Perussuomalaiset

Kauko Tuupainen

Oikeudenmukaisuutta lapsilisien maksuun

Suomen Eduskunta päätti välittömästi sotiemme jälkeen vuonna 1945, että vähävaraisten ja muidenkin perheiden lapsille ryhdytään maksamaan lapsilisää. Hyvä niin. Muistelen lapsilisien olleen merkittävä taloudellinen tuki 8-lapsisen työläiskotini jokapäiväisessä elämässä.

Syystä tai toisesta on minuunkin otettu yhteyttä lapsilisien oikeudenmukaisesta maksatuksesta. On esitetty, ettei niitä maksettaisi lainkaan rikkaille, vaan vähävaraisten osuutta olisi kasvatettava nykyisestään. Komppaan ajatusta, mutta miten maksatusta tulisi muuttaa?

KELAsta saamieni tietojen mukaan maksettiin viime vuonna lapsilisää 1 063 75 lapsesta 1 366 242 612 euroa eli lähes 1,4 miljardia euroa. Olisiko eräs tapa ”oikeudenmukaistaa” maksatusta siten, että korotetaan kaikkia lapsilisiä ensin viisi prosenttia ja laitetaan ne sen jälkeen veronalaiseksi tuloksi lasten vanhemmille.

Tämä tarkoittaisi sitä, että KELAn vuosittain maksama summa nousisi 70 miljoonalla eurolla eli noin 1,470 miljardiin euroon. Verotuksen ollessa keskimäärin 25 %, sen tuotto olisi noin 370 miljoonaa euroa, jonka saisivat valtio, kunnat ja seurakunnat.

Vanhempien maksama veron määrä tietenkin vaihtelisi heidän verotettavien tulojensa mukaan. Tällöin suurituloiset olisivat mukana suomalaisten ”taloustalkoissa” eläkeläisten ja työttömien tapaan. Yhteiskunta saisi vuosittain tuloja sosiaalimenojensa katteeksi noin 300 miljoonaa euroa vuodessa.

On myös toivottu, että ensimmäisestä lapsesta maksettavaa lapsilisän määrää (94,88 e/kk) olisi korotettava. Maksetaanhan viidennestä ja seuraavista lapsista 172,69 e/kk. Olisiko tässä harmonisoinnin paikka? Kysyy

KAUKO TUUPAINEN

Jyväskylä

www.tuupainen.net

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
Hämmentynyt
#1

Tuohan on kuin Li Andersonin ja Tytti Tuppuraisen päiväunista: Lisää veroja ”hyväosaisille”. Onhan mahdollista, että jotkut sentään ovat joutuneet ja joutuvat jatkuvasti ponnistelemaan tehtävissä, joissa työaika on pitkä, vaatimukset kovat ja epäonnistuessa lähtö nopea. Tämän päivän yrityksissä ei tuloksettomuutta noiden ”hyväosaisten” kohdalla pitkään suvaita. Julkisellahan se taitaa olla ansio?
Näitä taustoja vasten on noiden feministipolitiikkojen hokena kohtuuton. Jatkuva paine tulosten aikaansaamiseksi ja sitten tulee yhteiskunta ja korjaa puolet tilistä.
Vaikka raha ei tee onnelliseksi, on se kuitenkin jonkinlainen korvaus uhrauksista. Toinen vaihtoehtohan olisi kuva lankkuaidassa, ansioineen. Naapurissahan sitä kokeiltiin, mutta eipä tainnut onnistua?
Unohtakaa nyt nuo kateuskertoimet ja keskittykää oleelliseen, eli työn tekoon, eikä muiden aikaansaannosten jakoon.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#2

Nimetön: ”Muiden aikaansaannosten jakoon”. En ole jakamassa muiden aikaansaannoksia eli lapsilukuun perustuvien lapsilisiä.

Haluan saada aikaan oikeudenmukaisen ratkaisun erääseen iäisyyskysymykseen eli siihen tarvitsevatko rikkaat yhteiskunnan tukea samassa määrin kuin köyhät? Mielestäni eivät. -Kake

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000