Perussuomalaiset

Arto Luukkanen

Ohjelma, jota Yle pelkäsi?

 

 

Sananvapaus on kallis asia.

Se on niin kallis asia, että viime kuussa yli neljä miljoonaa ranskalaista marssi sen puolesta Pariisin kaduilla. Myös meidän oma pääministerimme Alexander Stubb oli mukana tällä marssilla.

Suomessa asiat ovat toisin. Sananvapaus riippuu ihmisen poliittisesta vakaumuksesta.

Ohjelma, jota piti itsesensuroida

Selitän väitteeni.

Sain viime viikolla YLE:n toimittajalta Kalle Haataselta henkilökohtaisen kutsun hänen radio-ohjelmaansa.

Haatanen on kokenut toimittaja, joka on ohjelmissaan keskustellut poliittisista ja yhteiskunnallisista aiheista. Viime viikolla nauhoitetun ohjelman tarkoituksena oli käsitellä uutta kirjaani: Vapaan pudotuksen Suomi. Tyhjätaskuna karhun kainalossa”. Noin 50 minuutin mittaisen ohjelman tarkkoina aiheina olivat Suomen henkinen tila ja Venäjän tilanne.

Ennen ohjelmaa sovittiin, että ei puhuta puoluepolitiikkaa. Minusta se oli kohtuullinen pyyntö. En siis puhunut perussuomalaisuudesta , vaaleista tai politiikasta. Toimittaja nosti kyllä asian esille.

Ohjelma meni mukavasti ja toimittaja Haatanen piti sitä itse asiassa erittäin onnistuneena. Tunnelma oli rento. Kokonaisuuden piti tulla ulos 7 pnä helmikuuta.

Suomalaisen itsesensuurin kiemurtelut ja anteeksipyynnöt

Sain tänään 2. helmikuuta sähköpostiviestin, jossa toimittaja kertoi minulle että ei aio laittaa juttua eteenpäin. Sen sisältö oli kuulemma ”villi”. Soitin hänelle ja tiedustelin syitä tähän hyllytykseen. Haatanen ei kuulemma ollut saanut ohjeita keneltäkään vaan tehnyt päätöksensä itse. Hän kuitenkin pahoitteli ja pyysi anteeksi…asia oli nolo. Kyseessä oli kuulemma hänen mokastaan.

En oikein usko tähän selitykseen. Toimittajamme oli nauhoituksen jälkeen innoissaan ja sitä mieltä, että tulipa hyvä juttu.

Oma tulkintani asiasta on arkipäiväisempi; Ylen johto näyttää harjoittavan pimitystä ja apartheid-politiikkaa tiettyjä väärin ajattelevia suomalaisia kohtaan. Julkinen toisinajattelu on nykyään rikos. Haatanen sai ilmeisesti neuvon, jota piti noudattaa.

Epäilen, että ohjelmaa ei haluttu julkisuuteen siksi, että olen väärän puolueen ehdokas tulevissa eduskuntavaaleissa.

Rikkeeni oli yksinkertainen: olen perussuomalainen. Ne asiat, joista kirjassa ja ohjelmassa puhuttiin, olivat ehkä liian tulenarkoja ennen vaaleja käsiteltäviksi. Suomen henkinen tila ei sovi YLE:n sananvapauden piiriin. Siitä piti vaieta.

Ymmärrän toimittaja Haatasen ratkaisun sillä hänellä on hyvä ohjelma Ylessä eikä sitä kannata vaarantaa turhaan. Pahoittelen sitä, että toimittaja Haatanen jäi tässä asiassa pahaan välikäteen kun nostin tämän asian nyt esille.

Sananvapaus ja henkinen vapaus ovat kuitenkin niin kalliita asioita, että niistä kannattaa pitää hälyä.

Suomalaisen sananvapauden surkeus

Miksi sitten Yle harjoittaa itsesensuuria?

Vastaus on yksinkertainen. Siksi, koska vuoden 2011 ”vahinko” ei saa tapahtua uudelleen.

Tämän skandaalin seurauksena voi otaksua hyvällä syyllä, että yleisillä varoilla tuettu mediajärjestelmämme perustuu hienovaraiseen mutta ronskiin ohjaukseen sekä Ylen johdon harjoittamaan mielipiteiden muokkaukseen.

Ylen toimittajien edessä on ilmeisen tyly valinta: on joko toteltava tai sitten lähdettävä. Toimittajien alistuminen on nyt kultaa ja sananvapaus on hopeaa.

Vapaus valita on sananvapauden perusta

Olisiko toimittaja Haatasen mahdollista kiertää tämä tilanne lähettämällä ko. ohjelma poliittisesti riippumattomalla ja vapaalle keskusteluradiolle: Radio Ravulle? Kansa voisi sitten itse kuunnella sen ja harkita oliko Ylen mahdollinen runnaus tarpeellista. Ajatus on vapaa – vaikka Yle ei ehkä sitä ole.

Kutsun samalla toimittaja Haatasen ja muutkin kiinnostuneet kirjani julkaisutilaisuuteen 6 helmikuuta 2015 klo 18.00 ravintola Zapataan. Jokainen voi siellä itse tutkia kirjan ja päättää oliko siinä liian tulenarkaa materiaalia Ylen ohjelmaan.

Arto Luukkanen

Järvenpää

www.artoluukkanen.com

Tekstin aiheet:

YLE

Osallistu keskusteluun!


4 kommenttia
Nimetön
#1

Toivottavasti kirjan sisältö tulee laajemmin julkisuuteen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Terve järki
Vihainen
#2

Taustalla on RKP , joka pitää käytännössä valtaa kokkareiden kautta sekä HS mediassa että YLE.ssä. RKP panikoi koska edessä on kokoomuksen myötä oppositio..

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

esko
Hämmentynyt
#3

Tähän liittyen voi kysyä, miksi Soini ei ole tänään Evan väittelyssä Stubbin, Rinteen ja Sipilän kanssa. Jätettinkö kutsumatta?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

510 miljoonaa siitä roskasta on hävyttömän paljon. Kun annettiin pahalle pikkusormi se vei koko käden. Jokainen voi ymmärtää mikä mahti on puolimiljardia euroa. Kokoomus lopulta vei Suomen ovelasti budjettirahoitettuun Yleen. Aivan samoin kuin se nyt koko vallassa olon ajan on vienyt maata liittovaltioon ihmisten huomaamatta. Kaava on yksinkertainen; maa köyhdytetään ja velkaannutetaan (ja vielä itse tienataan) niin, ettei kansakunta näe tietä pois valtavasta painolastistaan. Samalla ajetaan pala palalta hyvinvointirakenteet ja puolustus alas, jolloin kansa kadottaa merkitystä isänmaahan. Siihen auttaa vielä samaan aikaan hiljalleen tapahtuva sukupolven vaihtuminen toiseen, jolla ei ole perspektiiviä entiseen.
Näilläkin sivuilla olen jo törmännyt käsitykseen että ”Ainahan Yleä on rahoitettu budjetista, turha valittaa.”, vaikka budjettirahoitusta on kestänyt vasta kaksi vuotta! Minusta Yle:lle ei tulisi kuulua viihteen tarjoaminen kilpailuun kaupallisten kanavien kanssa. Sen tulisi keskittyä kansansivistyksellisiin asioihin ja faktaan. Kaikenlainen tosiTV-, halpissarja- ja halpiselokuvarihkama tulisi jättää mainoskanaville. Samoin tulisi järjestää epäpoliittinen elin valvomaan Yle:n poliittista neutraaliutta. Näihin sekä yhteiskunnan kriisiajan palveluihin yhteensä tulisi riittää korkeintaan huimaavat kolmesataa miljoonaa euroa, kun huomioidaan ostetun viihteen vähentäminen ja verrataan mainoskanaviin. Tuotantoahan Yle:llä ei viihteessä merkittävästi ole (ainakaan mitään tasokkaampaa), jonka ohitse ja vielä paljon edullisemmin ei esim. maikkari menisi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000