertaakaan nähneet niitä? En todellakaan mitenkään.
Useimmat meistä ovat nähneet, että valtalehtien teettämät ”mielipidetutkimukset” näyttävät aivan jotain muuta, kuin oma, ja kaikkien tuttujemme mielipide on. Eikä myöskään keneltäkään meistä ole koskaan kysytty mielipidettä näihin ”otantoihin”. Tuttua??
Onko tässä todellakin kyse ”satunnaisesta otannasta”, vaiko tarkoitushakuisesta mielipiteenmuokkauksesta sittenkin?
Lukekaapa mainitsemani kirja, ja miettikää sen jälkeen, mihin voi luottaa, ja mihin ei.
Terve skeptisyys on hyvästä, sokea luottamus ei.

Terve skeptisyys on hyvästä, salaliittojen etsiminen joka paikasta ei ole, eikä se ole myöskään kirjoitukseni tarkoitus.

Kirjoitukseni tarkoitus ei ole luoda mitään turhia pelkoja, vaan kehottaa ihmisiä havainnoimaan, meneekö heidän mielipiteensä perille. Koskaan missään, vaiko ei.
Jopa raamatussa kehoitetaan epäilemään kaikkea, mitä väitetään, ja etsimään itse totuus!
Olkaa kiinnostuneita, ja etsikää totuutta, älkää luottako mediaan.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Jaassu
#1

Median toimittelijat voivat ilmeisesti uutisten facebook kommentoinnissa sulkea tietyt kommentoijat pois siten että nämä eivät edes asiaa huomaa. Ilmiö voi myös johtua kommentoijan facebookin-tilin asetuksista.

Ilmiö on aika inhottava siinä mielessä että kommentin tehnyt näkee oman kommenttinsa artikkelin alla samalla tavoin kuin muidenkin kommentit, mutta muut eivät näe poissuljetun kommentoijan kommentteja. Tämä johtaa siihen että suljettu kommentoija saattaa kommentoida kuukausia ennen kuin havahtuu huomaamaan että kukaan ei näe hänen tekemiään kommentteja.

En tiedä muuta keinoa asian varmistamiseen kuin sen että menee jonkin toisen koneen kautta loggautumatta facebookkiin katsomaan näkyykö omaa kommenttia lehden sivuilla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000