Perussuomalaiset

Kimmo Kautio

Oikeusvaltio noudattaisi perustuslakiaan myös EU-asioissa

Suomesta tuli 1.1.1999 keskiyöllä aikaeron ansiosta ensimmäinen maa, joka otti yhteisvaluutta euron käyttöön. Päätökset euroon liittymisestä tehtiin perustuslakia rikkoen, ilman lakiesitystä ja ilman kansanäänestystä, vain tiedonantomenettelyä käyttäen.

Perustuslakiin oli EMU:n kolmanteen vaiheeseen liityttäessä vielä yksiselitteisesti kirjattu, että Suomen rahayksikkö on markka. Liittymispäätöstä ei olisi koskaan pitänyt voida tehdä ilman perustuslain muuttamiseen tarvittavaa eduskunnan määräenemmistöä. Tiedonantomenettely ei ollut eduskunnan edellyttämä erillinen päätös. Tiedonantomenettelyssä äänestetään muutenkin ensisijaisesti hallituksen luottamuksesta eikä asiasisällöstä.

Suomalaiset eurokriitikot ovat vuosikausia varoitelleet Suomea eurojäsenyyden vaaroista. Esimerkiksi entinen Ålandsbankenin johtaja ja talousasiantuntija Stefan Törnqvist on kiteyttänyt euroalueen ongelman seuraavasti:

”Euroalueen ongelma on pohjimmiltaan se, että euron kurssi on sama kaikille. Kriisimaat tarvitsisivat devalvaation ja Saksa revalvaation. Kunnes tämä ero kilpailukyvyssä on kurottu umpeen, euroaluetta ei voi pitää markkinaehtoisesti vakaana. Paluu markkinaehtoisuuteen tapahtuu vakauttamalla nykytila poliittisin toimin, tai sitten syntyy jossakin vaiheessa uusi nykytila, joka on markkinaehtoinen.”

Vakauttamista poliittisin toimin ovat erilaiset tukipaketit, joilla euro on pidetty pystyssä ja joita EU:ssa on joka kerta väitetty ainutkertaisiksi järjestelyiksi. Ainutkertaisia olivat Kreikan ensimmäinen tukipaketti, Irlannin ja Portugalin tukipaketit, Kreikan toinen paketti, Espanjan pankkipaketti ja Kyproksen tukipaketti. EU:n omia sääntöjä ja perussopimuksia on rikottu pitkin matkaa.

Nyt EU:ssa ollaan – federalisteille taivaan lahjana pudonneen koronakriisin varjolla – luomassa sen seitsemättä ainutkertaista tukipakettia, jota tällä kertaa markkinoidaan elpymisrahastona. Törnqvist kertoo markkinoiden tyynien reaktioiden pakettiin kielivän siitä, ettei markkinoilla pidetä tätäkään tukipakettia yhtään sen enempää poikkeusluontoisena kuin aiempiakaan. Markkinat ymmärtävät sen, mitä kansalaiset ja poliitikot eivät: Euroalue ei ole optimaalinen valuutta-alue ilman liittovaltiorakenteita. Euro ei pysy pystyssä ilman tukea.

Keskustelua euron epäonnistumisesta valuuttana on onnistuttu välttelemään sillä, että elpymispaketti on kytketty monivuotiseen rahoituskehykseen ja mukana olisivat tällä tietoa myös euron ulkopuolella olevat maat. Euron ulkopuolisista EU:n nettomaksajista Ruotsi on ostettu mukaan reilun miljardin euron alennuksella maan EU-jäsenmaksuihin. Alennukset kuittaavat sen nettomaksuosuuden elpymisrahastosta. Muut paketissa todennäköisesti mukana olevat euron ulkopuoliset maat ovat olleet EU:sta eniten hyötyviä nettosaajia kaiken aikaa.

Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholtz totesi viime vuonna, että elpymisrahaston myötä on tulossa EU:n suurin uudistus euron käyttöönoton jälkeen. Suomen perustuslakivaliokunta on nyt kovan paikan edessä, kun se antaa pian lausuntonsa siitä, rikotaanko jälleen kerran Suomen perustuslakia EU-yhteyksissä vai viedäänkö elpymisrahastopäätökset kerrankin asiaan kuuluvalla tavalla läpi perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Mikäli näin ei tehdä, Suomessa on turha puhua oikeusvaltioperiaatteista yhtään mitään. Valtion vahvimmaksi laiksi tarkoitettu perustuslaki on pelkkiä tahroja paperilla, jos sitä ei tarvitse noudattaa, sen noudattamista ei valvo kukaan eikä sen rikkomisesta joudu vastuuseen. Oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen näkökulmasta päätöksenteko EU-asioissa on Suomen heikoin lenkki.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


4 kommenttia
Nimetön
#1

Euro oli pakkoruotsittaja-Lipposen toteutunut märkä uni, jolla tämä sdp-kahjo yritti tasoittaa tietään EU:n komissaariksi.
Pakkoruotsittaja-Lipposen unelma ja tavoite oli päästä EU:n johtopaikoille.

Suomen talouden raunioittaminen ja tuhoaminen oli pakkoruotsittaja-Lipposelle vähäpätöinen asia, suomenkielisellä kansalla ei ole ollut koskaan mitään merkitystä pakkoruotsittaja-Lipposelle.

Pakkoruotsittaja-Lipponen ihannoi ruotsinkielisiä, pokkuroi ruotsinkielisiä ja Ruotsia, suomenkielinen Suomi jää varjoon.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

J. Jörgensen
#2

Vaan eipä tullut Paavosta minkäänlaista EU komissaaria kovasta pyrkimyksestä huolimatta. Ja viimeinen niitti poliitikon uralle lienee olleet 2012 pressanvaalit – joissa Paavon kannatus oli nolo 6,7%. Jopa Arhinmäki pääsi melkein samoihin lukemiin. Tuo EMUun liittymispäätös tiedonantomenettelyn kautta on asia, joka olisi syytä perata pohjia myöten. Jos johtopäätös on se, että Suomi keploteltiin mukaan omien lakiensa vastaisesti, niin mitään päätöstä eurosta irtautumiseksi ei edes tarvita.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#4

Muistan hyvin ne , niin sanotut , raskaansarjan ” presitentinvaalit !!? Vaalien jälkeen oli , kurvatluimussa olevia , ehdokkaita !?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Persuilla olisi nyt tuhannen taalan paikka nostaa pakkoruotsi pois -asia vaalien tärkeiden vaatimusten joukkoon.
Pakkoruotsi on demarien ja vassareiden aikaansaama suomenkielisen kansan simputustapa. Pakkoruotsi on suomenkielisten simputusta, nöyryyttämistä.

Marinin hallitus vassari opetusministerin ja rkp oikeusministerin kanssa yrittää lisätä koulujen pakkoruotsitusta ja palauttaa yo-ruotsin pakollisten aineiden joukkoon. Tähän olisi puututtava! Se olisi estettävä!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000