Perussuomalaiset

Kai-Ari Lundell

Helsingin keskustakirjasto lähikirjastojen kustannuksella?

Helsingin keskustakirjastoraportin tulos on odotettu.

– Keskustakirjaston kävijämäärä tulee vähentämään lähikirjastojen kävijämääriä. 

– Keskustakirjasto tulee lisäämään Helsingin kaupungin kirjastotoimen menoja ratkaisevasti.

– Keskustakirjaston rahoitus kaipaa kipeästi ulkopuolista yksityistä rahoitusta, jota tuskin tulee paljoa, ei ainakaan riittävästi.

– Valtio on jo myöntänyt keskustakirjastohankkeeseen 30 miljoonaa euroa, enempää ei ole odotettavissa.

Jos keskustakirjasto rakennetaan, jotkut lähikirjastot joutuvat vääjäämättä lakkautusliipasimelle.

Jos lähikirjastoja lopetetaan, kärsijöinä ovat tietenkin lapset ja vanhukset, jotka eivät usein kaupungin keskustassa liikuskele. 

Lähikirjastot ovat arkipäivää, lähipalvelu. Lähikirjastot ovat demokraattisia, tasa-arvoa lisääviä palveluja. Köyhällä ei ole varaa ostaa kirjoja.

Kun yhteiskunnalla ei ole varaa välttämättömimpäänkään, on tarkaan mietittävä, kannattaako panostaa elitistisiin hankkeisiin kuten keskustakirjasto tai Guggenheimin taidemuseo.

Nyrkkisääntö voisi olla, että keskustakirjasto rahoitettaisiin mallilla kolmasosa kaupunki + kolmasosa valtio + kolmasosa yksityinen raha. Guggenheimin rahoitus malli on vieläkin selkeämpi, Guggenheim-säätiö ja muu yksityinen raha saavat neuvotella keskenään rahoituksen jakomallin. Verorahoja ei saa syytää Guggenheimiin.

Tavalliset ihmiset eivät kaipaa lippulaivoja, vaan toimivia lähipalveluja. Elitistiset kulttuurihankkeet eivät saa kävellä esim. peruskoulutuksen tai lähikirjastojen yli.

* * *

10.1. HS    Raportti: Keskustakirjasto voi uhata Helsingin lähikirjastoja

Suomen kirjastolaitoksen lippulaivana mainostettu Helsingin keskustakirjasto saattaa uhata Helsingin lähikirjastojen asemaa. Näin arvioidaan joulukuussa valmistuneessa keskustakirjaston arviointiraportissa.

Raportin mukaan ”on mahdollista, että keskustakirjaston myötä muun kirjastoverkon kävijämäärät vähenevät merkittävästi.”

”Mikäli näin tapahtuu, joudutaan nykyistä kirjastoverkkoa mahdollisesti tarkastelemaan kriittisesti tulevaisuudessa”, raportissa kirjoitetaan.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000