Perussuomalaiset

Jarmo Nahkamäki

Näkökulmat rasismiin – Mäkelä (ps.) ja arkkipiispa Luoma

Jani Mäkelän (ps) mukaan hänelle ei ole selvää, millaista irtisanoutumista rasismista Rkp perussuomalaisilta oikein odottaa.

PERUSSUOMALAISTEN eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelän mukaan rasismista käytävää keskustelua Suomessa vaikeuttaa se, että ”jotkut poliittiset suuntaukset” yrittävät laajentaa termin merkitystä siitä, miten esimerkiksi perussuomalaiset sen käsittävät.

”He ottavat tämän termin, määrittelevät sille mielivaltaisesti oman sisältönsä ja alkavat peilaamaan muita keskustelijoita sen oman määrittelemänsä mukaan”, Mäkelä toteaa.

Hänen mukaansa rasismin määritelmä on varsin selvä.

”Itse näkisin niin, että Suomen lainsäädäntö antaa aika hyvät raamit sille, mikä on kiellettyä syrjintää ja mikä ei”, Mäkelä sanoo.

”Jos sinulla on edessäsi yksilö, joka on esimerkiksi eri värinen kuin sinä, niin et saa kohdella häntä eri tavalla, kuin miten kohtelisit jonkun toisen väristä ihmistä. Syrjintä tällaisella perusteella, johon henkilö itse ei voi vaikuttaa, on kiellettyä.”

Suomen perustuslain mukaan ”ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella”. Rikoslaissa puolestaan kielletään syrjintä näiden seikkojen nojalla.

RASISMIA sen sijaan ei Mäkelän mukaan ole, jos yksilön sijaan arvostelee maahanmuuttopolitiikkaa, suurempaa ihmisjoukkoa tai toista kulttuuria.

”Sitä minun on vaikea ymmärtää, että jokin maahanmuuttopoliittinen linjaus tai toimenpide on rasistinen, jos toimenpide kohdistuu maahanmuuttajiin yhdenmukaisesti. Ei siinä katsota, mikä on maahanmuuttajan ihonväri tai muu henkilöön perustuva seikka”, Mäkelä sanoo.

Perussuomalaiset vaatii muun muassa, että oikeus hakea turvapaikkaa rajattaisiin vain Euroopan sisäisille pakolaisille.

”Maahanmuuttopolitiikka perustuu ylipäätään siihen, millä oikeuksilla ja velvollisuuksilla maahan voi tulla. Se on jokaisen maan itsemääräämisoikeuden ydintä.”

Mäkelän mukaan sellaisia kulttuureita, joissa esimerkiksi naisia tai seksuaalivähemmistöjä kohdellaan ihmisarvoa loukkaavalla tavalla, ei voi pitää samanarvoisina suomalaisen kulttuurin kanssa.

”Sellainen kulttuuri pitää nähdä huonompana, jos se kerta kohtelee ihmisiä noin.”

Mäkelää haastatteli Helsingin Sanomat.

Suomessa rehottaa ”samalla mitalla maksaminen”, sanoo Tapio Luoma – Arkki­piispa ottaa nyt kantaa rasismiin.

Henkilöön käyvä julkinen keskustelu ei kuulu kristilliseen perinteeseen, sanoo arkkipiispa Tapio Luoma.

RASISMISSA on kyse ihmisarvoa perustavanlaisesti halventavasta käyttäytymisestä ja puheesta. Kristillisessä uskossa rasismi rinnastuu syntiin, sillä ihmisarvo ei määräydy ihmisten keskinäisen sopimuksen perusteella, vaan ihmisarvo on annettu ihmiselle.

Näin Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luoma avaa rasismikäsitettä kirkon näkökulmasta. Luoma korostaa, että rasismista ja ihmisoikeuksista puhuminen alleviivaa todella tärkeää asiaa.

”Ihmisarvo perustuu siihen, että me olemme Jumalan luomia olentoja. Ihmisarvo on siis meille annettu. Siitä ei voi livetä”, Luoma sanoo.

EVANKELISLUTERILAISEN kirkon johtaja on seurannut viime viikkojen rasismikeskustelua mietteliäänä. Hän toivoo, että poliitikkojen rasistisista kirjoituksista alkanut keskustelu herättää ihmiset ajattelemaan rasismia yhteiskunnallisena ilmiönä.

Näin näyttää osin jo tapahtuneen, sillä osa suomalaisista ei hyväksy poliittisilta johtajiltaan rasistisia ajatuksia tai tekoja.

”Voimakkaat kannanotot rasistista puhetta vastaan kertovat siitä, että suomalainen yhteiskunta on hyvin hereillä rasismikeskustelussa. Kansalaisten mielestä mikä tahansa retoriikka ei käy”, Luoma kiittelee.

Arkkipiispa toivoisi, että keskustelussa päästäisiin eteenpäin toiseen vaiheeseen.

Rasismi on koko suomalaista yhteiskuntaa koskettava asia, eikä se elä ainoastaan poliitikkojen, julkisuuden henkilöiden ja muiden tahojen julkisissa kannanotoissa.

Arkkipiispa toteaakin, että rasistisilla ajatuksilla ja erilaisuuden vieroksumisella on kaikupohjaa suomalaisissa itsessään. Sen ymmärtäminen on jo askel eteen päin.

”Tätä meidän pitäisi päästä käsittelemään, että tilanteet eivät äityisi pahoiksi.”

Luomaa haastatteli Helsingin Sanomat.

Jani Mäkelä tuo varsin selkeästi esille Perussuomalaisten näkemyksen rasismikeskusteluun. Jussi Halla-aho ehättikin toteamaan, että sitä pidetään rasismina, jos vastustaa maahanmuuttoa tietyiltä alueilta, mutta ei sitä, jos vastustaa maahanmuuttoa ylipäätään. Hän kysyikin – pitäisikö Perussuomalaisten sitten vastustaa kaikkea maahanmuuttoa?

Mäkelä nosti esiin tuon erilaisen kulttuurin alueiden kesken ja näin ollen ne eivät ole samanarvoisia suomalaisen kulttuurin kanssa. Tämä koskee nimenomaan naisten asemaa ja seksuaalisia vähemmistöjä.

Tuo Mäkelän nostama Suomen itsemääräämisoikeus on tärkeä, sillä kuten hän sanoi niin se on maahanmuuttopolitiikan ydintä eli millä oikeuksilla ja velvollisuuksilla maahan voi tulla.

Minustakaan ei esimerkiksi raiskaustilastojen siteeraaminen ole rasismia. Tilastoilla voi perustella väitteensä.

Erilaiset käsitykset siitä, mikä on rasismia, on Mäkelän mukaan yksi syy sille, miksi Rkp on kipuillut hallitusyhteistyössä. Näistä RKP:n käsityksistä Mäkelä haluasi päästä selvyyteen.

Arkkipiispaa korostaa voimakkaasti, että henkilöön käyvä keskustelu ei kuulu kristilliseen perinteeseen. Tällä kai hän viittaa vanhojen kirjoitusten kaiveluun ja esiin nostamiseen vaikkakin se on median tehtävä.

Luoma korostaa ihmisarvon jakamattomuutta ja sen olevan annettu. Samalla hän korostaa rasismista keskustelun olevan myös kirkolle tärkeän.

Mielestäni varsin maltillisesti kummatkin haastateltavat toivat asiansa esiin ja avasivat näkökulmaansa rasismikeskusteluun. Kuten arkkipiispa sanoikin – nyt olisi päästävä jo eteenpäin ja toiseen vaiheeseen keskustelussa.

Osallistu keskusteluun!


58 kommenttia
Nimetön
Iloinen
#1

Itsemääräämisoikeutta ei saa / voi vähentää se on itsenäisyyttä , jonka Luojamme on meille antanut ja Suomen kansa , suurin uhrauksin sen lunastanut !!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#10

Suomen arkkipiispa Tapio Luoma on itse Kirkkoon soluttautunut syntinen ja satanistinen vapaamuurari joka saarnaa globalistista sosialismia kaikkine sairaine arvoineen. Oikea Saatanan juoksupoika.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

mielensäpahoittaja
Hämmentynyt
#2

Alkaa olla aika nolottavaa tuo vaatimus RKPeeltä anteeksi pyyteleminen,tuohon ei pitäisi lähteä mukaan tietäen ettei niille riitä mitkään anteeksi pyytelyt jos pyydetään niin sekin tehdään väärin,olis parempi lopettaa tuo nöyristely heidän ylemmyyden tunteen edessä,annetaan heidän räksyttää,tehkööt itse sitten omat johtopääksensä voivatko jatkaa vai ei,nöyristely ei tuo perussuomalaisille mitään lisäarvoa päinvastoin saattaa olla vahingoksi,tätämieltä tämä höpöttäjä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#9

Rasismi tarkoittaa suomeksi rotusortoa ja väri EI ole rotu!

Muslimit ovat alikehittyneitä, mikä näkyy kaikessa ja varsinkin eläimellisessä vihassaan. Sen toteaminen ei ole rotusortua, sillä islam ei ole rotu, vaikka tyhmät rodut sen omaksuisivatkin, vaan totuus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#15

Muslimeilla on eri arvopohjat kuin meillä. Koraanikouluissa psyykataan pieniä POIKIA järjestelmällisesti kokemaan muutoin ajattelevat vihollisiksi. Heidän harhauttamisestaan, tai jopa tappamisetaan taataan pääseminen Paratiisiin, seitsemän neitsyen kimppuun.
Menepä muslimimaissa julistamaan uskontoasi ja antamaan ohjeita, kuinka heidä tulee elää ja kohdella vaikkapa naisia. Takuulla käy elämä hankalaksi, jopa lyhyeksi. Mikä ihmeen vouhotus meillä on nöyristellä ja esitellä heille anteeksipyyntöjä?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#21

Anteeksipyynnön vaatiminen on yläpuolelle asettumista.
Todella hyvällä itsetunnolla varustettu ei tarvitse anteeksipyyntöjä vaan hän antaa anteeksi. Arkkipiispa sekaantuu keskusteluun koska kirkko on hukannut se aidon asian opissaan. Jumala ja Jeesus on siivottu sivuun. Säälittävä on kirkon tila. Itsekunnioitus hävinnyt maailman nöyristelylle.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Päivän hesarin kolumnissa halutaan vahvistaa yhteiskunnan perustaa. Emmehän me halua ruskeapaitoja kaduille. Jne
Oli vaalit, lopputulema ei miellyttänyt hesaria, aseeksi se kaivoi vuosia vanhoja kirjoituksia, piilomerkityksiä ja muistotilaisuudessa väärien ihmisten edessä puhumista.
Väitti, että demokraattisesti valitseminen on uhka demokratialle. Surutta syytti ihmisiä natseiksi ja rasisteiksi.
Puoluelehden puoluetoverit komppasivat voimiensa tunnossa. Saivat aikaan enemmän radikalisoitumista ja eripuraa kun mikään muu taho. Nyt ovat huolissaan kun ei edes yritetä ymmärtää toisia. Syyttää somea, jossa ölistään. Riippumattoman median tärkeä rooli on ohjata keskustelu takaisin sille enemmistölle joka arvostaa ja kunnioittaa myös toisten näkemystä.
Noin kirjoittaa taho, joka sivuillaan oman agendansa vuoksi tekee ihmisistä ilman perusteita natsirasisteja,
Radikalisoitumisesta ja älämölöstä kunnia menee hesarille.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

En voi kuvitella, että ihmisten ajatukset syntyvät jossain muualla kuin heidän omassa päässään ja että kansalaiset ovat aina joidenkin muiden kuin oman ajattelunsa toteuttajia. Luotan kyllä siihen, että sekä sinä kuin blogistikin omasta näkökulmastanne esiinnytte kirjoittamisessanne luotettavina ja oikealla asialla olevina. Hiljainen enemmistö kuitenkin itseni tavoin valinnee suomalaisessa liberaalissa demokratiassa paitsi lehdistöön (Suomen Uutiset, HS, HBL, ….) myös lukemattomiin muihin tietolähteisiin ja arkiseen kokemukseensa perustuen mielipiteensä aivan itsenäisesti.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Kolumnia ilmestyi kommentoimaan aina valmiina olevat, joiden sanoma aina sama.
Esim. tämä. Kansallinen yhtenäisyys ei voi perustua natsismiin ja fasismiin. Siksi en voi hyväksyä nykyistä hallitusta.
Menee läpi tarkistuksen, koska vahvistaa sanomaa. Kommentoijan mielestä 50% on hänen tarkoittamiaan natsirasisteja.
Pidän kommenttia vainoharhaisena vihapuheena.
Kuulutetaan kovasti maltillisten ihmisten perään. Heidän tulee nyt ottaa puolensa, sillä jos et ole puolellamme syytämässä rasistinatsileimoja olet meitä vastaan.
Se mitä näet ja koet on toisarvoista, meidän totuus on ainoa oikea. Näidenkö todellisuudesta vieraantuneiden, vihaatihkuvien kelkkaanko pitäisi hypätä?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#13

Voiko ihmisoikeuden menettää?
Määräajaksi?
Jos on murhannut toisen ihmisen?
Onko murhaajalla tai vakavan rikoksen tekijällä samat ”ihmisoikeudet” kuin muilla?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#17

Jokainen ulkomaalaisterroristi on yksi meistä Suomen kirkon näkemyksen mukaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#22

Niin sitten varmaan myös Putin ja kaikki muutkin venäläiset, vaikka olisivat terroristeja!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#19

Kyllä niin kuuluu poseerata. Samoja ollaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#20

Tanska lähettää 300 vankiaan Kosovoon, koska maan vankilat ovat täpötäynnä. Ovat ”vuokranneet” sieltä tiloja.
Koska Suomi tekee samoin? Eu alueelta karkotettaville vangeille paikka ja sitten kotimatkalle.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Sini Valkonen
Hämmentynyt
#14

Sano oikein: venäjämielisten isänmaan pettureiden!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#16

7.8. A-studiossa kysyttiin konkretiaa rasismin kitkemiseksi. Vastauksessaan rasisminvastustajat pyytää RAHAA (konkretiaa?) että voisi perustaa toimielimiä tutkimaan ja kommentoimaan – eli heille sitten VALTA määritellä ja rangaista (vaatimuksiensa seurauksena). Vihervasemmiston raivokkuus rasistiksi koko perussuomalaisten puolueen ja sen kannattajat tuomitessaan, alkaa näyttäytyä jo itsessään rasismiksi. Todellakin, on mahdollista olla itse rasisti vaikka muita sellaiseksi haukkuu. Tässä pisteessä lähestytään jo rajoja kuinka rasisti voi olla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Presidenttiehdokas puhuu tilaisuudessa, jonka jäsenet vastustavat naispappeutta ja suhtautuvat negatiivisesti homouteen.
Tietyt piirit somessa pöyristyvät, ja ovat sitä mieltä, että tilaisuutta olisi pitänyt canceloida. Nyt canceloivat puhujaa.
Ylittää ainakin yhden uutiskynnyksen ja ehdokas pääsee puolustautumaan.
Oletetaan, että toinen presidenttiehdokas puhuu tilaisuudessa, jonka jäsenet eivät edes keskustele naispappeudesta ja homoilla on kurja kohtalo.
Pöyristyisivätkö nuo äsken pöyristyneet? Entä, jos joku muu olisi sanonut osallistumisesta jotain negatiivista? Olisiko pöyristyneet aloittaneen leimakirveiden heittelyn?
Jos olisi ylittänyt uutiskynnyksen, mikä olisi ollut otsikko?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Itse en tunne muita kuin perussuomalaisia rasisteja. Johtunee ehkä siitä, että olen vähemmistönä työpaikassa, jossa on paljon ps-äänestäjiä. Toki ja aivan varmasti muitakin rasisteja on. On kuitenkin niin, että arjessa kansalaisille ja siis minullekin muodostuu se todellinen kuva yhteiskunnasta, sen politiikasta, puolueista ja puolueiden äänestäjistä. Minua harmittaa, että näilläkin ps-sivuilla on pilkattu kristinuskon ihmiskäsitystä. Kehottaisin siksi Halla-ahoa ja Purraa toteamaan ihmisarvoajatteluunsa sisältyvät vakavat pahimmillaan väkivaltaan johtavat riskit, joita nyt muut kansalaiset rasismikeskustelussa tuovat huolestuneina esiin. Ehkäpä tämä olisi osoitus Halla-ahon anteeksipyynnöstä, katumuksesta ja häpeästä ja Purrankin anteeksipyyntöä voitaisiin tarkastella uudemman kerran.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#7

Ovat näköjään lukeneet Purraa ja Halla-ahoa Ruotsissa ja Ranskassakin. Vai olisiko muita profeettoja?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#12

Olet oikeassa. Maahanmuutto Suomeen on osa globaalia ongelmaa, johon mm. ilmaston lämpeneminen on vahvasti kytköksissä. Täällä Suomessa voidaan kuitenkin tehdä jotakin ongelman ratkaisemiseksi. Tällä hetkellä suurin osa suomalaisista ajattelee, että rasismi ei ole ratkaisu ja siksi edellyttävät maan hallitukselta ei rasistista käyttäytymistä ja ei rasistisia puheita. Ja kuten sanottu: itse asun Suomessa ja kokemukseni maahanmuutosta on aivan eri kuin Halla-aholla tai Purralla. Lisäksi todellakaan tällä hetkellä en tunne muita kuin perussuomalaisia rasisteja. Muitakin aivan varmasti on.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#18

Et sitten tunne kansallismielisyyden ydintä, joka ei ole rasismi, vaan oman isänmaan ja kansan rakkaus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#23

Käsitteet ovat aina vaikeita, mutta jos ps-uskovaiset edes vähän yrittäisivät pysyä sanojen tavanomaisissa merkityksissä yrittämättä tahallisesti sekoittaa aivan kuuta ja oman mielen harhoja tavanomaisiin ilmaisuihin, niin sekin edistäisi Suomen asiaa jo paljon.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#24

Kansalaismielisyys voi tarkoittaa sitäkin, että ollaan valmiita yhdessä puolustautumaan kaikkia ulkoisia vihollisia vastaan. Kohtalainen yksimielisyys vallitsee yhdestä vihollisesta. Siihen se yksimielisyys jääkin.
Kansalaismielisyys voi tarkoittaa sitäkin, että katsotaan ja pidetään huolta, että kaikilla on jotain menetettävää, jos ei puolustauduta. Jos heivataan 600000 ihmistä yhteiskunnan hylkiöiksi ja leimataan heidät rasisteiksi, koska vastustavat hallitsematonta maahanmuuttoa ja sen mukanaan tuomaa kansanvaihtoa, niin mitä he puolustavat? Ja mitä he joihin vaihdettiin tekevät mahdollisen ulkoisen kriisin sattuessa?
Miksi olla kansallismielinen, jos on heivattu yhteiskunnan ulkopuolelle, canceloitu ja mustamaalattu?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#25

Tuo nyt on taas tuota ps-uskonnolle ominaista harhaista ja märkää unta ajatuksesta, että vain heidän seurakuntalaisensa jne….. ja muut meitä sankareita vielä kehtaavat sortaa jne…Siispä uudestaan tarkoitukseni eikä sinun märkä unesi: Kehottaisin siksi Halla-ahoa ja Purraa toteamaan ihmisarvoajatteluunsa sisältyvät vakavat pahimmillaan väkivaltaan johtavat riskit, joita nyt muut kansalaiset rasismikeskustelussa tuovat huolestuneina esiin. Ehkäpä tämä olisi osoitus Halla-ahon anteeksipyynnöstä, katumuksesta ja häpeästä ja Purrankin anteeksipyyntöä voitaisiin tarkastella uudemman kerran. Eli suomennettuna: puolueenne johdon tulisi ottaa vastuuta teoistaan ja sanomisistaan ja erikseen vielä Halla-ahoa koskien: muutos lähtee tosiasioiden tunnustamisesta/ katumuksesta/ siitä että häpeää väärintekojaan ja lain rikkomistaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#26

Ihmisarvoon kuuluu oikeus saada ajatella omilla aivoillaan, eikä noudattaa jonkun 600-luvulla mahdollisesti eläneen miehen laatimia neuvoja.
Esim. kuraanissa ei sanallakaan mainita, että naisen pitää kulkea päähuivi päässä tai uidessa pitää pukeutua burkinaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#29

Sisälukutaito on monessa hyväksi. Kokeile.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#34

Näköjään sisälukutaitokaan ei aina riitä…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#27

Purralta, Halla-aholta ym, jotka ovat joutuneet vihapuheen ja vainoamisen kohteeksi, pitää pyytää anteeksi, ei heidän.
Heidän jotka ovat käyttäytyneet väkivaltaisesti tulee pyytää anteeksi
Heidän, jotka rasismia ja natsismia keppihevosena käyttäen yrittävät saada vihervasemmiston takaisin valtaan, tulee pyytää anteeksi.
RKPn joka korostaa muiden ihmisarvoa ja halventaa suomenkielisten, pitää pyytää anteeksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#30

Lisäksi kysyisin, mitkä ovat ne teot joita pitäisi pyytää anteeksi?
Lähinnä Hesari ja kumppanit yllyttävät väkivaltaan Perussuomalaisia kohtaan, ja saattaapa olla, että onnistuvatkin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#31

On ehdottoman välttämätöntä saada perussuomalainen puolue eristettyä kunnon suomalaisista mahdollisimman tarkkaan ja mahdollisimman nopeasti.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#32

Näköjään kiihotat/kehotat toimiin kansanryhmää vastaan.PerusSuomalaisten äänestäjät ovat kansan ryhmä.Siis tuo reilu 600 tuhatta PerusSuomalaisia ehdokkaita äänestäneitä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#33

Kaikki, jotka tukevat ja ymmärtävät rikollisuutta ja tässä tapauksessa siis Hallarikosta, ovat rikosmyönteisiä. Jos PS puolue laillasi kokonaisuudessaan on rikosmyönteinen, tulee sitä mielestäni kohdella samoin kuin muitakin vastaavia rikosmyönteisiä ryhmiä. Suomen laissa lienee säännökset kuinka asiassa tulee menetellä. Esim. joidenkin liivijengien toiminta on rikollisena kielletty. Mielestäni rikosmyönteisiä ryhmiä ei tulisi verovaroin tukea. En tiedä kuinka moni ps tukee Halla-ahoa, mutta oletan monen niin tekevän vaikkapa esim presidenttiehdokkuudesta päätellen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#28

Ja toi yksi venäjämielinen jaksaa jankuttaa tota uskontoaan!
Teidät punaiset tulisi tuomita venäjämielisyydestänne valkoisen Suomen isänmaamme petturuudesta!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Kyllä Kokoomus-nuorissa on aika kovat puheet. Mutta kukapa ne toisi esille??

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000