Perussuomalaiset

Jukka Wallin

Onko suomalainen media riippumaton?

Ukrainan kriisi on ainakin minulle avannut silmäni sille todellisuudelle, että suomalainen mediakenttä on keskittynyt muutaman toimijan alaisuuteen.

Suomessa on kritisoitu Venäjän median keskittymistä valtion, eli käytännössä Kremlin ohjaukseen. Mutta, meidän omaa median keskittymistä muutaman toimijan käsiin, ei ole juurikaan kiinnostanut ketään. Jos on, niin keskustelu aiheesta on tuikahdettu mahdollisimman pian. Esimerkiksi Yleisradio on poliittisesti nimitetyn toimitusjohtajan, kuten myös poliittisen hallintoneuvoston ja verorahoilla ylläpidettävänä, niin sitä ei voi millään mittarilla pitää puolueettomana ja poliittisista puolueista riippumattomana. Olen miettinyt aiheellisesti, onko Yleisradion toimittajan oltava jonkun tietyn puoleen jäsen, siksi paksua on sen uutisointi aika ajoin. Vai pystykö toimittaja tekemään juttunsa, oman poliittisen maailman kuvan mukaiseksi.

Helsingin Sanomat on aivan oma lukunsa. Tämä vanha 1800-luvulla perustettu lehti, on kiistatta Suomen johtava, niin levikiltään, kuin myös tasostaan, todella matalasta sellaisesta. Monille oli varmaan pienoinen yllätys, kun maanantaina 11.8.2014, Yleisradion MOT ohjelmassa käsiteltiin Bilderberg-ryhmän kokouksista. Ohjelmassa käsiteltiin myös lehdistön riippumattomuutta, kun näihin kokouksiin osallistunut päätoimittajia Helsingin Sanomista, kuten myös Yleisradion nykyinen toimitusjohtaja Lauri Kivinen, jonka osallistumista näihin kokouksiin, ohjelmassa käsitelty ollenkaan.

Yleisradiolla on painolastinsa 1960- ja 1970-lukujen vasemmistosympatioiden takia. Tosin koko silloinen poliittinen eliitti eli niin sanottua ”suomettumisen” aikakautta. Mutta, Yleisradio ei ole vieläkään siitä päässyt eroon, siis poliittisesta ohjattavuudesta ja ”suomettumisesta”. Tänään toistetaan aivan toista poliittista sanomaa. Demari poliitikko Mikael Jungner vaihdettiin kokoomuslaiseen Lauri Kiviseen, väri vaihtui punaisesta mustaan.

Mediakenttä on myös hyvin keskittynyt, isot mediatalot omistavat niin iltapäivälehtiä kuin myös radio- ja televisiokanavia. Näiden mediatalojen lonkerot ulottuvat myös maakunnissa ilmestyviin paikallislehtiä. Siten mielipiteiden muokkaajina ja johdattelijoina nämä mediat on liian keskeisessä asemassa. Kumpi on vaarallisempaa, median keskittyminen poliittisesti vai kaupallisesti? Se on kuin valitsisi, ruton ja koleran väliltä. Poliittinen ohjaus voi olla näkyvämpää, kuin kaupallisesti omistetut mediat. Mutta, kummatkin rapauttavat luottamusta kaikkein tärkeimpään, eli luotettavuuteen. Lehdistön ja muiden medioiden täytyy olla täysin erillään kummankin toimijan ohjauksesta, raha mikä tulee ostettujen palveluiden kautta, ei erilaisista tukien tai verorahojen muodossa.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


8 kommenttia
Terve järki
#1

Ja mediatalojen omistajina ovat patamustat ökyrikkaat suvut tai suoraan ruotsalaiset .. eipä ihme että valtamedia on täynnä mamutusta,homotusta ja pakkoruotsia .

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Harri Lång
#2

Niin, vähän asian vierestä mutta, kuukausi takaperin näin televisiosta olikohan peräti ylen kanavilla, ruotsin kieltä suomessa kohentavan mainoksen. Siinä kerrottiin pähkinänkuoressa että asiat ovat olleet jo pitkään näin, ja olisi suotavaa että olisi jatkossakin.
Ihminen on siinä mielessä jännittävä kapistus, että se uskoo vakaammin näkemäänsä, kuin kuulemaansa. Eikä myöskään sitten kyseenalaista näkemäänsä. Olisikin mielenkiintoista, jos politiikan henkilöitä ei näytettäisi missään, vaan asioita selviteltäisiin luetun ja kuulemisen kautta. Miltä uuden pääministerin kuviot vaikuttaisivat?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Antti Myller
#3

On ihan selvää että Suomalainen media on täysin puolueellinen, ja ajaa voimakkaasti monikulttuurisuutta, EU:n integraatiota ja ääriliberaalia propagandaa, sekä pyrkii mustamaalaamaan toisinajattelijat. Ukrainan sisällissotaan liittyvässä uutisoinnissa pyritään salaamaan kaikki Ukrainan hallitukseen liittyvät negatiiviset asiat, ja mustamaalaamaan kapinalliset ja Venäjä. Esimerkiksi Ukrainan armeijan tykistö ja ilmapommituksissa kuolleista siviileistä ei puhuta mitään, kun taas Venäläisissä tiedotusvälineissä uusia uhreja näytetään päivittäin, ja jos osa siitä onkin ehkä propagandaa, niin kaikki uhrit eivät voi olla sitä. Venäjäkin käy selvää propagandasotaa, ja Ukrainan kapinallisista tehdään Venäläisissä tiedotusvälineissä sankareita, samalla kun Ukrainan hallitusta ja armeijaa demonisoidaan. Venäjän tiedotusvälineet keskittyvät noin 60 prosenttisesti Ukrainan tilanteeseen, ja uutisointi on hyvin hyökkäävää ja agressiivista propagandaa Ukrainan hallitusta, Eu:ta ja USA:ta kohtaan. Venäläiset uutiset ovat vaan paljon laadukkaammin tehdyt, ja käsittelevät maailman asioita huomattavasti syvällisemmin kuin vaikkapa Ylen tai Mtv3:n uutiset, ja tavallinen uutislähetys kestää vähintään puoli tuntia. Jos haluatte Kremlin näkökulman asiohin, niin käykää lukemassa Russia today sivustoa. Se on Venäjän lisäksi myös ainakin Englanniksi ja Espanjaksi, mutta ei ole yhtä hyvä kuin venäjänkieliset televisiouutiset. Seuraan Suomalaisten ja Venäläisten tiedotusvälineiden lisäksi myös BBC:tä, Yhdysvaltalaista NPR:ää, ja Deusche Welleä Englanniksi ja on ikävää huomata että tässä informaatiosodassa kumpikaan osapuoli (länsi ja Venäjä) ei pyri totuuteen, vaan uutisointi on täysin poliittista propagandaa. Länsimediasta täytyy sanoa se hyvä puoli, että täällä toimittajat pistävät valtaapitävät poliitikot välillä koville, mitä ei ole Venäjän valtamediassa ollenkaan.
Mutta nykymaailmassa on onneksi netti, ja tarpeeksi monipuolisesti eri uutislähteitä seuraamalla pystyy kohtalaisen hyvän kuvan maailman tilanteesta saamaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

katastrofi Ukrainassa
#4

1983 90% amerikkalaismediasta oli 50 omistajan käsissä.
2011 90% amerikkalaismediasta on 6 jättiyrityksen käsissä.
http://www.businessinsider.com/these-6-corporations-control-90-of-the-media-in-america-2012-6
Tieto on vuodelta 2012. Käsittääkseni keskittyminen on vain jatkunut.
Pahinta on, että samat yritykset ulottavat omistajan lonkeronsa kaikkiin maaosiin. ”Newscorp owns top newspapers in 3 continents”.
Näiden kuuden mediakonsernin johtajat istuvat päättämässä USAn ulkopolitiikasta kansallisessa neuvostossa. Mm. Kerry ja Bidenin poika ovat Ukrainan luonnonvaroja IMF:n ehtojen mukaan puoli-ilmaiseksi Kiovan vallankaappaajilta saavien yritysten ”miehiä”.

Suomessa media on Sanoma- ja Alma-konsernien hallussa. Erkon säätiössä istuu muutama äärikokoomuslainen nuori mies yritysjohdosta päättämässä.
Media valitsee, keistä lehtiin laitetaan vihaisilmeisiä, puannaamaisia tai muuten epäedullisia kuvia, ja keistä edustavia, ja keistä tehdään epäedullisen kuvan antavia juttuja, ja keiden törkeitä tekoja ei nosteta esiin. Median julkisuudessa ”tuhottavien” listalla ovat mm. perussuomalaiset, venäläiset, osaaminen, tavanomainen taloustiede, ja suosikkilistalla kokoomuslaiset, NATO, USA, EU, ”talouskuri”-voodoo-politiikka, muut höpöhöpöjutut ja epä-älyllisyys.

Venäjällä on valtiollinen media, joka tekee perusteellisia uutisia, ja lisäksi paljon itsenäisiä lehtiä. Venäjällä propaganda on paljon lievempää kuin meillä; kun meillä Putinista on vihaisilmeisiä kuvia, joita käytetään demonisointiin ”Putler”, on Venäjällä Obamasta vain hieman suu mutrulla otettuja kuvia, häntä ei demonisoida, vaan pahoitellaan hänen huonoja päätöksiään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Jaassu
#5

Ongelma lienee siinä että liian monien lehtien toimittajat edustavat polittista vasemmistoa jotka kuitenkin edustavat vähemmistöä kansasta.

Lehtien omistajien pitäisi kiinittää enemmän huomiota lehdissä työskentelevien toimittajien poliittiseen suuntautumiseen mikä selviää ainakin lukemalla näiden kirjoittamia artikkeleita.

Nämä seikat selviävät helposti silloin kun artikkeleissa viitataan esim. ulkomaisiin lehtiin tai ulkopuolisiin asiantuntijoiden lausuntoihin tai kansalaisjärjestöinä itseään kutsuviin pidettaviin poliittisiin ryhmiin(joissa saattaa jäseninä noin 10 ihmistä), nämä ovat lähes järjestään vasemmistolaisesti suuntautuneita.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000