Perussuomalaiset

Kari Harjula

Pankki yrittämisen esteenä

Kun yrittäminen tehdään vaikeaksi, on kynnys aloittaa korkea. Yrittäjyys on todettu talousjärjestelmästä riippumatta erittäin tehokkaaksi tavaksi luoda työpaikkoja ja siten kasvattaa taloutta.

On siis kaikkien etu, että yrittäjyyden kynnys on matala.

Yrittäjäksi aikovan ensimmäisiä toimenpiteitä on avata pankkitili. Näin neuvotaan kaikissa oppaissa, yrittäjyysvalmennuksissa ja -koulutuksissa.

No ei siinä mitään. Sehän on helppoa. Varataan aika pankista ja avataan tili. Vai onko sittenkään? Viime kuukausien aikana olen kuitenkin kuullut kymmeniä esimerkkejä siitä, miten pankkiasioinnissa rengistä on tullut isäntä. On aivan turha kuvitella, että mikro- tai pienyrittäjä voisi kilpailuttaa pankkeja. Tilanne on mennyt osittain jopa niin vaikeaksi, että liiketoiminta kärsii tai sitä on jopa lähes mahdoton aloittaa. Jossain määrin voidaan jopa ajatella pankkien käytäntöjen rikkovan tosiasiallisesti oikeutta elinkeinonvapauteen.

Esimerkkejä

Kaksi osakasta

Kahden osakkaan osakeyhtiö, jonka osakepääoma on 2500 euroa olisi halunnut Osuuspankki-ryhmään avata tilin. Asia tyrmättiin pankin taholta ilman mahdollisuutta jatkoneuvotteluun, koska toisella osakkaalla ei ole yksityishenkilönä tiliä Osuuspankissa.

Anna kaatua

Yhden osakkaan osakeyhtiö, jonka toiminta aloitettiin alkuvuonna 2020 ja korona aiheutti heti alkuunsa ylivoimaisia haasteita. Yritys oli jo hankkinut leasing-rahoituksella koneita ja laitteita. Olisi tarvinnut pankkilainaa 20 000 euroa, johon olisi ollut takaaja ja vakuus. Nordeasta virkailija kehotti hakemaan yrityksen konkurssiin, kun on niin huono liikeidea, että ei kanna.

Luottotiedot

Luottotiedoton ammattilainen sai merkittävän tilaisuuden, jossa olisi saanut työllistettyä itsensä lisäksi yhden toisenkin ihmisen. Danskebank ei suostunut avaamaan tiliä toiminimelle.

Esimerkkejä olisi lisää vaikka kuinka paljon, mutta tähän lyhyeen tekstiin niitä ei kaikkia saa mahdutettua.

Elinkeinonvapaus on keskeinen osa lainsäädäntöämme

On kuitenkin syytä muistaa, että Suomessa ja muuallakin maailmassa on elinkeinonvapaus ehdoton oikeus.

Elinkeinonvapaus on oikeus, jonka rajoittamista voidaan säädellä vain poikkeustapauksissa.

Kyseessä on siis ilmoitusasia Patentti- ja rekisterihallitukselle. Mikäli haluaa perustaa osakeyhtiön, on käytännössä oltava pankkitilille maksettuna osakepääoma. Ja vaikka kyseessä olisikin toiminimi, on pankkitili käytännössä oltava ennen kuin toimintaa voidaan aloittaa.

Lainsäädännöllä pitää vahvistaa, että suomalainen saa pankkitilin itselleen ja yritykselleen tarvittaessa.

Tämä edellyttää aktiivisuutta niin yrittäjiltä, kansalaisjärjestöiltä, kuin kansanedustajilta. Palkansaajien on myös hyvä muistaa se, että pienet ja keskisuuret yritykset ovat suurin työnantajaryhmä. Tämä on siis myös yhteinen asia.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


6 kommenttia
Nimetön
Utelias
#1

Lainaus Suomi 24/ammattiliitot
”Miten näitä vääryyksiä voisi korjata?.
1. Yrittäjäksi päsee kun on tenttinyt työlaisäädännön ja TES sopimukset hyväksyttävästi
2 Sitoutuu noudattaa kaikkia lakeja sekä sopimuksia
3. Jos rikkoo lakia ja soipimuksia niin sakko 10 kertaisena hyötyyn nähden. Jos hyöty on 1000€ niin sakko on 10 tuhatta.
4. Tarkastajille sakotusoikeus välittömästä kun rikkomus on tullut ilmi.
5. Jos työntekijä ilmoittaa rikkomuksista niin siitä työntekijälle 1000€ bosnus.
6. Yrittäjä uusii rikoksen niin korvaukset 100 keraiseksi.
7. Yrittäjien kaikki tiedot rekisteriin josta jokainen voi käydä tarkasamaan yrittäjän taustat.
8. Työsuojeluvaltuutetelulle oikes antaa ”rikesakko” jos ei puutteita korjata sovitussa ajassa.
Tässä vaan muutama toimenpudeehdotus jolla ”lusmut” saadaan kuriin
Keinoja on mutta löytyykö lainsäätäjiltä tähän tahtoa säätää uudet lait”.

Tässä vielä lisää toimenpiteitä yritäjäksi aikovalle.
Mutta nämä on tärkeitä asioita kyllä tietää

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#2

Hei. Kiitos Karikin. Sanonta: ”Porukassa tyhmyys tiivistyy.” Niinkuin suuriakin yrityksiä on perrustettu alkujaan epärehellisin perustein; vilpillisesti. Siitä on tullut normaali toiminta, kun se on kansanryhmä. Siksihän myöskin kansanryhmää suojellaan erityisesti. Ei suojella Jumalan Sanalla yhtä ihmistä, kuten Laupias samarialainen teki, vaan kansanryhmää. Ei ole mikään ihme, kun jumalattomuus on jumalattomien ihmisten elämänmuoto; ei Raamatun; muuttumaton ja vakaa Sana. Jumalan Sana; on hulluutta niille, jotka kadotukseen joutuvat, mutta meille, jotka pelastumme; se on Elämän voima. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Vanhaselle ja muille taloudesta mitään ymmärtämättömille terveisiä. Hyvin sanottu.
https://twitter.com/Huopainen/status/1282015402625765376

Eikö Italian näkökulmasta olisi siis parasta elvytystä ottaa miljardimäärin lainaa ja lahjoittaa varat Suomelle?
Eikö? Miksi ei?
Harvoin mikään perustelu on ollut niin surkea kuin elvytysrahaston kannattaminen sillä verukkeella, että Suomi on vientivetoinen kansantalous.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

NN
#4

Yrittämisen aloitus. Lähes kaikki yritykset aloittavat pienestä ja kasvavat joko suuremmiksi ja kannattavammiksi. Enemmän työllistäväksi ja yhteiskunnan kannalta merkittävämmiksi tai kuolevat pois. Ei yrittäjän osa ole helppo, mutta tiellä on muitakin vaikeita asioita kuin pankkitilin avaaminen. Ja jos luvut ovat kunnossa, ei rahoituksen saanti pitäisi olla ongelma. Luvut ei valehtele ja usein vakuuden, tuoton ja velan sekä tuottavan omaisuuden sekä kuluttavan omaisuuden balanssi ei ole tasapainossa. Aina ei pankin tarjoama laina ole se järkevin vaihtoehto tuohon lainkaan. Ottamatta kantaa mainittuihin yksittäistapauksiin, koska taustatiedot ei siihen riitä, uskon, että luja usko ja työ palkitsee näissäkin tapauksissa jos liikeidea on hyvä ja taloudellisesti kannattavalle toiminnalle ei rakenteellista tai muuta estettä. Joten tsemppiä ja uutta matoa koukkuun.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ihmettelen suuresti
Utelias
#5

Kyllä pankeilla on varmaan hyvät syyt evätä asiakkuuksia.

Minulla ei ole ollut vaikeuksia pankkien kanssa minkään yritystoiminnan käynnistämisen yhteydessä, vaikka haasteita kyllä muutoin on välillä esiintynyt.

Jää suuri ihmetys siitä, että millä kompetenssilla herra Harjula näkemyksensä esittää, vai puhuuko hän kenties omakohtaisista kokemuksista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000