Perussuomalaiset

Kaj Turunen

KENEN ETUA AJAA KILPAILU- JA KULUTTAJAVIRASTO

Kilpailuviraston 70 miljoonan sakot Valiolle on lärvipaukku kotimaiselle elintarviketuotannolle.

Lähikaupassa käynti sai minut palaamaan tähän aiheeseen.

Markkinaoikeus taannoin vahvisti kilpailuviraston sakot kotimaiselle Valiolle maidon hinnoittelun vuoksi. Asian voisi jotenkin ymmärtää, jos Valio olisi käyttänyt määräävää markkina-asemaansa hyväkseen ylihinnoittelemalla tuotteitaan. Näin Valio ei kuitenkaan toiminut, vaan myi maitoa kaupalle viraston mielestä liian edullisesti. Tämän johdosta kuitenkin kauppa pystyi hinnoittelemaan maidon edulliseksi, josta hyödyn sai kuluttaja. Tämäkö oli väärin?

Valituksen liian edullisesta maidon hinnasta teki kansainvälinen elintarvikejätti Arla. Se on monin verroin suurempi yhtiö kuin Valio. Arla voitti maitokiistan suomalaisen viranomaisen tuella.

Palataanpa kauppareissuun. Juustotiskillä mietin, että mitähän juustoa sitä ostaisi. Nopealla silmäyksellä totesin, että tuontijuustot ovat hinnoiteltu merkittävästi edullisemmaksi. Huippuna saksalainen, siivutettu, täysrasvainen goudajuusto, jota myytiin 3,90 700g pakkaus. Onko kysymys markkinadumppauksesta? Tutkiiko kilpailuvirasto näiltä osin Arlan ja muiden yhtiöiden toimia. Tuomitessa kotimaista yhtiötä, liipasinsormi tuntui olevan herkässä. Puntti näyttää tutisevan kun pitäisi alaa kohdella yhdenvertaisesti.

Hintadumppauksella tuontijuustot ovat syöneet kotimaisten juustojen markkinaosuutta merkittävästi, ja sama kehitys jatkuu. Suomalainen juustontuotanto on vaikeuksissa. On valitettavaa seurata juuston valmistuksen loppumista suomalaisilla paikkakunnilla. Erityisen ikävä on ollut lukea uutisia Kuusamon Juuston taistelusta olemassa olostaan, koska se on merkittävä työllistäjä syrjäseudulla.

Kotimainen elintarviketuotanto on tärkeä työpaikkojen ja huoltovarmuuden vuoksi. Tarvitsemme omaa maataloustuotantoa ja elinvoimaista, yrittämisen edellytykset omaavaa maaseutua. Viranomais- tai oikeuden päätöksillä sitä ei saa asettaa kyseenalaiseksi.

Suomalaiset ostavat ensisijaisesti suomalaisia tuotteita. Tiskillä kuluttaja päättää. Päätös ei ole helppo silloin kun hintaero on moninkertainen.

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000