Inhimillinen erehdys
Otsikon mukainen selitys on tuttu monesta uutisesta, jossa on kerrottu jonkun onnettomuuden syystä. Syy sinällään voi jäädä hämärän peittoon, mutta sanonnalla pyritään ilmaisemaan ihmisen tekemää virhettä.
Yhdysvalloissa on uutisten mukaan menossa erikoinen oikeusjuttu. Siinä onnettomuuden vainajan omaiset ovat haastaneet robotin tekijät oikeuteen ko. työntekijän kuolemasta. Robotti oli murskannut työntekijän pään siirtyessään toiminta-alueensa ulkopuolelle. Seurauksena tästä oli työntekijän kuolema. Menestyykö kanne niin se jää nähtäväksi.
Aihe ei ole uusi Suomessakaan, sillä Liikenneministeriössä on tiettävästi jo selvittetty älyliikenteeseen liittyviä ongelmia ja vastuukysymyksiä. Robottiauton aiheuttaessa onnettomuuden voidaan aiheellisesti kysyä kuka ohjasi autoa. Onko onnettomuudesta vastuussa ohjelmiston suunnittelija, infran ylläpitäjä vai autoa käyttävä henkilö?
Joka tapauksessa joudumme vastaamaan älytekniikan tuomiin uusiin haasteisiin ja luottamaan siihen, ettei virheitä satu. Sanonta, ettei kone tee virheitä vaan ihminen, joutuu tarkasteluun uudesta näkökulmasta. Vielä ei ole kukaan tiettävästi keksinyt itsenäistä entiteettiä, joten inhimillisen erehdyksen mahdollisuus on pidettävä mielessä.
Jarmo Nahkamäki
Kuntavaaliehdokas (Ps.)
Jyväskylä
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia