Ydinvoimala Helsinkiin?
Julkisuudessa on ollut esillä että Helsingin Energia on muuttamassa Salmisaaren ja Hanasaaren kaukolämpövoimaloita pelletinpolttamiseen soveltuvalla tekniikalle.
Tällä hetkellä pyritään lisäämään puun polttamista, joka on tosin myös työllisyyden kannalta toivottavaa. Mutta, sen polttamisen lisäämistä Helsingissä ei taida olla kuitenkaan ihan halpaa, uusien varastojen ja kuljetusten takia. Hyötysuhde taitaa olla suuremmalla kapasiteetilla negatiivinen, kun pitäisi pyrkiä positiiviseen tulokseen eli kannattavaksi. On liikkunut arvailuja että säilytystilojen rakentaminen maksaisi miljardi euroa. Lisäksi erikseen tulisi myös täydennyskuljetukset voimaloille.
Siksi ehdottaisin että Helsingin Energia alkaisi suunnittelemaan pienydinvoimalan rakentamista ja sen sijoittamista sopivalle etäisyydelle Helsingistä vaikkapa Vuosaareen. Samalla voitaisiin poistaa käytöstä edellä mainitut voimalat kun niiden käyttöikä muutenkin alkaa olla loppupuolella, ja samalla saataisiin kivihiili kasat pois rumentamasta kaupunkikuvaa ja Helsingin alueen ilmanlaatua paranisi huomattavasti nykyisestä.
Ydinvoimalan ei tarvitsisi olla suuri, vaan poistettavien voimalaitosten kokoluokkaa teholtaan eli vaikkapa Olkiluoto I hieman alle 900 MW tehot riittäisi hyvin sähkön ja lämmön tuottamiseen koko pääkaupunkiseudun alueelle. Siten sen voisi sijoittaa hyvin vaikkapa Vuosaaren satama-alueelle ja siten pystyisi se käyttämään nykyistä kaukolämpöputkistoja ja reittejä. Rakentaminen Vuosaareen olisi myös logistisesti paras vaihtoehto. Myös Sipoo olisi erinomainen paikka ydinvoimalle.
Nykyiset ydinvoimalat sijaitsevat liian kaukana tehokkaamman hyödyntämisen kannalta, ne tuottavat sähköä, mutta ei kaukolämpöä, joka olisi ollut luonteva lisä niille.
Itse olen ollut koko aikuisiän ydinvoimanvastainen. Olen pitänyt ydinvoimaloita vanhanaikaisena ja hyödyttömänä, kuten myös suhteellisen kalliina investointina, jota vielä verotuksella tuetaan. Mutta nykyinenkään tilanne ei ole paras vaihtoehto tulevaisuutta ajatellen.
Ydinvoima on mahdollisesti sittenkin ehkä se paras vaihtoehto jolla tulevaisuudessa saadaan suhteellisen edullista sähköä ja lämpöä kaupunkilaisille. Vihreiden hellimä ajatus risujen polttaminen ei ole kovinkaan ekologista, heikon kannattavuuden kannalta. Myös puun polttaminen kattiloissa näillä leveysasteilla taida kannattaa. Puun kasvattamiseen kuluu koivulla reilut 20 vuotta ja männyllä 30-50 vuotta.
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia