Perussuomalaiset

Kauko Tuupainen

Köyhistä suomalaisista on syytä olla huolissaan näin ek-vaal

5 kommenttia

Köyhistä suomalaisista on syytä olla huolissaan näin ek-vaalienkin alla

Perussuomalaisten vuoden 2015 eduskuntavaaliohjelmassa todettiin mm. seuraavaa:

”Suomalaisista huolehdittava: Miljoona suomalaista elää köyhyysrajalla tai sen alapuolella. Pienituloisuus vaikuttaa koko elämään ja sen valintoihin. Mielivaltaiset leikkaukset on loputtava ja 1990-luvun laman virheitä ei tule enää toistaa. Suomalaisista on ryhdyttävä nyt huolehtimaan.”

Nyt voinen kysyä, että onnistuttiinko siinä?

Vastaan, ettei onnistuttu. Perusuomalaisten puolueen, piirijärjestöjen ja paikallisyhdistysten sääntöjen 2 §:ssä on määritelty toimintamme tarkoitus ja toiminnan laatu.

Mielestäni kaikki sääntöjen tärkeät elementit unohdettiin täysin, kun edustajamme olivat laatimassa vuosien 2015 -2018 hallitusohjelmaa keskustan ja kokoomuksen kanssa. Mielivaltaiset leikkaukset eivät loppuneet, vaan niistä kärsivät lapsiperheet, eläkeläiset, työttömät, opiskelijat, pienipalkkaiset kuntien työntekijät sekä viran- ja toimenhaltijat.

Taitetun indeksin muutos tulevaan Ek-vaaliohjelmaan

Seuraavaan Ek-vaaliohjelmaan olisi mahdutettava yli 1,4 miljoonan työeläkeläisen ”kirosanan” taitetun indeksin muutos, unohtamatta 653 000 Kelan eläkkeen varassa kitkuttelevia eläkeläisiä.

Totesinkin Perussuomalaisten Puolueneuvoston kokouksessa Lahdessa 11.6.2016: ”että jos hallitusohjelmaa ei edes yritetä muuttaa, niin neljä ministeriämme maksaa meille 400 valtuustopaikkaa tulevissa kuntavaaleissa”. Olin hieman väärässä, menetimme 426 valtuustopaikkaa.

Ylläoleva huomioiden, pitäisi perussuomalaisten EK-vaaliohjelmaan saada selkeä lausuma työeläkkeiden ja kansaneläkkeiden tarkistuksista. Tunsin vuosi sitten suurta myötä häpeää, kun yksikään kansanedustaja ei puolustanut Suomen Senioriliikkeen alullepanemaa kansalaisaloitetta ns. taitetun indeksin muutoksesta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Ei, vaikka sen oli allekirjoittanut yli 85 000 äänioikeutettua kansalaista.

Taustaa työeläkelain muutoksille

Vuonna 1961 voimaan tullut eläkelaki takasi työeläkkeelle jääneille saman suuruisen korotuksen kuin palkansaajillekin. Tätä ”autuutta” kesti vuoteen 1977 asti, jolloin työeläkelaki muutettiin siten, että täysimääräinen korotus muuttui ns. Puoliväli-indeksiksi. Tällöin huomioitiin palkkojen korotuksista vain 50 % ja ja loput hintojen noususta.

Seuraava huononnus tapahtui v. 1996, jolloin päätettiin, että seuraavan vuoden alusta tuli voimaan nykyinen ns. Taitettu palkkaindeksi, jossa palkkojen osuus on 20 % ja hintojen osuus 80 %. Syynä oli Lipposen hallituksen pelko ”suurten ikäluokkien” eläköitymisestä.

Eläkerahastot ovat kasvaneet silloisesta (vuoden 1996) 36 miljardin euron tasosta 203 miljardiin euroon! Ansiotasoindeksi on kasvanut samaan aikaan 96,2 % ja eläkeindeksin kasvu – samana aikana vain 48,8 %. Jälkeenjääneisyys on siis ollut 47,4 prosenttiyksikköä!

Oliko MOT-ohjelma oikeassa?

MOT-ohjelma kertoi hiljattain, ettei työeläkkeensaajien vaatima indeksikorjaus puoliväli-indeksiksi poista eläkeläisköyhyyttä, pitänee paikkansa, mutta mitä mieltä ollaan taitetun indeksin kuoppakorotuksesta? Kuoppakorotuksella tarkoitan työeläkkeiden jälkeenjääneisyyttä sen voimassaoloaikana.

Esimerkkinä totean, että yli 80 vuotiaita työeläkeläisiä on Suomessa lähes 300 000. Heidän työeläkkeiden keskiarvo vuonna 2017 oli 1 174 euroa/kk. Tämän yksittäisen ryhmän eläkkeiden jälkeenjääneisyys palkansaajien saamiin korotuksiin nähden on 31,8 %.

Tämän ryhmän ”kuoppakorotus” nostaisi kuukausieläkkeen noin 1 550 euroon. Mistä saadaan yli 80 vuotiaiden eläkeläisten kuoppakorotuksen vaatima noin neljä miljardia euroa?

Korotus rahoitettaisiin eläkerahastojen kasvusta

Kahden viimeisen vuoden aikana eläkerahastot ovat kasvaneet yli 20 miljardia euroa ja taitetun indeksin voimaantulosta eli vuodesta 1997 alkaen noin 166 miljardia euroa!

Jos ja kun työeläkkeitä tarkistettaisiin, niin se mahdollistaisi myös Kelan eläkkeiden tarkistuksen. Miten? Siten, että työeläkkeiden tarkistus lisäisi verottajan tuloja noin 1,5 miljardin euron verran.

Valtion lisääntyneet verotulot mahdollistaisivat sen, että valtion budjettiin voitaisiin lisätä riittävä määräraha käytettäväksi Kelan maksamiin eläkkeisiin.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Hämmentynyt
#1

”Ei, vaikka sen oli allekirjoittanut yli 85 000 äänioikeutettua kansalaista”.

Tulipa minulle ”pränttivirhe”. Allekirjoittajia oli yli 84 000 eli tarkalleen 84 820 allekirjoittajaa. Kansalaisaloitteen nimi oli ”Työeläkeindeksin palauttaminen palkkaindeksiksi”. _Kake T

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Tuossa juuri äsken tuli ohjelma Markus vs maailma.
Keksin samalla miten Persut saa tuplatua kannatuksen !
Pyytäkää Markus Persujen ehdokkaaksi HELSINKIIN ei sinne pohjoiseen vaan ehdottomasti Helsinkii ,koska se ei hyödytä mitään sinne pohjoiseen laittaa ehdokkaaksi kun se vie korkeintaan jonkun paikan eikä saa aikaa kansan liikettä.

Helsinkiin kun se otetaisiin ehdokkaksi niin se saisi sellaisen äänivyöryn ettei ennen ole nähty ! kaikki Viher-Vasemmistolaisetkin äänestäisi protestiksi ,epäilen että se olisi kokomaan ääniharava !
Sen vanavedessä pääsisi moni muukin Persu eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä jotka muuten ei pääse.

Ehdottomasti kannattaa kysyä ainakin koska yhdessä ohjelmassa se sanoi kannatavansa Persuja.

Ja sitten kun saataisiin Kimi Räikkönen Presitentin vaaleihin ehdokkaaksi niin voitto olisi varma !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Eläkeläinen
Vihainen
#3

Ahne sukupolvi penää itselleen vielä lisää. Mikään ei näköjään riitä. Nuorista niin väliä. Eläketurvakeskuksen mukaan, johon siis minä luotan, jos palkkaindeksiin mentäisiin, niin pitkällä aikavälillä eläkemaksuja pitäisi korottaa ainakin 30% iin ja nuoret maksaisivat, ei me nykyeläkeläiset. Hävettää tällaiset vaateet, en halua olla tässä mukana!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kake
Hämmentynyt
#4

Elä luota Eläketurvakeskuksen manipulointiin. Kukapa sitä omaa, hyväpalkkaista oksaansa sahaisi. Luota niihin, jotka tietävät asiat ja joilla on siihen tarvittavaa älyä ja asioiden tuntemusta. -Kake

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Eläkeläinen
Iloinen
#5

Kake on oikeassa, ei kannata yksin uskoa Eläketurvakeskusta. Kannattaa kuulla myös valiokunnan mietintö ja se on tässä

” Valiokunnan mukaan kansalaisaloitteessa ehdotettu työeläkeindeksin sitominen palkkaindeksiin nykyisen taitetun indeksin sijaan kasvattaisi merkittävimmin suuria eläkkeitä. Eläke tarkistetaan tällä hetkellä vuosittain indeksillä, jossa palkkatason muutoksen osuus on 20 prosenttia ja hintatason muutoksen osuus 80 prosenttia.

Valiokunnan mukaan vaikeimmassa asemassa olevien eläkeläisten asemaa parannetaan tehokkaimmin nostamalla kansaneläkettä tai takuueläkettä. Pelkästään pientä työeläkettä saavien asemaa voidaan parantaa esimerkiksi huolehtimalla asiakasmaksujen sekä lääkkeiden ja matkakustannusten omavastuiden kohtuullisuudesta sekä riittävästä asumisen tuesta, valiokunta arvioi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kukaan ei esittänyt kansalaisaloitteen hyväksymistä, mutta mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta. ”

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000